IZVJEŠĆE

EK O BRANITELJSKIM NAKNADAMA 'Kriteriji prema kojima se dodjeljuju trebali bi se izjednačiti s onima koji se primjenjuju za ostale građane'

Zagreb, 040315.Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarovic nazocila je u Vojarni Pukovnik Marko Zivkovic na Plesu ispracaju 2. hrvatskog kontigenta u misiju Resolute Support u Islamsku Republiku Afganistan.Na fotografiji: vojnici - pljesak.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matic / CROPIX

Europska komisija se u svom aktualnom izvješću dotakla i braniteljskih naknada te zaključila da bi one trebale biti usklađene s drugim socijalnim naknadama za koje se primjenjuje imovinski i dohodovni cenzus. Opširno izvješće Europske komisije na više od sto stranica analizira aktualnu situaciju u Hrvatskoj, objavljeno je prije tjedan dana, a dio koji se tiče braniteljskih naknada ostao je nezamijećen u javnosti, piše tportal .

Među brojnim preporukama koje je Europska komisija uputila Vladi nakon najnovije dubinske analize neravnoteža u hrvatskom gospodarstvu nalaze se i one o usklađivanju uvjeta za ostvarenje prava na socijalnu naknadu.

'Za neke opće programe primjenjuju se strogi kriteriji, među ostalim i imovinski i/ili dohodovni cenzus i gornje granice, kao što je to slučaj sa zajamčenom minimalnom naknadom. Osim toga, naknade u okviru posebnih programa, uglavnom su više od usporedivih naknada koje se dodjeljuju u okviru općih programa. U okviru ostalih programa koji su usmjereni na posebne kategorije kao što su branitelji i njihove obitelji primjenjuje se univerzalniji pristup', stoji u izvješću.

Europska komisija smatra da trenutačna struktura sustava socijalne zaštite ugrožava njegovu učinkovitost i u pogledu pravednosti i u pogledu primjerenosti. Pritom najveći problem vidi u braniteljskim naknadama koje se dodjeljuju bez obzira na imovinski cenzus.

Stoga Komisija preporučuje ujednačavanje kriterija prihvatljivosti i dodatnu konsolidaciju naknada. Drugim riječima, to znači da bi se kriteriji za dodjeljivanje naknada koje branitelji primaju na temelju posebnog zakona poput invalidskih naknada, naknada za troškove prijevoza i sl. trebali izjednačiti s onima koji se primjenjuju za ostale građane.

'To se čini iznimno potrebno s obzirom na trenutačna fiskalna ograničenja i činjenicu da se samo neznatan udio proračuna za socijalnu skrb troši na najugroženije skupine', zaključuje Komisija, piše tportal .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:49