POTRESNI DOKUMENTARAC

EKSKLUZIVNO NA JUTARNJI.HR: ŽIVOT OD MILIJUN DOLARA Pet godina nakon smrti Nore Šitum besplatno pogledajte film Roberta Zubera

 
Na slici: Norini roditelji, Nora i tim liječnika kreću prema aerodromu Pleso uoči odlaska na liječenje u Sjedinjene Države
 Ranko Šuvar / Cropix / CROPIX

Novinar i redatelj dokumentarnih filmova Robert Zuber jučer je podnio kaznenu prijavu protiv Udruge Hrabro dijete iz Nove Gradiške zbog sumnji na nenamjensko trošenje novca prikupljenog 2013. godine u najvećoj humanitarnoj akciji u Hrvatskoj, pokrenutoj za liječenje šestogodišnje Nore Šitum.

Novac je, nakon djevojčičine smrti, sudskim odlukama pripao udruzi Hrabro dijete, a ne Norinim roditeljima: oni su završili sa 400.000 kuna sudskih troškova. O tome što je bilo s novcem i kako je trošen, Zuber je snimio i film, “Život od milijun dolara”, koji narednih pet dana, do utorka 27. ožujka, može besplatno pogledati na portalu Jutarnji.hr.

U spomen na Noru, čija se peta obljetnica smrti obilježava ovih dana, produkcijsko-autorska ekipa filma odlučila je omogućiti svima da tijekom pet dana besplatno pogledaju film. Kroz tih pet dana moći će si postaviti pet osnovnih novinarskih pitanja i na njih tražiti odgovore: tko je tko u ovoj priči, što se dogodilo, kada, gdje i, najvažnije, zašto - kaže Zuber.

Napominjemo da je film ustupljen na pet dana isključivo portalu Jutarnji.hr te će svako neovlašteno kopiranje i prikazivanje ovog djela biti sankcionirano sukladno važećim zakonima!

Nakon završetka filma, Zuber je nastavio s istraživanjem i, kaže, došao do novih saznanja, temeljem kojih je podnio kaznenu prijavu kako bi skinuo ljagu s Norine obitelji. Postoji, kaže, opravdana sumnja da je novac dizan na bankomatima, trošen za podmirivanje računa, mobitela i režija, njime su isplaćivane plaće u Hrabrom djetetu, podmirivane parking-karte, financirana putovanja, računi u poklon-galerijama...

- Tijekom akcije prikupljeno je oko 7,76 milijuna kuna. Od toga, za Norino liječenje potrošeno je 3,3 milijuna kuna. Naše vještačenje pokazuje da postoje opravdane sumnje da je gotovo 3,9 milijuna kuna Udruga Hrabro dijete, nekoliko mjeseci nakon njezine smrti, prebacila na račun istoimene Zaklade i prikazala taj novac kao “vlastite izvore osnivača”. Novac koji su građani skupili za Noru prikazali su kao svoj. Danas, prema riječima predsjednika udruge, na računu više nema ničega - priča Zuber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 13:33