FOTOMONTAŽA

EKSCENTRIČNA PREZENTACIJA ŠEFA HRT-A Rad-Man s petljom i plaštom spašava javnu televiziju od propasti

ZAGREB - Stupanjem na snagu novog Statuta HRT-a stvorili su se zakonski preduvjeti za korijenite promjene, prvenstveno u preustroju javne radiotelevizije, koje je svojim program i zagrantirao novi glavni ravnatelj Goran Radman . Statut je počeo vrijediti u ponedjeljak, a Radman je svoj plan predstavio danas zaposlenicima na Zboru radnika i sindikatima.

Prezentacija programa pod nazivom ‘Pokrenimo promjene’, započela je poprilično ekscentrično - s Radmanovom fotomontažom u liku Supermena - koji je u ovom slučaju imenovan Rad - Man. Na prsima umjesto velikog S, stavljen je HRT, a ispod rečenica ‘No Guts no Glory’ ili u prijevodu ‘bez petlje, nema slave’, a sve to osmislio je jedan zaposlenik HRT-a koji mu je tu fotomontažu poslao prije tri mjeseca, kada je Radman službeno preuzeo dužnost. No nakon revijalnog tona - uslijedili su uistinu radikalni planovi za HRT.

HR, HTV i Glazbena proizvodnja će se integrirati. U prvoj fazi promjene organizacije koja će se odvijati u užujku - bit će imenovani v.d. ravnatelja i glavnih urednika i raspisati javni natječaji za ravantelje i glavne urednike kanala. U drugoj fazi u travnu slijedi rasformiranje nekih starih i ustrojavanje novih radnih jedinica i odjela prema novom Pravilniku, natječaji za rukovoditelje, prilagodbe svih akata poput izmjena Pravilnika o plaćama i nagrađivanju. Treća faza je u svibnju i donosi primjenu nove sistematizacije, izmjene ugovora o radu, procedura i u konačnici isplata plaća prema novim pravilima već u lipnju.

Ono što je Radman zamislio, djeluje na prvu vrlo komplicirano, no je li to uistinu tako ili će nova organizacija HRT učiniti napokon efikasnom ustanovom, znat će se kada preustroj zaživi u praksi. HRT će biti podijeljen na četiri jedinice - Program, Produkciju, Tehnologiju i Poslovanje - koje će svaka dobiti svoga ravnatelja.

Novac od pretplate, što je i ključna promjena, bit će na raspolaganje Programu koji će biti podijeljen na Programske službe, Programske kanale, portale i usluge te Informativni medijski servis u kojem će biti većina novinara i reportera. Većina, jer će i dalje postojati male redakcije ovisno jesu li potrebne poput primjerice ‘Dobro jutro, Hrvatska’ ili Dnevnika. Tko će od novinara gdje završiti tj. u kojem odjelu, za sada niej poznato.

Program će se uređivati po kanalima - HTV1, HTV2, HTV3 i HTV4 te će zato i svaki dobiti zasebno svog glavnog urednika, dok će na čelu agencije biti netko poput direktora ili upravitelja. Osim kanal, svoje glavne urednike dobit će Hrvatski radio, za svaki svoj program, dakle bit će ih tri. Bit će imenovana i glavni urednik Međunarodnog radija ‘Glas Hrvatske’, Novih medija kao i osam glavnih urednika regionalnog radija. Dakle, umjesto dosadašnja dva - za HTV i HR, javna radiotelevizija imat će čak 17 novih glavnih urednika.

Nova sistematizacija trebala bi pak po najavama donijeti trebala donijeti poštenije i transparentnije vrednovanje rada. Tvrdi se, njezin cilj nije kolektivno smanjenje plaća, već da oni koji pošteno i puno rade budi i nagrađeni za svoj rad, kao naravno i obrnuto, zbog čega se planira uvesti i normiranje rada. Na Zboru radnika, mogli su se čuti i malo žešći tonovi, pa je tako Elizabeta Gojan izrazila sumnju u financijsku konsolidaciju, jer ljudi koje su smijenili Domagoj Novokmet i drugi i dalje primaju iste plaće.

Ana Jelinić novo lice 'Hrvatske uživo', Smrtić se vraća u Dnevnik

Ana Jelinić postaje novo lice HTV-ove emisije 'Hrvatska uživo', koju će ubuduće voditi skupa s Majom Sever i Brankom Nađvinskim. Damir Smrtić iz 'Hrvatske uživo' ponovo se vraća u 'Dnevnik 3', i to kao jedini muški voditelj, jer osim njega tu emisiju vode i uređuju dvije dame: Katja Kušec i Tončica Čeljuska. (Kl. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:36