OPTEREĆENJE ZA PODUZETNIKE

Ekonomski analitičar upozorava Vladu: Režite plaće u javnom sektoru, veći porezi su veliki promašaj

 Goran Mehkek / Cropix

Najave nove Vlade da će povećati opću stopu PDV-a poznati ekonomski analitičar Velimir Šonje smatra - promašajem!

Ako Vlada Zorana Milanovića doista odluči povećati PDV, upozorava Šonje, to će vjerojatno dovesti do rasta cijena i većeg opterećenja poduzetnika.

- Meni su u raspravi oko porezne refrome najinteresantniji stavovi Damira Kajina jer su jasni i autentični. I, naravno, jer se s njima slažem - poručio je Šonje u svom blogu, koji je jučer objavljen na stranicama mjesečnika Banka.

Put u lobiranje

Prema njegovim riječima, povećanje PDV-a Vlada bi trebala ostaviti za kraj, “onako kako se čuva zlatni metak za kraj, kada je sva druga municija potrošena”. Banski dvori, smatra Šonje, ne bi trebali dirati u porezni sustav, već bi boljom kotnrolom rashoda i vjerodostojnim planom strukturnih reformi, trebali uvjeriti rejting-agencije da Hrvatska zaslužuje postojeći kreditni rejting. Tek ako u tome ne uspije, PDV bi trebalo povećati.

Šonje upozorava i da najavljeno uvođenje više poreznih stopa za različite proizvode i usluge bitno komplicira i poskupljuje poreznu administraciju, te da otvara prostor izbjegavanju plaćanja poreza i beskrajnom i netransparentnom poduzentičkom lobiranju radi prebacivanja u što niži porezni razred.

Nepotrebnim smatra i uvođenje novih poreznih oblika, kakav je najavljeni porez na (neiskorištenu) imovinu, te porez na dividendu. U oba slučaja, radi se, po njemu, o skupim i nepotrebnim porezima, koji bi mogli donijeti više štete nego koristi.

Ne vjeruje ni u najavljeno smanjenje doprinosa za zdravstvo.

Šonje, čini se, nije impresioniran ni vrludanjem nove vlasti oko rezova u proračunskoj potrošnji.

Mora biti rezova

- Robinhoodovski argument o tome da će narod prihvatiti rezove ako vidi da bogati plaćaju više smatram demagogijom i promašajem, sve dok se ne želi zadirati u mirovine i plaće državnih službenika. Ako nema pravih bolnih rezova, a prema svemu sudeći, neće ih ni biti, onda se priroda predloženih zahvata u porezni sustav razotkriva kao novo populističko iživljavanje nad najproduktivnijim dijelom populacije - zaključuje Šonje u svom blogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:54