PODZEMNI KLANOVI

EKSKLUZIVNI POPIS Otkrivamo tko su najveći kriminalci s hrvatskom putovnicom!

Naše dokumente kupili su glavni šef albanske mafije, Šešeljev tjelohranitelj, Đinđićeve ubojice, članovi bande Pink Panther, bosanski šverceri oružja...

Mislim da je na taj način napravljeno oko 1000 putovnica. Njih barem 20-30 napravljeno je za osobe koje sam im samo ja doveo”, riječi su zaštićenog USKOK-ova svjedoka koji je pod kodnim inenom “Neno” nekoliko sati iznosio svoj iskaz u vjerojatno najvećem slučaju krivotvorenja dokumenata u Hrvatskoj .

Čuveni kriminalci

Godinama su krivotvorene hrvatske putovnice pronalažene kod niza poznatih kriminalaca, a Interpol je hrvatsku stalno prozivao zbog toga. Prvo je u pitanju bio mostarski kontingent, no prije nekliko godina detektiralo se da kriminalci dobivaju nove, originalne putovnice na prave identitete, no s umetnutom slikom kriminalca, dakle dokument koji je praktično nemoguće otkriti. Dugogodišnja istraga, koja je nedavno rezultirala podizanjem optužnice protiv sedam osoba u slučaju “Border”, otkriva kako se to radilo. Prvooptuženi je Zvonko Šendulović.

Paralelna mreža

Na identitete manje poznatih osoba u Hrvatskoj se podizao rodni list, a zatim su se u nizu hrvatskih veleposlanstava izrađivali dokumenti. USKOK je optužnicu podigao za 68 slučajeva izrade putovnica, no riječ je samo o onim slučajevima gdje je kriminalac bio uhićen s lažnom putovnicom. Otkriveni su samo pomagači u konzulatima u Tuzli i Sarajevu, a detektirano je da je grupa krivotvoritelja imala kontakte i u diplomatskim predstavništvima u Subotici, Berogradu te čak u Bruxellesu, gdje su otkriveni dokumenti na ime Branislava Srdića.

Tajni snimak grupe koju se treti za šverc kokaina otkrio je Miću Nikolića zvanog Sarma (na slici skroz desno). Dugo je koristio lažnu putnu ispravu.

Osobe koje su koristile krivotvorene putovnice u pravilu su bile pripadnici raznih mafijaških klanova s područja bivše Jugoslavije, a slobodno se može reći da se radi o ljudima koje policija smatra samim vrhom tih klanova. Putovnice su također završavale u rukama pripadnika klanova koji su međusobno u ratu, pa se ne može reći da je skupina krivotvoritelja ikome bila naklonjenija nego je motiv krivotvoritelja po svemu sudeći bio isključivo novac. Razlozi za nabavu putovnica bili su razni. Ponekad se nije radilo o osobi za kojom je bila raspisana tjeralica, nego je korisnik dokumenta jednostavno želio prolaziti međudržavne granice a da ne bude registrira.

Međutim, najčešće se radilo o bjeguncima pred zakonom, i to za najteža kaznena djela.

Niz osoba kod kojih su putovnice pronađene dovodi se u vezu s naručenim likvidacijama diljem Europe, a među njima su i ljudi odgovorni za ubojstvo srbijanskoga premijera Zorana Đinđića.

Najveći dio optužbi protiv korisnika putovnica odnosi se na međunarodnu trgovinu narkoticima, i to ogromnih količina.

Manji dio korisnika putovnica može se posredno dovesti u vezu s političkim ekstremizmom poput pomaganja ratnim zločincima i slično.

Zemunski klan:

Kriminalna ekipa koja je ubila Zorana Đinđića

Luka Bojović

Cijelo vodstvo vjerojatno najbrutalnije kriminalne grupacije u Europi, srbijanskoga Zemunskog klana, imalo je hrvatske putovnice kada su prošle godine konačno pohvatani u Valenciji. Osnivanje klana, koji je postao međunarodno ozloglašen 2003. godine, kada su organizirali ubojstvo Zorana Đinđića, pripisuje se ratnom zločincu Željku Ražnatoviću Arkanu. Nakon Arkanove smrti “zapovjedništvo” preuzima Dušan Spasojević Šiptar kojega policija ubija u akciji Sablja 2003. godine.

