POGLED S DRUGE STRANE > PIŠE VANJA NEZIROVIĆ

EKSKLUZIVNA REPORTAŽA IZ SUDNICE: Sudac je bio neumoljiv prema Sanaderu dok se čitala optužnica: Stojite, stojite... dok možete

Goran Mehkek / Cropix

Bio je to opet onaj stari Ivo Sanader . Ipak nešto mršaviji, umorniji, sijediji. Nije više premijer. Sad je optuženik . Ali siguran i samouvjeren. No, kako da mu više vjerujemo?!

Kao da je u samo sedam dana prebolio sve bolesti zbog kojih prvo ročište nije mogao ni pratiti. I danas se pokušao pozvati na zdravstvene probleme i sjedeći saslušati tužiteljicu dok čita optužnicu, ali sudac Turudić mu je rekao da je ipak sasluša stojeći. "Pa dok...(izdržite)", rekao je Turudić, a Sanader se sagnuo kao da će ipak sjesti.

"Stojite, stojite", povisio je ton sudac. No, bivši premijer samo se sagnuo kako bi podigao kemijsku, koja mu je netom prije pala na pod. "Samo da kemijsku podignem...", obratio se sucu. I ostao je na nogama. Bez većih problema saslušao je optužnicu.

"Osjećate li se krivim?", pitao ga je sudac. "Ne", odgovorio mu je Sanader. "Ne osjeća se krivim", ponovio je Turudić.

Sanader je ovaj put na ročište stigao spreman - u odijelu, vidno prevelikom, s naočalama za vid i mapom u rukama. Nekoliko minuta prije početak suđenja dok su ga fotografi i kamere snimali, mirno je sjedio.

Nekad je na fotografe i snimatelje slao tjelesne čuvare, zahtijevao da ga se snima samo u određenim trenucima, dok sada šuti i mirno pozira na optuženičkoj klupi. Sanaderu je danas iz drugog pokušaja počelo suđenje za navodno uzimanje provizije u visni od 3, 6 milijuna kuna od austrijske Hypo Banke kod koje se Hrvatska zadužila kako bi podigla kredit za kupovinu ambasada diljem svijeta.

Sanader je prvi optuženik kojem se sudi za ratno profiterstvo u Hrvatskoj. Sve te optužbe bivši premijer i njegovi branitelji su odbacili s gnušanjem, kako je 'pukovnik' rekao, vrativši lopticu bivšem ministu vanjskih poslova Mati Graniću, kao tadašnjem ministru i potpredsjedniku Vlade.

Sanader je nekoliko puta ponovio da je bio samo zamjenik ministra te nije bio zadužen za pregovore koje je vodio Granić. Tvrdi da je zbog znanja njemačkog jezika odradio samo tzv. 'tehnički dio'. Danas, kada je sjeo na optuženičku klupu kao da mu se vratila krv u obraze.

Opet je bio u centru pažnje. Gestikulirao je rukama dok je govorio. Skidao naočale, vraćao ih. Nije čitao s papira, samo bi na trenutak bacio pogled da se podsjeti gdje je stao. Sanader se opet dokazao kao vješt govornik, a i manipulator. Dugo je opisivao pregovore za zarobljenike koje je vodio u ratno vrijeme zbog kojeg mu je tadašnji predsjednik Tuđman dodijelio i čin pukovnika.

Rekao je da je pregovarao s Mladićem, ali kad je sudac diktirao Sanderove riječi, bivši premijer ga je prekinuo rekavši mu da nije siguran da je to bio baš Mladić ili netko njegov. Često Sanaderu promaknu detalji, pa i s popisom imovine nije bio baš detaljan. Ni u imovinskoj kartici, a ni danas. No, što sve ima i kako je do toga došao, pokušati će se utvrditi tijekom ovog, a drugih sudskih procesa koji ga očekuju.

Izdvajamo