VELIKO ISTRAŽIVANJE

EKSKLUZIVNO, ISTINA O PROGRAMU KOJI JE PODIJELIO HRVATSKU Većina roditelja za zdravstveni odgoj u školi

Program najviše podržavaju Istrani i Ličani, a protive mu se Dalmatinci i Zagrepčani
 Ronald Goršić/CROPIX

Unatoč žestokoj i vrlo glasnoj akciji Katoličke crkve i prokatoličkih udruga, 55 posto građana i roditelja u ovoj zemlji podržava uvođenje zdravstvenog odgoja, i to upravo takvog kakav je predložen, zajedno s četvrtim modulom spolnog odgoja. Njih pak 58,3 posto smatra da se spolni odgoj treba temeljiti na znanstvenim činjenicama, a ne na svjetonazoru i vrijednostima.

Pokazalo je to veliko istraživanje agencije Ipsos Puls provedeno sredinom siječnja na uzorku od 951 punoljetnog građanina, među kojima je bilo 82,2 posto katolika.

- Ovakvi rezultati nimalo me ne iznenađuju, moji suradnici i ja takvu smo podršku očekivali. Oni su još jedan dokaz da su, unatoč svim pritiscima kojima je bio izložen zdravstveni odgoj, naši građani prepoznali da je njegovo uvođenje u škole isključivo u interesu njihove djece. Svi koji podržavaju zdravstveni odgoj prepoznali su da u njemu nema ideologije, nego samo želja da svi budemo zdraviji i sretniji - kaže ministar obrazovanja Željko Jovanović.

Tko ne zna - protiv je

Istraživanjem se ispitivalo koliko su građani upoznati sa stvarnim programom zdravstvenog odgoja, u kojoj ga mjeri podržavaju - s obzirom na religijske, demografske i druge karakteristike, te koji su razlozi onih koji su se izjasnili protiv uvođenja zdravstvenog odgoja. Samo trećina ispitanika, točnije njih 31 posto, rekla je da je dobro ili jako dobro upoznata s programom zdravstvenog odgoja koji je, u suradnji sa stručnjacima, izradila Agencija za odgoj i obrazovanje. Iako u konačnim rezultatima nema razlike između ispitanika koji imaju djecu osnovnoškolske i srednjoškolske dobi te onih bez djece te dobi, po pitanju informiranosti o programu razlike su bitne: među roditeljima, njih 47 posto upoznalo se s programom.

A što je veća informiranost o kurikulumu, to je i viša razina podrške zdravstvenom odgoju. Među onima koji su jako dobro upoznati s programom te kažu da znaju većinu građe, podršku mu daje gotovo 70 posto. Među srednje upoznatima podršku programu daje 60 posto građana, a među onima koji ne znaju ništa - njih 37 posto. Roditelji koji ništa ne znaju o sadržaju zdravstvenog odgoja skupina su s najvećim otporom prema uvođenju tog predmeta u škole - protivi se njih čak 43 posto.

Odbacimo manipulacije

- To je potvrda svih mojih teza i teza mojih kolega: jedini izlaz iz velikog razmimoilaženja oko zdravstvenog odgoja koje se generira posljednjih mjeseci nije u nadmetanju i odmjeravanju snaga tko je u krivu, a tko u pravu, već u argumentima i informiranosti javnosti, a prije svega građana. Očito je da kad se skinu sve manipulacije i kad se konačno pročita predloženi program, podrška neminovno raste - kaže dr. Dubravko Lepušić, ginekolog i koautor četvrtog modula zdravstvenog odgoja koji se među ostalim bavi i odgovornim spolnim ponašanjem.

Ministar Jovanović dodaje da je pozvao sve učitelje i nastavnike da na roditeljskim sastancima detaljno upoznaju roditelje sa sadržajem i načinom provedbe.

- Na žalost, mnogi koji i javno istupaju protiv zdravstvenoga odgoja nisu pročitali kurikulum, već donose zaključke temeljem interpretacija te dezinformacija pojedinaca i raznoraznih udruga - poručuje ministar.

Reisman je vrhunac

Dr. Lepušić je pak kolegama predložio da sami krenu u ozbiljnu akciju po školama i da, kao struka, održe sastanke s roditeljima.

- Oni traže odgovore i mi im ih trebamo dati. Naš cilj nije da ih na bilo što nagovaramo, nego da ih informiramo. U šumi različitih podataka koje dobivaju više ne znaju čemu bi vjerovali. I zato im trebamo objasniti sve, od A do Ž, i po sto puta, ako treba. Bez edukacije na terenu neće biti napretka - kaže dr. Lepušić, koji se već ovih dana počinje odazivati na roditeljske sastanke diljem zemlje.

Jer uvijek su najopasnije, tvrdi dr. Lepušić, dezinformacije, iskrivljene ili izmišljene informacije i manipulacije. A takvih je, dodaje, posljednjih dana u Hrvatskoj bilo i previše. Vrhunac su doživjele u nastupima kvaziznanstvenice dr. Judith Reisman.

Svaki drugi katolik - ZA

- Treba imati na umu da je obrazovna struktura Hrvatske, u odnosu na zemlje EU, vrlo skromna, da je postotak visokoobrazovanih vrlo nizak i da je takvoj populaciji teško shvatiti i razlučiti što je informacija, a što manipulacija. Zbog toga su ovakvi istupi jako opasni - kaže dr. Lepušić.

Analiza obrazovne strukutre jasno pokazuje da su obrazovanje i podrška programu itekako povezani: tek 38 posto onih koji su završili samo osnovnu školu podržava program u odnosu na 71 posto visokoobrazovanih.

Uzorak je uglavnom odgovarao religijskoj slici Hrvatske - većinu od 82,2 posto činili su katolici, 9,5 posto nevjernici, 5,9 pripadnici drugih religija, a 2,4 posto oni koji su se odbili odrediti.

S obzirom na vjersku pripadnost, najmanju podršku zdravstvenom odgoju dali su katolici, što se i očekivalo.

Međutim, postotak koji podržava program ipak je znakovit: njih 49 posto, dakle svaki drugi, reklo je da želi da se zdravstveni odgoj s predloženim spolnim odgojem uvede u hrvatske škole.

- Po meni, ankete su relativan pojam i ja se, da se tako izrazim, u to ne bi štel mešati. Jer pitanje je tko je to istraživanje radio i čemu ono služi, koji su to ispitanici uvršteni u njega i kakvi su to katolici kad je svaki drugi za uvođenje zdravstvenog odgoja: jesu li to katolici tipa Milanović, koji je, ja mislim, isto kršten, ili katolici tipa Grubišić ili neki drugi katolici. Mene, recimo, ti anketari nisu nazvali - rekao nam je Adalbert Rebić, katolički teolog i nekadašnji ravnatelj Kršćanske sadašnjosti.

Najveću podršku programu daju ateisti (84 posto), a među vjernicima pravoslavci i muslimani (81 posto). Najmanju podršku daju katolici, i to oni koji jednom tjedno ili češće idu na misu.

Oni su rijetka skupina u kojoj se više od polovice, njih 61 posto, protivi zdravstvenom odgoju. Takvih je katolika - koji jednom tjedno ili češće idu u crkvu - prema istraživanju bilo 22 posto. Većina ih (51 posto) na misu odlazi nekoliko puta godišnje ili rjeđe.

Više u selu nego u gradu

Prema demografskim karakteristikama, žene daju nešto veću podršku programu nego muškarci (57 posto naprema 52 posto), a podrška opada sa starošću ispitanika. Zanimljivo je da ispitanici sa sela podržavaju zdravstveni odgoj u znatno većem postotku nego u gradu: 61 naprema 45 posto.

- To je, prema mojem mišljenju, posljedica dvaju faktora: činjenice da su određene udruge bile mnogo aktivnije u gradskim sredinama s jedne strane te neosporne urbanizacije sela koja se dogodila proteklih godina s druge strane - kaže dr. Lepušić.

S obzirom na regije iz kojih dolaze, najveću podršku programu daju Istrani i Primorci, među kojima je takvih 83 posto, a slijede Lika i Banovina sa 66 posto. Na dnu je Dalmacija, sa samo 33 posto onih koji podržavaju i čak 58 posto onih koji su čvrsto protiv zdravstvenog odgoja.

- Istra je posve očekivana, a iznenadila me Lika, i to pozitivno. Što se tiče Dalmacije, činjenica je da se u Dalmaciju zadnjih godina doselilo jako mnogo tradicionalnog stanovništva.

Ne kažem da je to negativno, samo konstatiram da tradicionalno stanovništvo sa sobom donosi i svoje stavove, na koje apsolutno ima pravo - kaže dr. Lepušić.

Ministar Jovanović dodaje kako ga ovakav rezultat potiče na dodatne aktivnosti kako bi sadržaje i metode nastave zdravstvenog odgoja još više približili svakom pojedincu gdje god živio.

- Uvjeren sam da će na taj način otpor biti puno manji, a podrška znatno veća - kaže ministar.

U analizi odnosa stranačkih preferencija i podrške zdravstvenom programu nema osobitih iznenađenja: najmanju podršku (ali ipak zavidnih 30 posto) programu daju simpatizeri HDZ-a, a najveću (77 posto) SDP-a.

Za zdravog čovjeka

Protivnici provođenja zdravstvenog programa u školama najčešće su kao razlog navodili nemogućnost roditelja da izberu program (44,9 posto), činjenicu da on nije kršćanski (37,4 posto), da promiče homoseksualizam (34,2 posto), da o njemu nije bilo javne rasprave(29,4 posto), da se nedolično odnosi prema seksualnosti i da je Crkva protiv (16 posto).

- Kao što sam rekao, ključ je u dobroj informiranosti i našem uspjehu da uvjerimo roditelje da nikoga ni na što ne želimo nagovarati, ali da djeci želimo dati znanje. Da nam je to ne samo cilj nego i zadatak.

Jer samo kad imaju znanje mogu donositi kvalitetne odluke i biti odgovorni - kaže dr. Lepušić.

Odgoj i obrazovanje za zdravlje koje će djeca dobiti kroz zdravstveni odgoj u školama od prvog razreda osnovne škole, kaže ministar, garancija je sretnije, zdravije i bolje budućnosti cijele Hrvatske.

- Zdravstveni odgoj je borba za čovjeka koji će vještinama i znanjem upravljati svojim zdravljem i tako se boriti za osobnu slobodu - kaže ministar Jovanović.

Generacijama koje će u budućnosti izlaziti iz škola ovakav zdravstveni odgoj omogućit će, kaže, bolji, zdraviji, duži i kvalitetniji život s manje kroničnih nezaraznih bolesti, spolno prenosivih bolesti, karcinoma, manje bolesti ovisnosti, manje nasilja među mladima u školi i obitelji.

- Ne samo to, ovakav kurikulum potiče razgovor djece i roditelja te time jača i obitelj, a na taj način i obiteljski odgoj - zaključuje ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:27