NAUTIČKA PATROLA

EKSKLUZIVNA PONUDA U SUPERMARINI U ROVINJU Ovdje se može kupiti sve - od vjetrovke za 900 kuna do jahte od milijun eura

 
ACI Marina Rovinj
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Krenuli smo istražiti sadržaje koje nude predivna marina i hotel. Nije dugo trebalo i već smo gledali kako djevojke s jahte koja je upravo uplovila, hitaju u spa salon nedaleko od njihova veza.

Pa zar mislite da im je nakon sunčanja na palubi išta važnije od toga da u marini mogu skoknuti na manikuru, pedikuru, lakiranje noktiju, tretman lica maskom boje zlata i bogatom kolagenom?! Drugim riječima, na “kompletnu obnovu”.

U marini Rovinj i hotelu Grand Park svatko će naći nešto za sebe. Prije svega oni koji vole skupu markiranu odjeću i luksuzni dizajnerski nakit u čiju je izradu uloženo puno vremena, truda i ljubavi. Tu su i poznate marke odjeće za nautičare kao što su Slam Campione i Marina Militare, ali i hrvatski brend odjeće koja izgleda skupo, ali ima iznenađujuće pristupačne cijene.

Rovinj, 250619.
ACI marina Rovij za Nauticku patrolu Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Grad Rovinj.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Rovinj

No krenimo redom.

- Lijepo je ovdje raditi - kaže nam trgovkinja, inače Rovinjanka, u trgovini gdje smo potražili košulje, majice, jakne “za kapetana našeg broda”.

Tu je i kvalitetna odjeća za jedrenje pristojne cijene, jer npr. jakna s kapuljačom stoji 899 kuna. U ponudi imaju mokasinke za koje mislite, s obzirom na to da se prodaju u prodavaonici u marini, da će imati “paprenu” cijenu, no prevarili smo se. Tu su i ručno izrađene torbe Danijele Šimunec, savršen dar ili uspomena iz Rovinja.

Dolazimo do izloga u kojem je bijela ljetna haljina otvorenih ramena. Ulazim u dućan i doznajem da zbog nje čak ne moram do nesvijesti ispeglati karticu, jer cijena joj je 399 kuna. Razmišljam da još samo moram postići preplanulu put i haljina je - moja.

Hrvatski brend

A kad tamo, još desetak modela, cijena od oko 300 kuna. Trgovkinja objašnjava da je riječ o hrvatskom brendu Yachting time.

- Proizvođač je iz Zagreba. U ponudi ima kompletan morski program, a dućane imaju uz obalu - dodaje.

Tu su i haljine za djevojčice po 200 kuna…

U susjednom uredu Menn Yachta mogu se pak pohvaliti da su prodali jahtu vrijednu - milijun eura.

Na gornjem šetalištu, onom ispred hotela, sve vrvi od luksuza. Ulazimo u cigar shop s ponudom lula od 300 do 3600 kuna.

-Ta najskuplja lula ima mineral koji hladi dim, što znači da se neće pregrijati, pa je ne treba hladiti 24 sata. Već nakon tri do četiri sata možete ponovo pušiti - objašnjavaju prodavačice.

Tko može i voli, tu je šampanjac Don Perignon po cijeni od 3590 kuna. To čak nije ni izbliza najskuplja boca u toj trgovini, nego konjak koji stoji 33.900 kuna. No luksuza nikad dosta pa tu možete kupiti maslinovo ulje s jestivim zlatom…

Nakon prodavaonica koje nude svjetske brendove odjeće te trgovine s talijanskim porculanom, beštekom zlatne i srebrne boje, talijanskim parfemima, a koje su zbog bogate ponude uvijek pune kupaca, dolazimo do prostora koji nam je aktivirao emocije i sva čula. Za to iskustvo zaslužan je dizajner Nenad Sovilj iz Zagreba.

Dizajnerski nakit

U tom trenutku svirala je glazba Ane Vidović na akustičnoj gitari. Prostor među ostalim krase skulpture Hrvoja Duvančića i slike Jelene Remetin. Izloženi nakit od smole, metala i dragog kamenja djelo je ruku dizajnera Sovilja. Za izradu jedne ogrlice potrebno mu je, kažu nam, tri do pet dana.

- Maistra ga je pozvala da svoj dućan iz Hvara premjesti ovdje. Svi misle da je ovo muzej ili galerija. Neki se čak boje ući dok ih ne pozovemo - kažu nam. Nakon toliko ljepote, bilo je vrijeme da se vratimo na mjesto s jednako ugodnom atmosferom - naš brod pod jedrima Grandioso, koji nas vodi u otkrivanje novih ljepota. Dižemo sidro i jedra, na provi guštamo u osjećaju vjetra u kosi dok nas zapljuskuju valovi koje na putu prema drugim nautičkim marinama i sunčanim uvalama.

Zakleti jedriličari Renzo i Salvatore

'Rovinjska marina je lijepa, malo je skupa, ali mi to, srećom, možemo izdržati'

- Dolazimo iz Ravenne i Milana, s nama su tu i prijatelji iz Verone, sad su isplovili taman u đir - govore nam Renzo Stefani i Salvatore Pedulla, 73-godišnji jedriličari s bogatim iskustvom plovidbe po cijelom Mediteranu.

- Plovim 22 godine, a Salvatore čak 50. Prošli smo Tursku, Grčku, naravno čitavu Italiju, a Salvatore je jedrio i na oceanu, stigao je sve do Amerike - hvali kolegu Renzo Stefani, direktor jedne talijanske tvornice papira.

- I dalje radim, ali ne puno kao prije. Sada više uživam, rekao bih, zasluženo. Ranije sam plovio motornjacima, ali skupo je to, zbog goriva i osoblja. Salvatore me vrbovao u jedriličare - nastavlja Renzo Stefani i dodaje da je rovinjska marina lijepo uređena.

- Ovdje je sve novo, malo skupo, ali srećom, mi to možemo izdržati. Idemo uskoro za jug, posjetit ćemo Šibenik, Split i Dubrovnik. Upitali smo Renza Stefanija da usporedi dva iskustva plovidbe, na motornjaku i jedrilici.

- To je neusporedivo! Nisam znao što propuštam dok sam plovio na svom motornjaku koji sam srećom prodao, da bih kupio ovu krasnu jedrilicu. Uživam na njoj, pogotovo kad ima vjetra pa se napušu jedra ljepotice. Ne bih se više nikad vratio na motorne brodove - zaključio je.

Rovinj, 250619.
ACI marina Rovij za Nauticku patrolu Jutarnjeg lista.
Na fotografiji: Renzo Stefani i Salvatore Pedulla.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Renzo Stefani i Salvatore Pedulla

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:03