ŠTO JE SANADER REKAO ISTRAŽITELJICAMA

EKSKLUZIVNO Sanader: Od Barišića nisam primio ni kune, a za Fimi-Mediju čuo sam nedavno

Iz državnih tvrtki je u Sanaderovom mandatu izvučeno oko 2 milijarde kuna, a on tvrdi: Nisam ja
 CROPIX

ZAGREB - Ovo mi izgleda kao bajka - odgovorio je bivši premijer Ivo Sanader tužiteljicama Glavnog državnog odvjetništva kada su ga jučer u Remetincu suočili s istražnim nalogom u aferi Fimi-Media.

Dva sata branio se pred USKOK-ovim tužiteljicama Gordanom Klarić i Tamarom Laptoš. Uz njega su bili odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Bivši premijer je, kako neslužbeno doznajemo, negirao - SVE optužbe.

Nisu postojali crni fondovi. Nije izvlačen novac iz državnih tvrtki preko Fimi-Medije. Čak je izjavio i to da za tvrtku Fimi-Media sve donedavno - uopće nije čuo!

- Ne sjećam se da sam ikada uopće čuo za tvrtku Fimi-Media dok se nije počela spominjati u medijima, u sklopu ove afere, a Nevenku Jurak vidio sam samo jednom u životu - rekao je tužiteljicama.

Pokušao je srušiti iskaz svoga stranačkog rizničara i prijatelja Mladena Barišića koji je detaljno ispričao tužiteljima kako je, kada i koliko novca davao Sanaderu.

Korupcijska mreža bila je toliko razvijena da je u vrijeme dva mandata HDZ-a iz državnih tvrtki izvučeno, prema Bajićevim istragama, više od dvije milijarde kuna. Bivši je premijer, prema Barišićevom svjedočenju, jednom prilikom čak tražio od šefa Carine da mu donese 20 tisuća kuna u manjim dolarskim apoenima kako bi imao nešto u džepu za put u Ameriku.

Potpuno hladan

Unatoč tome, jučer je hladno ustvrdio:

- Laž je da sam primao novac od Mladena Barišića. Nikada nisam primio ni kune od bilo kakvih ilegalnih donacija ili bilo kakvog drugog nezakonito stečenog novca - ustvrdio je Sanader u svojoj obrani.

Najprije je, kako doznajemo, detaljno objasnio sustav financiranja stranke. Ispričao je kakav je bio stranački sustav ranije, a potom je detaljno iznio što je sve promijenio kada je postao šef stranke.

- HDZ je pod mojim vodstvom bio tako uređen da se točno znalo tko je za što zadužen - istaknuo je Sanader dok je vrlo detaljno govorio o sustavu koji se brinuo o financijama u HDZ-u.

Naglasio je kako on samostalno nije imao nikakve veze s financijama, osim kada su se donosile odluke na Predsjedništvu stranke.

Također je ustvrdio i kako nikada nije u četiri oka raspravljao o sredstvima stranke s bilo kojom osobom koja je u HDZ-u bila zadužena za financije.

- Pod mojim vodstvom objedinjeni su svi stranački računi, s obzirom na to da su ranije ogranci stranke imali svoje vlastite račune - rekao je bivši premijer te naglasio kako su se upravo za njegova mandata donosili zakoni o financiranju političkih stranaka i financiranju izbornih kampanja.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:42