RAVNATELJ SVE ZNAO

EKSKLUZIVNO: UGOVORI RAZOTKRIVAJU ZATAŠKANU AFERU! Četiri djelatnika Agencije za obrazovanje u fušu zarađivala pišući EU projekte za škole

Cijeli postupak je nadzirao odsjek u istoj Agenciji, DEFCO, čiji su radnici odobravali privatne projekte kolegama iz ASOO-a
Mile Živčić

Pojedini djelatnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) dvije su godine protuzakonito preko osobnih autorskih ugovora radili poslove iz domene Agencije za potrebe srednjih strukovnih škola i za to dobivali izdašne honorare koji su se isplaćivali iz fondova Europske unije, ekskluzivno otkriva Jutarnji list.

U posjedu smo ugovora o autorskom djelu, izvoda iz banke i e-mailova koji dokazuju da je najmanje troje sadašnjih i jedna bivša djelatnica tako radilo poslove u fušu, za što, tvrde bivši i sadašnji ravnatelj, nisu imali njihovu dozvolu.

Princip je bio takav da bi škola direktno na e-mail slala poziv na dostavu ponuda nekome od djelatnika ASOO-a, onda bi oni na to odgovorili i poslali svoju ponudu s troškovnikom, a poslije bi neki od njih bili i odabrani te su sa školom potpisivali ugovore o autorskom djelu. Škola je, pak, novac povlačila iz EU fondova, a cijeli postupak je nadzirao odsjek u istoj Agenciji, DEFCO, koji je zadužen za kontrolu svih projekata EU. To znači da su djelatnici DEFCO-a odobravali svojim kolegama u ASOO-u privatne projekte iako se to kosi i sa Zakonom o radu i s Etičkim kodeksom Agencije.

Naime, člankom 101. stavkom 1. Zakona o radu propisano je da radnik ne smije bez odobrenja poslodavca za svoj ili tuđi račun sklapati poslove iz djelatnosti koju obavlja poslodavac, a u članku 7. stavku 3. Etičkog kodeksa propisano je kako se zaposlenici u obavljanju poslova za svoj račun ne smiju koristiti autoritetom svog radnog mjesta u Agenciji.

Stručnjaci

Zasad znamo da je barem četvero djelatnika u razdoblju od 2015. do 2016. potpisivalo autorske ugovore sa školama.

Najizdašniji honorar od 180.000 kuna u bruto iznosu imala je Irena Ištvanić, voditeljica Odsjeka za zelene i kreativne industrije u ASOO-u. Ona je sa Srednjom školom Ivanec 17. ožujka 2016. potpisala autorski ugovor vrijedan 180.000 kuna bruto, a predmet ugovora bio je “usluga stručnjaka za izradu kurikuluma i definiranje skupova ishoda učenja te izradu standarda zanimanja i standarda kvalifikacija za potrebe projekta Inovativno obrazovanje za inovativno poslovanje”.

Projekt se financirao iz Europskog socijalnog fonda, a uključivao je edukaciju nastavnika (18 sati teoretske nastave), izradu dokumenata standarda zanimanja i standarda kvalifikacija te izradu kurikuluma. Samo dan poslije potpisan je i aneks ugovora gdje se uključuje i Jadranka Herceg, tada viša stručna savjetnica za razvoj standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u ASOO-u, koja je sada zaposlenica Ministarstva obrane. Dana 23. ožujka potpisan je još jedan aneks gdje se ukupna vrijednost ugovora smanjila za 5000 kuna.

- Nemam komentara. Javite se ravnatelju - kratko je poručila Irena Ištvanić.

Jadranka Herceg, pak, kako dokazuju dokumenti koje objavljujemo, radila je i s Gospodarskom školom Varaždin. