PAO DOGOVOR!

EKSKLUZIVNO: KONAČNO RJEŠENJE ZA DUŽNIKE U ŠVICARCIMA Franak se pretvara u euro uz otpis dijela glavnice kredita, bankama porezne olakšice!

Sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj franka istječe krajem siječnja iduće godine
 CROPIX

Na pomolu je konačno rješenje za prezadužene građane koji imaju kredite u švicarskim francima, a kako neslužbeno doznajemo iz Vlade, u Banskim dvorima ubrzano se priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita.

Vladin prijedlog, koji bi se trebao naći vrlo brzo i na jednoj od idućih sjednica Vlade, sastojat će se u tome da se potpuno izjednači položaj građana koji imaju kredite u švicarskom franku i onih građana koji imaju stambene kredite u euru. Plan je, naime, da se posebnim zakonskim rješenjem, koje priprema ministar financija Boris Lalovac, omogući svim građanima zaduženim u švicarskom franku konverzija, odnosno pretvaranje kredita u eure. I to svih kredita, ne samo stambenih, iako su većinu tih kredita građani dizali upravo zbog rješavanja stambenog pitanja.

Istodobno s tom konverzijom izračunao bi se i dio glavnice kredita koji bi se otpisao.

Dakle, ako je, primjerice, netko 2005. digao kredit u švicarskim francima, on će moći taj kredit pretvoriti u eure po kamatnoj stopi koja je tog dana vrijedila za stambene kredite u eurima. Potom bi se izračunala razlika u iznosu između kredita u francima i kredita u eurima i taj bi se onda iznos otpisao u dijelu glavnice kredita. Trošak takve konverzije i otpisa dijela glavnice, pojašnjavaju nam izvori iz Banskih dvora, u cijelosti bi išao na teret banaka. Međutim, Vlada - svjesna da će ovo izazvati ogromno nezadovoljstvo kod bankara - pokušat će im barem donekle ublažiti gubitke. Tako će gubitke banaka zbog pretvaranja kredita iz švicarskog franka u eure država bankama kompenzirati priznavanjem tog iznosa kao porezne olakšice.

Ovo je rješenje za koje se zalagala i Udruga Franak, da se paralelno s konverzijom u eure otpiše taj dio glavnice, čime se dužnike u francima stavlja u ravnopravan položaj s ostalim korisnicima kredita.

“Na taj način problem dugova u švicarskom franku, koji je postao simbol dužničkog ropstva u Hrvatskoj, Vlada trajno rješava, a problem švicarskog franka odlazi u povijest”, kažu neslužbeno visoki izvori iz Vlade, napominjući kako je ovo jedno zakonsko rješenje koje bi se trebalo naći u Saboru u rujnu, a drugim zakonskim izmjenama vjerojatno će se i zabraniti stambeni krediti u švicarskom franku.

Podsjetimo, sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj franka istječe krajem siječnja iduće godine. Tim rješenjem, odnosno izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju, tečaj franka fiksirao se na 6,39 kuna na godinu dana, čime se željelo pomoći korisnicima stambenih kredita vezanih uz franak u uvjetima izrazito velikog povećanja tečaja te valute. Vlada je zato već tada najavila da je to privremeno rješenje i da će ponuditi i trajno rješenje problema prezaduženih građana. Planiranom konverzijom kredita sada se to i ostvaruje, a slično rješenje priprema se i u Poljskoj. Ministar financija Boris Lalovac već je ranije prijetio bankama da će Vlada izaći sa svojim prijedlogom ako ne stigne nikakav plan sa strane banaka. Ovo što se sada priprema u Vladi, kako doznajemo, nije dogovoreno s bankama ni s Udrugom Franak. Prema podacima s kojima baratuju u Vladi, više od 55.000 obitelji opterećeno je dugovima u švicarskom franku, što je u proteklih nekoliko godina dovelo u pitanje i egzistenciju mnogih obitelji.

Više detalja trebalo bi se znati idućih dana kada bi ministar financija Boris Lalovac i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić javnost trebali pobliže upoznati s novim zakonom koji pomaže prezaduženim građanima. Banke sigurno zbog toga neće biti sretne, a mogu se očekivati i sudske tužbe protiv države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:02