PLAN VLADE: KAKO DO UŠTEDE OD POLA MILIJARDE

EKSKLUZIVNO Država reže primanja 240.000 službenika: Otkrijte kolika će vam biti plaća

    AUTOR:
    • Nikola Jelić

  • OBJAVLJENO:
  • 11.02.2014. u 20:23

Goran Mehkek/CROPIX

Planirana ušteda na smanjenju dodatka na staž koji pada sa 0,5 na 0,3 posto bit će oko 500 milijuna kuna u 2014. godini

Kako bi smanjila rashode za plaće iz državnog proračuna, Vlada bi mogla smanjiti dodatak na plaću po godini radnog staža sa sadašnjih 0,5 posto na 0,3 posto. Državni bi proračun na taj način ove godine uštedio 500 milijuna kuna.

Doznajemo kako je ministar financija Slavko Linić predložio tu mjeru u sklopu rebalansa proračuna za tekuću godinu o kojemu bi sutra trebao raspravljati sa svim članovima Vlade.

Iznenađenje za Vladu

Iako se tijekom pripreme rebalansa najavljivalo dodatne uštede na plaćama javnih i državnih službenika, o smanjenju dodatka po godini staža nije se govorilo. Novi prijedlog pristigao iz Ministarstva financija bio je tako iznenađenje i za same ministre.

Hoće li biti prihvaćen, vidjet će se sutra nakon sastanka u Banskim dvorima. Prođe li, obuhvatit će sve državne i javne službenike kojih je oko 240 tisuća.

Dodatnih 500 milijuna kuna, kako smo čuli, ministar financija želio bi uštedjeti na raznim subvencijama.

Najviše prostora za uštede na subvencijama Ministarstvo financija vidi u poljoprivredi, pa se predlaže da ministar poljoiprivrede Tihomir Jakovina sreže subvencije za 149 milijuna kuna.

Od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka očekuje se rezanje subvencija za 37 milijuna kuna, ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras trebao bi ih smanjiti za 19 milijuna kuna itd.

Planirano je nadalje smanjenje raznih materijalnih rashoda za 1,3 milijarde kuna, zatim rezanje kapitalnih ulaganja itd.

Prema prijedlogu ministra Linića, najveće uštede trebali bi ostvariti resori poljoprivrede, prometa i infrastrukture, gospodarstva, zdravstva i obrane. Čuli smo da mnogi ministri nisu zadovoljni prijedlogom rebalansa, pa se sutra, ali i idućih dana, očekuje žustra polemika. Rebalans zato sigurno neće na Vladu ovoga tjedna.

Kada se sve skupa zbroji, ukupni rashodi proračuna za 2014. godinu trebali bi se smanjiti za 3,6 milijardi kuna. No, stvarna ušteda nakon ovog rebalansa bit će 400 milijuna kuna.

Sve za zdravstvo

Razlog tome je što će najveći dio uštede otići za pokrivanje manjkova u zdravstvu. Rebalansom proračuna predviđeno je povećanje rashoda za sanaciju zdravstva za čak 3,2 milijarde kuna.

Riječ je dugovima zdravstva iz prošlih godina koji lani nisu do kraja sanirani te o novom gubitku bolničkog sustava koji je stvoren lani. Vlada je lani odobrila 5,6 milijardi kuna potrebnih za sanaciju zdravstva, ali je osigurano i isplaćeno 3,3 milijarde kuna.

I Vlada i ministar financija znali su da lani nije pokriven sav dug u zdravstvu, ali novac za taj manjak nije bio predviđen u proračunu za ovu godinu, pa je to moralo sada biti učinjeno.

Rashodi na udaru

Trošak sanacije zdravstva mogao bi biti nešto manji ako ministar Rajko Ostojić ispuni novi plan koji od njega očekuje Linić: prema prijedlogu rebalansa, Ministarstvo zdravstva trebalo bi ove godine smanjiti svoje rashode za 600 milijuna kuna.

Na prihodovnoj strani proračuna ne bi trebalo biti značajnijih novosti.

Najvažnija stavka za povećanje prihoda i dalje je povlačenje dijela novca iz drugog mirovinskog stupa, točnije uplata zaposlenih s beneficiranim stažom. Riječ je o jednokratnom povlačenju 2,8 milijardi kuna u ovoj i još 2,2 milijarde kuna u 2015. godini.

U Vladi priznaju kako im je sada najvažnije da Europska komisija prizna povlačenje tog novca za smanjenje deficita, jer bi u suprotnom bili u velikim problemima i teško bi zatvorili rebalans.

Uz jednokratno povlačenje ranijih uplata, proračunski manjak će se pokrivati i redovitim godišnjim uplatama zaposlenika s beneficiranim stažom. Riječ je o 400 do 450 milijuna kuna godišnje. Kako će to biti stalni prihod proračuna, ne bi trebao biti problem ni za EK.

Koliko ministri moraju uštedjeti po novom rebalansu

Tihomir Jakovina (Ministarstvo poljoprivrede) 300 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrde i šumarstva trebalo bi uštedjeti 300 milijuna kuna. Polovicu tog iznosa, predlažu iz Ministarstva financija, trebalo bi osigurati smanjenjem subvencija, a ostatak rezanjem ostalih troškova. “Potpore će biti zadnja crta obrane i njih se neće dirati”, kažu u Ministarstvu.

Ivan Vrdoljak (Ministarstvo gospodarstva) 220 milijuna kuna

U Ministarstvu su bili neugodno iznenađeni prijedlogom ministra financija da u novom rebalansu proračun smanje za 220 milijuna kuna.

Orsat Miljenić (Ministarstvo pravosuđa) 170 milijuna kuna

Upitno je može li završiti tek najavljenu reformu mreže sudova s ovakvim rezovima.

Sinša Hajdaš Dončić (Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ) 300 milijuna kuna

Za 300 milijuna kuna ušteda u Ministarstvu kažu: “Ne znamo što bismo smanjili, gotovo svi naši troškovi su fiksni”.

Ante Kotromanović (Ministarstvo obrane) 400 milijuna kuna

Resor obrane s ovom projekcijom ne može računati na modernizaciju.

Izdvajamo