Ekonomisti kod Mesića: Devalvacija kune i dodatno tiskanje novca su izlaz

ZAGREB - Potrebna je postepena devalvacija kune, treba sklopiti aranžman sa MMF-om, refinancirati vanjski dug, država se mora jače uključiti u kreiranje monetarne politike, dodatno tiskanje novca je nužno, Hrvatska narodna banka mora regulirati ciljanu inflaciju.



To su samo neke od mjera koje su članovi Znanstvenog društva ekonomista danas predstavili predsjedniku Stjepanu Mesiću kao prijedlog za izlaz iz krize. “Polazišta nove ekonomske politike u uvjetima recesije” naslov je studije koju je 12 članova društva napravilo i prema njihovom mišljenju predstavlja radikalni zaokret u rješavanju ekonomskih problema Hrvatske.



”Mi smo za radikalna rješenja”, ustvrdio je predsjedniku Mesiću jedan od članova društva Ivo Sever. Osim njega predsjedniku su punih sat vremena Zvonimir Baletić, Vladimir Lasić, Mato Bartoluci i Saša Drezgić pojašnjavali svoje viđenje izlaska iz sadašnje krize koja je p
više iz
rubrike
VIJESTI
rema njihovu mišljenju uzrokovana stabilizacijskim programom iz 1993. godine i nerealnim fiksnim tečajem.



Ova grupa ekomista smatra kako dodatno tiskanje novca i devalvacija kune ne bi dovela do rasta cijena i skoka inflacije već bi stabilizirala monetarni sustav. Također predlažu da se Hrvatska narodna banka aktivno uključi u pomaganje poduzećima tako što bi direktno financirala njihove potrebe.



Na taj bi se način izbjegle poslovne banke koje pod daleko nepovoljnijim uvjetima kreditiraju tvrtke. Smatraju i da je potrebno uvesti poreze na ekstra profite, igre na sreću, dividende. Po njima je jedno od rješenja i reprogramiranje postojećih inozemnih dugova kako bi se oni otplaćivali u dužem razddoblju i pod povoljnijim uvjetima te smatraju da treba zaustaviti sve velike investicijske projkete koji nedaju rezultate na kraći rok.



U svojoj studiji posebno bode u oči i mišljenje autora da je potrebno planirati odgodu ulaska u Europsku Uniju. Tu tezu ekonomisti predsjedniku nisu elaborirali, ali je njihov stav kako treba prvo srediti stanje u svom dvorištu, a tek onda ulaziti u EU.



Nakon što je poslušao izlaganje predsjednik je pozdravio njihovo viđenje rješenja krize. No, izbjegao je konkretno odgovoriti na pitanje da li se slaže s prijedlogom devalvacije kune i što misli o uvođenju kriznog poreza. "Nisam za rješenja preko koljena, a ekonomska znanost treba dati odgovore", poručuje predsjednik. On još uvijek ne želi davati ocjene o potezima koje vuče Vlada jer tvrdi kako konačne odluke još nisu donijete.





Krešimir Žabec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:36