JUTARNJEM IZ VRHA VLADE POTVRDILI

EKSKLUZIVNO I ako bude osuđen na zatvor, Čačić će ostati prvi potpredsjednik

    AUTOR:
    • Davor Butković

  • OBJAVLJENO:
  • 20.06.2012. u 19:58

Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Radimir Čačić ostat će potpredsjednik Vlade, čak i ako danas bude bezuvjetno osuđen zbog prometne nesreće u Mađarskoj, u kojoj je poginulo dvoje ljudi - potvrdio nam je jučer izvor blizak hrvatskoj Vladi.

- Za nas se ništa bitno nije promijenilo niti će se promijeniti s eventualnom današnjom presudom - drži sugovornik Jutarnjeg lista.

Čačić: Zbog nesreće se ne odlazi! Uvjeren sam sud će me osloboditi

Presuda suda nebitna

- Naime, svi već dugo znamo što se dogodilo na mađarskoj autocesti: znamo kojom je brzinom Čačić bio vozio, znamo sve okolnosti te strašne nesreće, znamo da Čačić nije bio alkoholiziran, i znamo da nije ni pokušao pobjeći s mjesta nesreće. Mi, dakle, i danas smatramo, kao što smo smatrali prije godinu dana i prije pola godine, da Radimir Čačić nije nedostojan mjesta potpredsjednika hrvatske Vlade. Presuda mađarskog suca, na temelju koje bi Čačić mogao biti osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, ne može promijeniti ovakvo, apsolutno dominantno mišljenje u Vladi! Ako je Čačić, dakle, bio podoban za ovu Vladu do danas, on ne može postati nepodoban za ovu Vladu od sutra zato što je tako odlučio mađarski sudac - smatra političar blizak Vladi s kojim smo razgovarali jučer kasno poslijepodne.

Prema njegovu mišljenju, Radimir Čačić mogao bi napustiti Vladu jedino ako više ne bude fizički kadar obavljati posao potpredsjednika.

- Dakle, mi ćemo razmišljati o Čačićevoj zamjeni tek kad eventualna bezuvjetna presuda postane pravomoćna. No danas će se, bude li danas uopće bilo kakve presude, izreći nepravomoćna presuda. Do pravomoćnosti presude proteći će još mnogo vremena, a sve to vrijeme Ratko Čačić provest će na svom poslu. Čačić, ponavljam, izlazi iz Vlade jedino ako bude morao boraviti u mađarskom zatvoru. Ako se, znači, ne bude mogao pojavljivati na poslu. No o tome se neće odlučivati ni danas ni u sljedećih nekoliko mjeseci.

Crvena krpa za javnost

Ovakav stav hrvatskog državnog vrha o slučaju Čačićeve prometne nesreće može izazvati barem dvostruke komentare. S jedne strane, više je nego hrabro što Vlada i vladajuća koalicija žele braniti jednog od svojih najeksponiranijih članova u trenucima kada taj čovjek može biti osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu. Nadalje, sasvim je logično tvrditi da se Čačićeva situacija nije promijenila, neovisno o eventualnoj današnjoj sudskoj odluci: vladajuća je koalicija i prije pola godine, kada je Čačić postao potpredsjednik Vlade, raspolagala sa svim potrebnim informacijama o nesreći na mađarskoj autocesti.

S druge strane, notorna je činjenica da se Radimir Čačić u ovih pola godine pretvorio u veliku crvenu krpu za najveći dio hrvatske javnosti, uključujući i one glasače i one medije koji podržavaju vladajuću koaliciju.

Mađari objavili datum: Čačić nema diplomatski imunitet, suđenje za nesreću nastavlja se 21. lipnja

Bude li Čačić danas, ili na sljedećem ročištu, osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu, i ako istodobno zadrži položaj potpredsjednika, na Vladu će se sručiti još jedan tsunami javnog nezadovoljstva, koji neće biti opravdan u činjenicama, ali na koji Milanović naprosto mora računati.

U svakom slučaju, važno je istaknuti da se ni u Vladi ni u vladajućoj koaliciji ne provode konzultacije o eventualnom Čačićevu nasljedniku.

Takve bi konzultacije - kada bi do njih došlo - mogle dovesti do problema između glavnih koalicijskih partnera, SDP-a i HNS-a, budući da mjesto potpredsjednika za ekonomiju pripada HNS-u, a SDP, s druge strane, prirodno osluškuje glas javnosti koji već mjesecima kaže kako se rejting HNS-a strmoglavljuje.

Za vladajuću bi koaliciju optimalno rješenje bila još jedna odgoda presude.

Druga bi povoljna solucija bila da Čačić bude uvjetno kažnjen. Sam se predsjednik HNS-a već više od godinu dana nada baš takvoj presudi.

Teret za koaliciju

Realno govoreći, iščekivanje presude za prometnu nesreću u Mađarskoj jedan je od glavnih razloga njegova ekscentričnog i neprijateljskog javnog ponašanja, koje jako opterećuje hrvatsku Vladu i vladajuću koaliciju.

Radimir Čačić nesumnjivo je potreban ovoj Vladi, ali Radimir Čačić mora se, neovisno o eventualnoj današnjoj presudi (a Vlada mu je, očito, spremna dati punu potporu i ako bude osuđen na bezuvjetnu zatvorsku kaznu), ponovo početi ponašati kao odgovorni političar, koji poštuje one koji su ga izabrali.

Čačićevih 38 godina prokletstva na cesti

1974. godina

Čačić je zaspao za upravljačem i izgubio nadzor nad automobilom.

On je izašao neozlijeđen iako se nekoliko puta prevrnuo.

1999. godina

Na Čačićev automobil naletjela je miješalica i smrskala stražnji dio. Prometna se dogodila na cesti prema Orahovici.

2003. godina

Dok je vozio automobil, izgubio je svijest jer mu je, kako je rekao, pao tlak. Vozio je prema Zagrebu. Udario je zadnji kotač šlepera, automobil je imao totalnu štetu, ali on je prošao bez ozljeda.

siječanj 2010.

Na autocesti prema Budimpešti skrivio je prometnu nesreću u kojoj su poginule dvije osobe. Čačić je bio bez ozljeda. Danas se očekuje presuda.

12. rujna 2011.

Čačić je u središtu Zagreba skrivio lakšu prometnu nesreću u kojoj nije bilo ozlijeđenih. ‘Vozač u drugom automobilu je odlučio stati, a ja nisam reagirao na vrijeme’, rekao je. Osam dana poslije počelo je suđenje u Mađarskoj.

prosinac 2011.

Oko 20 sati sudjelovao je u manjoj prometnoj nesreći u centru Zagreba. ‘Sukladno dogovoru s oštećenom vozačicom, ispunili smo europsko izvješće te nije bilo potrebe za policijskim očevidom, ali smatram svojom obvezom izvijestiti hrvatsku javnost o ovom događaju’, izjavio je Čačić.

Izdvajamo