OSUĐEN NA GODINU DANA

EKSKLUZIVNO Andro Vlahušić: 'Neću dati ostavku jer nisam kriv, a presuda je ionako nepravomoćna'

 Željko Tutnjević/Dubrovački vjesnik/CROPIX

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, iako uvjetno osuđen na godinu dana zatvora jer je nezakonito dao pozajmicu od milijun kuna iz gradske blagajne tvrtki svog koalicijskog partnera, ne namjerava se povući. Tvrdi da je proglašen krivim iako nije oštetio Grad, a ništa se ne poduzima protiv Društva prijatelja dubrovačkih starina koje je također dalo milijun kuna, i to, kaže Vlahušić, javnog novca koji godinama ubiru od ulaznica za zidine.

Hoćete li promijeniti odluku i ipak se povući s mjesta gradonačelnika?

- Zbog čega?

Pa zbog presude.

- Nepravomoćne presude u kojoj nisam kriv.

Kojom ste osuđeni na godinu dana zatvora uvjetno?

- Ali presuda je nepravomoćna, a ja vodim najuspješniji grad u Hrvatskoj. Presuda ima apsolutno krivu intrepretaciju. Moji odvjetnici su uvjereni da to nije tako i idemo dalje.

Znači smatrate da niste krivi i nećete se povući prije nego što presuda postane pravomoćna?

- Da. Prvi put je u Hrvatskoj USKOK protiv nekoga podnio kaznenu prijavu zbog nematerijalne štete. Znači štete koja nije niti jednu lipu. Takva je optužnica, a takva je i presuda - zbog nematerijalne štete.

Javna imovina

Ali ostaje činjenica da ste osuđeni. Znači da je sud donio političku odluku?

- Ne želim to komentirati, nisam ja sud. Govorim o činjenicama. Radi se o tome da gradonačelnik traži da se javna imovina, imovina Grada Dubrovnika iz privatne udruge (Društvo prijatelja dubrovačkih starina, op.a.) prebaci u gradsku. Ta privatna udruga upravlja imovinom od koje je ove godine zaradila 50 milijuna kuna, a iduće 70 milijuna kuna. I s njima sam u totalnom ratu. Zanimljivo je da sada i sud, i država, i javnost mene terete, a nitko ne pita zašto je udruga posudila novac sa svog računa. I protiv njih je podnesena kaznena prijava, ali oni nisu političari.

Znači, ipak tvrdite da je odluka suda politička?

- Ne kažem da je proces protiv mene politički već samo konstatiram činjenice. Želim da javna imovina koje je sada u privatnoj udruzi bude javna. I sada ispada da je to pogrešno. Priznajem da sam i ja u tome napravio grešaka. Ali, oni koji upravljaju tom imovinom i dalje mogu raditi što god žele.

Sigurno u drugom krugu

A jeste li odlučili hoćete li povući kandidaturu za još jedan mandat?

- Sva tijela u HNS-u donijela su odluke o mojoj kandidaturi, a sada ćemo uzeti time out od petnaestak dana i donijeti konačnu odluku.

Ali ako ostanete kandidat, ne mislite li da idete u izbore s prevelikim teretom presude na leđima?

- Nikada nisam učinio niti jedno nemoralno djelo, samo se trudim da gradski novac ostane u gradu. Je li tu bio neki prekršaj? Da. Ali za mene nema moralnih dvojbi - javna se imovina mora vratiti Gradu.

Je li bilo pritisaka iz središnjice HNS-a da se nakon ove presude povučete?

- Ne. Imamo vrlo korektne i super odnose.

Jesu li tražili da dubrovački HNS povuče vašu kandidaturu za gradonačelnika za izbore 2013.?

- Ne.

Ali niti prije ove presude po anketama niste stajali dobro, ulazak u drugi krug bio je izgledan HDZ-ovki Šuici i SDP-ovcu Šalji?

- Imate li ijednu anketu koja to pokazuje? Jedina javna je bila ona HRT-ova prema kojoj u drugi krug ulazimo Šuica i ja. Stranke su radile interne ankete i njih neću komentirati.

A što je pokazala HNS-ova anketa?

- Da ja ulazim u drugi krug.

No, vašim radom nisu zadovoljni ni koalicijski partneri jer bi vas inače SDP podržao, a ovako idu sa svojim kandidatom.

- Poštujem SDP. Oni su donijeli svoje odluke i ja se u njih ne želim miješati. Ali želim reći da sam vodim Grad koji je najuspješniji u zemlji.

Koliko se investicija pokrenulo otkad ste na čelu Grada?

- Trenutno smo najveće gradilište u Hrvatskoj na kojem radi više od 1000 ljudi.

Ali to su sve gradske investicije. Pitam vas za privatne. Imate li koju greenfield investiciju?

- U Dubrovniku su greenfield investicije Golf i Bosanka (pokrenuti u vrijeme bivše gradske vlasti, op.a.). I sami znate kako ide s tom pričom. No, Grad je riješio sve probleme s građevinskim dozvolama. Bivša vlast ostavila je neriješeno 1900 zahtjeva, a danas ih je sto manje. Sve gradske tvrtke pozitivno posluju...

Prijava protiv Šuice

Zašto niste ispunili jedno od svojih najvažnijih obećanja iz 2009., referendum o golfu na Srđu?

- Tko kaže da nisam?

Referendum nije održan.

- Jesam za referendum, ali njegovo organiziranje nije u nadležnosti gradonačelnika.

Protiv bivše gradonačelnice Šuice ste zbog golfa podnijeli kaznenu prijavu, kao i zbog izgradnje garaže. Nakon četiri godine nema procesa, ali ste vi osuđeni?

- Nije moje da to komentiram. Pa ni zašto ništa nije poduzeto protiv Društva dubrovačkih starina koje je posudilo milijun kuna, a nije smjelo.

Ali ta udruga nije vam smetala 2009., kada ste s njima potpisali da im ide 50 posto novca od prihoda od gradskih zidina, a sada tvrdite da je to javni novac koji mora biti u proračunu?

- Tko kaže da mi to nije bilo sporno? Otpočetka, a postoji sve i u sudskom spisu, tražim da gradske zidine u cijelosti pripadnu Gradu. Te 2009. bio sam sam i nisam mogao dobiti više. Zato se i ‘tučemo’ sve ove godine. Pa tri godine se ‘tučem’ da bi se zastava Svetog Vlaha vijorila sa zidina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:37