GORNJE SELIŠTE

Ekshumirani ostaci 56 osoba

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.12.2015. u 20:36

Mate Piškor / EPH

Nakon osam dana završila je ekshumacija iz masovne grobnice kod groblja u Gornjem Selištu, nedaleko od Gline, koju je organizirala Uprava za zatočene i nestale osobe Ministarstva branitelja, a ekshumirani su posmrtni ostatci 56 osoba, uglavnom srpske nacionalnosti.

Na dvjema lokacijama pronađeni su posmrtni ostatci 56 osoba stradalih 1995. godine za vojno-redarstvene akcije Oluje, a nakon humane asanacije terena ukopane su uz mjesno groblje, priopćilo je Ministarstvo branitelja. Radi identifikacije metodom DNA, uzeti su uzorci iz svih posmrtnih ostataka, nakon čega su vraćani u grobnicu do njihove identifikacije i pokopa u skladu sa željama članova obitelji.

Po dosad poznatim podatcima, a očekuje se da će to potvrditi i postupak identifikacije, riječ je uglavnom o civilima srpske nacionalnosti. Zbog toga su na ekshumaciji bili nazočni i stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe te Međunarodne komisije za nestale osobe, stoji u priopćenju Ministarstva.

Kako je priopćeno iz Ministarstva branitelja, poduzimanjem dosadašnjih aktivnosti u organizaciji Uprave za zatočene i nestale tog ministarstva, ekshumirani su posmrtni ostatci 1081 osobe stradale 1995. godine, od kojih su identificirani posmrtni ostatci 681 osobe.

Ukupno dosad su ekshumirani posmrtni ostatci 5056 žrtava od kojih je identificirano njih 4090.

Pojašnjenje Ministarstva branitelja

Iz Ministarstva branitelja poslano je priopćenje u kojem se ispravalja Hinina vijest o ekshumaciji iz grobnice kod Gornjeg Selište uz objašanjenje kako se ne radi o ekshumaciji iz masovne grobnice, kako je u vijesti navedeno, već da je riječ o zajedničkoj grobnici u kojoj su pokopane osobe nakon humane asanacije.

Ministarstvo navodi da je ekshumacija u Gornjem Selištu izvedena na zajedničkoj grobnici u kojoj su osobe pokopane nakon humane asanacije terena sukladno Ženevskim konvencijama te se može reći da je to asanacijsko groblje. Za razliku od toga, masovna grobnica je mjesto gdje su bez obilježja i poštivanja Ženevskih konvencija pokopani posmrtni ostaci triju i više osoba, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Iz Ministarstva također navode i da prema preliminarnim nalazima utvrđenim vanjskim pregledom posmrtnih ostataka (dijelova vojnih uniformi, streljiva i drugog) ne stoji da se radi uglavnom o posmrtnim ostacima srpskih civila. Vojni ili civilni status ubijenih osoba konačno će se utvrditi tek uzimanjem izjava od članova obitelji prilikom identifikacije posmrtnih ostataka, navodi Ministarstvo branitelja.

Također se pojašnjava da su ekshumaciji bili nazočni i stručni promatrači Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe te Međunarodne komisije za nestale osobe prema dogovoru iz 2001. po kojem je stručno promatranje postupaka ekshumacije omogućeno predstavnicima nadležnih tijela druge države ako je riječ o slučajevima za koje imaju opravdani interes.

Tako je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja prisustvovala ekshumaciji oko 400 posmrtnih ostataka ekshumiranih na području Republike Srbije, a identifikacijom je utvrđeno kako se radi o 107 hrvatskih državljana.

Izdvajamo