UBOJSTVO EMIGRANTA

EKSKLUZIVNO Hrvatska pokrenula proces protiv bivšeg šefa Udbe Perkovića

Žele utvrditi je li šef Udbe odgovoran za likvidaciju Stjepana Đurekovića
 CROPIX

U proteklih mjesec dana Državno odvjetništvo napravilo je opsežnu “inventuru” svih dokumenata vezanih uz slučaj Josipa Perkovića, doznajemo od izvora bliskog DORH-u.

Od državnih institucija koje su sudjelovale u ranijim istragama zatraženi su svi prikupljeni iskazi, dokumenti i spisi. Obavljeni su čak i razgovori s bivšim šefovima tajnih službi koji su u to vrijeme sudjelovali u istragama slučaja Perković.

- DORH je želio utvrditi čuvaju li nadležne institucije koje su provodile istragu svu prikupljenu dokumentaciju, pa smo zatražili da se svi raspoloživi spisi stave na stol i evidentiraju kako slučajno ne bi nestali - rekao nam je izvor blizak Državnom odvjetništvu.

Na takav potez DORH se odlučio, kako nam je objašnjeno, nakon što je postalo izvjesno da bi zastara za sva teška ubojstva mogla biti ukinuta.

Drugim riječima, DORH se počeo pripremati za pokretanje nove istrage protiv Perkovića zbog sumnje da je suučesnik u ubojstvu emigranta Stjepana Đurekovića.

A spomenuta inventura dokumentacije koju je DORH obavio zapravo je predistražni postupak jer formalnu istragu sada i ne može otvoriti i voditi s obzirom na to da je za konkretni slučaj nastupila zastara.

Nakon što Sabor izmijeni Ustav i ukine zastaru - za što je već pokrenuta procedura - Mladen Bajić ima otvorene ruke za novu istragu.

Prema našim informacijama, u DORH-u smatraju da ima dovoljno razloga za pokretanje nove istrage protiv Perkovića jer su se u međuvremenu pojavile činjenice koje istražiteljima nisu bile poznate u vrijeme ranijih istraga.

Nova okolnost u slučaju Perković je pravomoćna sudska presuda njemačkog suda protiv Krunoslava Pratesa.

- Istraga se pokreće ako postoji osnovana sumnja, a pravomoćna sudska presuda protiv Pratesa u ovom slučaju je dovoljan razlog za ponovno razmatranje slučaja i pokretanje istrage - potvrđuje naš izvor blizak DORH-u.

Prates je 16. srpnja 2008. proglašen krivim za ubojstvo Stjepana Đurekovića te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Ključni svjedok protiv njega bio je Vinko Sindičić.

Tijekom tog sudskog procesa utvrđeno je da je Prates dao ključ svoje garaže Perkoviću te da mu je javio kada će Đureković doći u njegovu garažu u kojoj su ga ubojice sačekali i ubili. Ključ garaže, dakle, vodi sumnju i do Perkovića.

Prvu prijavu protiv Perkovića zbog sumnje da je kriv za ubojstvo Stjepana Đurekovića podnio je SIS još 1994., ali je DORH 1997. tu prijavu odbacio.

Novu kaznenu prijavu protiv Perkovića podnio je Nikola Štedul. Tijekom 1999. obavljeni su dodatni izvidi, ali i ta je prijava odbačena.

Spriječeno izručenje Njemačkoj

Pokretanjem nove istrage Hrvatska ne može izručiti Perkovića Njemačkoj koja je već poslala uhidbeni nalog. HDZ optužuje Vladu da mijenja Ustav i pokreće istragu samo zato da bi spriječila Perkovićevo izručenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:47