O IZBORIMA

EKONOMISTI O GOSPODARSKOM PROGRAMU SDP-a Pribičević: 'Ugodno me iznenadilo da je bilo puno grafova, ispravno su detektirali najdublji problem'

Željko Lovrinčević
 Darko Tomaš / CROPIX

- Ugodno me iznenadilo da je bila puna grafova i podataka te da su program predstavljali konkretni ekonomisti, iako se ja možda s njima oko nekih pitanja ne slažem - komentirala je ekonomistica Vedrana Pribičević SDP-ov gospodarski program.

Navodi kako je trenutni moment gotovo savršen za (neo)kejnezijance kojima u širokom smislu pripada i Josip Tica, prvenstveno zato jer je potrebno oporaviti agregatnu potražnju.

- Ova kriza je po tome različita od one 2008.-2009. Nastupila je potpuno ezgogeno, te uzrok nije ekonomski, kao što je to bio slučaj u velikoj recesiji. Ekonomisti okupljeni u SDP-u osjećaju se ugodno na ovome terenu jer im je profesionalni habitus intervencionizam države u stabiliziranju poslovnih ciklusa - navodi Pribičević kojoj je takav pristup razumljiv s obzirom na tsunami koji predstoji.

- Slikovito rečeno, ako vam se na horizontu pojavi Godzilla, gađate je iz svih mogućih oružja. Sama EU je zbog toga i relaksirala fiskalna pravila kako bi se mogli financirati programi ekonomske pomoći, a to će financiranje dramatično produbiti fiskalne deficite - nastavila je.

Smatra da je Tica ispravno detektirao najdublji problem hrvatskog gospodarstva - nizak rast potencijalnog BDP-a. - Hrvatskoj za konvergenciju k prosjeku EU-a po BDP-u per capita trebaju visoke stope rasta, i to više godina zaredom - kaže.

Ekonomist Željko Lovrinčević kaže da SDP-ov program sadrži pojmove koji su općeprihvaćeni u svim socijaldemokratskim strankama: digitalizacija, zelena ekonomija, održivi razvitak i industrija 4.0.

- Problem počinje kad se konkretnije uđe u mjere. Nedostaje mu neka vrsta okvira u koji bi se financijski moglo sve ukomponirati, financijska održivost. Rast plaća nakon covida praktično bi značio da lokalna država prestaje funkcionirati, a to je zato jer nije otvoren alternativni izvor prihoda. To bi mogao biti porez na nekretnine kojeg ovdje nema - kaže Lovrinčević. Dodaje da će biti dobro ako se ne bude moralo još dizati potrošne poreze.

- Slika ne polazi od situacije koju je prezentirao ministar Marić govoreći o poreznim prihodima. Tu je jako velik lom. Gubici su ogromni i prostora za porezno rasterećenje nema jer se u programu ništa ne predviđa na rashodnoj strani proračuna - zaključio je Lovrinčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:03