Ekonomisti: U rujnu nema plaća i mirovina

ZAGREB - Ako Vlada već u srpanjskom rebalansu proračuna ne provede radikalnije rezove, u rujnu bi u pitanje mogla doći i isplata plaća i mirovina, upozoravaju ekonomisti.



Ističu da proračunske uštede moraju biti od 10 do 15 milijardi, a ne milijardu, koliko se planira uštedjeti odustajanjem od besplatnih udžbenika i gradnje Pelješkog mosta.



No, odluči li Vlada srezati plaće, mirovine, primanja branitelja i ostala socijalna prava, mogu računati jedino na podršku braniteljskih udruga. Sindikati i seljačke udruge pak nisu spremni bez otpora pristati na smanjenje prava, a studenti najavljuju novu blokadu fakulteta za jesen.

Ante Babić:



neovisni ekonomist

Država se mora hitno riješiti gubitaša - željezara i brodogradilišta 


Rast nelikvidnosti



- Najave da će Vlada srpanjskim rebalansom uštedjeti samo oko milijardu kuna su ništa! Na jesen će u pitanje doći isplata plaća i mirovina, a nelikvidnost će porasti - kaže Ante Babić, neovisni ekonomist. Ni Damir Novotny, ekonomski analitičar, ne krije razočaranje najavama o “light verziji” srpanjskog rebalansa.



 - I ova je Vlada u raskoraku s realnošću. Čini mi se da Jadranka Kosor još nema sliku o stvarnom stanju u javnim financijama - poručuje Damir Novotny.



Smanjenje potrošnje



Ipak, smatraju i Novotny i Babić, Hrvatska na jesen neće moći izbjeći radikalne rezove potrošnje.



Po Novotnyjevu mišljenju, država bi samo na stavkama materijalnih rashoda ministarstava mogla uštedjeti od jedne do dvije milijarde kuna. Velik novac - od dvije do tri milijarde kuna - uštedio bi se i na subvencijama, koje su u Hrvatskoj više socijalna kategorija nego što stvarno prinodose učinkovitosti tvrtki i pojedinih gospodarskih sektora, a štednju je moguće postići i smanjenjem proračunskih transfera raznim socijalnim grupama - od udruga, preko manjina do seljaka.

Damir Novotny:



ekonomski analitičar

Treba smanjiti novac socijalnim grupama - od udruga i manjina do seljaka. Država hitno treba zaustaviti investicije


Konačno, država bi, kaže Novotny, pod hitno trebala zaustaviti investicije, a morala bi se, dodaje Babić, riješiti i gubitaša poput brodogradilišta i željezara.



Studenti traže 300 milijuna



Međutim, rezovi se, očito, neće moći provesti bez velikog negodovanja, pa i novih prosvjeda.



Jedan od studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta otkrio je da su pripreme za novu blokadu u punom jeku. Dodao je da je njihov cilj isti: besplatan studij za sve. Za ispunjenje studentskih zahtjeva Vlada bi trebala pronaći dodatnih oko 300 milijuna kuna.  



Za razliku od studenata, branitelji su jedini spremni razgovarati o smanjenju prava.



- Branitelji nisu nikakva povlaštena skupina. Protiv sam linearnog rezanja jer je puno teže uzeti umirovljeniku s mirovinom od 1500 kuna. Branitelji su spremni podnijeti teret krize i očekujemo da će nas Vlada pozvati na sastanak - poručuje Đuro Dečak, predsjednik Udruge hrvatskih veterana i dragovoljaca Domovinskog rata.



U braniteljskim udrugama tvrde kako su spremni da upravo branitelji budu među prvima u rezanju prava jer će Vlada nakon toga lakše zahvatiti i u ostale najranjivije skupine društva. Traže da se pritom zaštite socijalne skupine unutar braniteljskih primanja, kao što su djeca bez oba roditelja.



Glavni argument sindikatima koji zastupaju oko 245.000 zaposlenih u javnim i državnim službama jest da je ta skupina u ovoj godini već dala svoj doprinos vraćanjem osnovice za plaće na prošlogodišnju razinu. Sada je, tvrde, red na drugima.



- U našem sporazumu stoji da se osnovica u ovoj godini više neće smanjivati. Ako bi Vlada opet dirnula samo državne službenike bez rezanja prava ostalih, spremni smo na akcije - poručuju iz Sindikata državnih službenika i namještenika.



I seljaci spremni za prosvjed



Za sindikate ni otkazi kao druga opcija za uštede ne dolaze u obzir.



- Od 65.000 zaposlenih u državnim službama, 27.000 je u MUP-u, 3000 u Carinskoj upravi, 4000 u Poreznoj upravi, 2500 zaposlenih u zatvorskom sustavu i 10.000 u pravosuđu. Oko 17.000 je birokrata pa je jasno da nema mjesta za otkaze jer će u pitanje doći sigurnost države i pravosuđe - tvrde sindikalci.



Seljačke udruge, koje kriza nije spriječila u traktorskoj blokadi, traže da se ispune svi do sada dogovoreni zahtjevi i nastave isplaćivati subvencije. Na red, tvrde, mogu doći tek s rezanjem plaća i mirovina.



- To nije samo pitanje standarda seljaka već i države kojoj bi poljoprivredna proizvodnja trebala biti važna. Nisam obožavatelj prosvjeda. Prosvjedi su nužno zlo, ali spremni smo na njih ako se bude diralo samo seljake - poručuje Antun Laslo, predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.



  Jadranka Kosor: Tražim provjeru svih službenih kartica



- U ovom rebalansu krenut ćemo prvo od sebe, od korisnika državnog proračuna. Sve ćemo preispitati. Sve će biti na stolu, ništa nije nedodirljivo. Maksimalno ćemo rezati reprezentaciju u svakom obliku. Pa i dotle da gostima služimo samo vodu. Tražit ću reviziju svih kartica, da ih imaju samo ministri i državni tajnici isključivo samo za putovanja u inozemstvo - najavila je mandatarka Jadranka Kosor tijekom saborske rasprave o povjerenju novoj Vladi.



Nova Vlada će, obećala je, vrlo brzo predočiti dvije-tri varijante rebalansa koje će prvo raspraviti Predsjednišrvo HDZ-a, potom koalicijski partneri, GSV, Banski dvori i na kraju Sabor. Jadranka Kosor najavila je i mogućnost još jednog rebalansa do kraja godine. - To će ovisiti o situaciji, o turizmu i drugim gospodraskim kretanjima - najavila je. Ustvrdila je da novu Vladu ničega nije strah.



- Ako bude potrebno ići dva koraka dalje, vodit ćemo računa o najosjetljivijim skupinama. U slučaju potrebe donosit ćemo i nove antirecesijske mjere - zaključila je Kosor. 
(V. Rešković)





A. Milovan, G. Galović, I. Kalogjera-Brkić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:47