NA PODRUČJU KARLOVAČKE ŽUPANIJE

Ekshumirano 15 srpskih žrtava Oluje, slijedi identifikacija

Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

Na području Karlovačke županije ekshumirani su posmrtni ostaci 15 žrtava stradalih u akciji Oluja 1995., a identificiranje DNK analizom bit će obavljeno u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, priopćilo je u utorak državno Povjerenstvo za nestale osobe Vlade Srbije.

Nadležna tijela Republike Hrvatske su, kako se navodi u priopćenju, 23. listopada završila šestodnevne ekshumacije s registriranih mjesta na kojima su pokopani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti stradalih u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 15 osoba - na lokalnom groblju u Ličkoj Jesenici (5), na groblju Svetog Petra u Dugoj Resi (1), na pravoslavnom groblju u Malom Kozincu (6), groblju u Gornjem Sjeničaku (1), lokalnom groblju Božić u Podgorju Krnjačkom (1) i na mjesnom groblju u Tušiloviću (1).

Prema preliminarnim podacima, riječ je o pet žrtava ženskog spola i osam muškog spola, dok za dva tijela nije bilo moguće utvrditi spol.

Svi ekshumirani posmrtni ostaci su, kako je priopćeno, prebačeni u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu gdje će biti uzeti uzorci radi identificiranja metodom DNK analize, a potom slijedi identificiranje žrtava.

U mjestu Plaški su, po pojedinačnim zahtjevima obitelji, ranije ekshumirani posmrtni ostaci dvije osobe temeljem „preliminarno utvrđenog identiteta“.

Sukladno potpisanim međudržavnim dokumentima s Republikom Hrvatskom i na temelju postignutih dogovora, ekshumacijama su u svojstvu promatrača nazočili predstavnici Povjerenstva za nestale osobe Vlade Srbije, navodi se u priopćenju.

Nastavak ekshumacija je, kako se naglašava, od posebnog značaja za ubrzanje rješavanja slučajeva osoba koje se vode kao nestale u vezi s oružanim sukobima i suradnje nadležnih tijela u regiji, imajući u vidu njegov humanitarni značaj, a poglavito značaj za članove obitelji nestalih osoba, naglašeno je u priopćenju Povjerenstva za nestale osobe Vlade Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:28