Nakon Spasojevića novim neformalnim šefom biva proglašen Luka Bojović Pekar (38). Klan se dovodi u vezu s najmanje deset likvidacija od Srbije do Španjolske. Nakon višegodišnjeg bijega u Valenciji su prošle godine uhićeni Bojović, Vladimir Milisavljević zvan Vlada Budala, te Siniša Petrić Zenica i njih se smatralo samim vrhom klana.

Dvije godine prije u RH je uhićen Sretko Kalinić Zver, vjerojatno najpoznatiji egzekutor klana. Kalinića je u međusobnom obračunu ranio drugi “zemunac” Miloš Simović.

Rozajski klan:

Ključna karika šverca heroina prema zapadu

Safet Kalić

Najmoćniji podzemni klan sa Sandžaka, specijaliziran za trgovinu heroinom tzv. balkanskom rutom. Klan je poznat po svomu šefu Safetu Kaliću koji se od 2011. s hrvatskom putovnicom nalazi u bijegu zbog optužbi da je “oprao” 8,5 milijuna eura od trgovine drogom. Kalić je 2001. organizirao vjerojatno najekscentričniju svadbu među mafijašima s Balkana na koju su bili pozvani svi pripadnici svih klanova s ovih prostora.

Na Kalićevoj je svadbi pjevala hrvatska kraljica estrade Severina Vučković koju je Kalić dovezao privatnim helikopterom. Tijekom istrage u Crnoj Gori odbjeglom Kaliću policija je blokirala imovinu vrijednu 28 milijuna eura: lanac benzinskih crpki, hotela, restorana i zemljišta te luksuznu vilu u Ulcinju. Crnogorska agencija za imovinu već je u dva navrata pokušala na javnoj dražbi prodati Kalićevu imovinu, no nitko je u Crnoj Gori nema hrabrosti kupiti. Osim Safeta Kalića, hrvatsku putovnicu ima i njegov rođak Sadko Kalić, koji je prije godinu dana bio uhićen prilikom ulaska u Hrvatsku.

Klan Darka Šarića:

Crnogorska mafija koja je dovezla tone kokaina

Darko Šarić

Prema analizama američke DEA-e, riječ je o najjačoj grupi za krijumčarenje kokaina na europskom kontinentu. Grupa ima stotinjak članova iz svih zemalja bivše Jugoslavije, a Intrepol i DEA-a s njezinim se pripadnicima bore već tri godine, i to u operaciji “Balkanski ratnik”. Šef grupe, crnogorski poduzetnik Darko Šarić, s hrvatskom je putovnicom već nekoliko godina u bijegu, otkada je 2009. u Urugvaju uhićen Puljanin Anastazije Martinčić sa 2,2 tone kokaina. Osim Šarića, krivotvorene hrvatske putovnice ima više desetaka njegovih suradnika - npr., Dragan Beljkaš, Luka Đurović, Boris Laban, a imao ju je i Dragan Dudić Fric, Šarićeva desna ruka, koji je likvidiran 2010. u Crnoj Gori, te Vitomir Bajić koji se u rujnu 2011. objesio u talijanskome zatvoru Como, gdje je bio zbog optužbi za krijumčarenje 220 kg kokaina. Putovnicu je imao i Šarićev suradnik Draško Vuković koji je nedavno postao svjedok pokajnik srbijanskoga tužiteljstva protiv Darka Šarića. Zanimljivo je da je Anastazije Martinčić, premda je kao hrvatski državljanin imao originalnu putovnicu na svoje ime, imao i rezervnu, krivotvorenu na ime Zoran Vajagić kojom bi prelazio granice bez ulaska u evidencije.

Pink Panther:

Razbojnička ‘elita’ 20 godina harala svijetom

Radovan Jelušić

Najpoznatija svjetska pljačkaška skupina, koju čine uglavnom kriminalci s područja Srbije i Crne Gore, odgovorna je za više od sto pljački diljem svijeta, a plijen im se mjeri u u stotinama milijuna eura. Uhićenje skupine jedan je od Interpolovih prioriteta. Banda je dobila ime po filmskoj komediji “Pink Panther” jer je jedan od njezinih pripadnika u Engleskoj 2003. ukradeni dijamant sakrio u kremu za lice, kao u sceni iz filma. Neke od najpoznatijih pljački koje se pripisuju “pantherima” izvedene su u Londonu, Švicarskoj, Monaku, Japanu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Francuskoj... Na meti su im uglavnom luksuzne draguljarnice. Jedan od šefova Pink Panthera, Crnogorac Radovan Jelušić uhićen je 2010. u Rimu, a kod njega je pronađena hrvatska putovnica na ime Želimir Vučetić. Jelušić je u trenutku uhićenja bio na tjeralicama nekoliko zemalja, uključujući Japan koji ga je tražio zbog organiziranja pljačke zlatarnice u tokijskoj ulici Ginza 2007. Jelušić je iz Italije izručen Španjolskoj, da bi krajem prošle godina bio izručen Crnoj Gori koja će mu suditi i zbog pljačke u Tokiju. Prije mjesec dana u Podgorici mu je počelo suđenje, a izjavio je da se ne smatra krivim.

Albanska mafija:

Gospodari balkanske rute šverca heroina

Princ Dobroshi

Prije dvije godine u Zagrebu je sa kritvorenom hrvatskom putovnicom iz tuzlanskoga kontigenta uhićen Princ Dobroshi. Osuđen je na uvjetnu kaznu. Ovoga 50-godišnjaka rodom iz Peći na Kosovu, američki FBI smatra jednom od čelnih figura albanskoga kriminalnoga sindikata na svijetu. Dobroshi, koji je do sada dao nekliko intervjua evropskim novinama poriče da se bavi kriminalom, te tvrdi da je u svojevrsnoj mirovini u svojoj rodnoj Peći. Dobroshi je 1993. uhićen u Norveškoj zbog trgovine heroinom i osuđen na 14 godina zatvora, no podmitio je čuvare i 1996. pobjegao iz zatvora Ullersmo u Oslu. Tijekom bijega podvrgnuo se plastičnoj operaciji te izmjenio izgled. U veljači 1999. uhićen je u Pragu po norveškoj tjelralici, međutim albanska mafija je ponudila nagradu od 600.000 dolara bilo kojemu čuvaru koji može spriječiti njegovu ekstradiciju. Kada to nije uspjelo, planiran je oružani prepad na zatvor Pankrac, no Dobroshi je ipak izručen Norveškoj gdje je kaznu služio do 2005. kada je pušten zbog dobrog vladanja. Dobroshija su zapadne tajne službe povezivali i s Arfan Qaederom Bhattom radikalnim islamsitom koji je planirao seriju terorističkih napada na izraelske i američke objekte u Norveškoj, Dobroshi je u intrevjuu za Češke novine rekao kako je upoznao Bhatta, no najoštrije je demantirao kako ima je imao ikakva saznanja o napadima.

Klan Istočno Sarajevo:

Trgovina narkoticima, teške pljačke i ubojstva

Đorđe Ždrale

Pripadnike klana povezuje se s trgovinom narkoticima, oružanim prepadima na pošiljke novca i naručenim likvidacijama često usmjerenima i protiv službenika državnih institucija. Grupu se često stavljalo i u politički kontekst suradnje s bosanskim Srbima osumnjičenim za ratne zločine. Jedan od navodnih šefova klana, Đorđe Ždrale, nedavno je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubojstva Ljubiše Savića Mauzera, bivšeg načelnika policije Republike Srpske, 2000. godine. Ždrale, koji je u bijegu bio nekoliko godina, a među ostalim ga se povezuje i s pljačkom Središta Hrvatskih pošta u Splitu 15. ožujka 2008., kada je ukradeno 15 milijuna kuna, imao je hrvatsku putovnicu na ime Mato Dejanović. Osim Ždrali, putovnica je napravljena i Veljku Borovini iz Sokolca, osobi koju je SFOR 2004. uhitio zbog sumnji da pomaže tada odbjeglom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Borovinu Italija traži zbog šverca kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 05:58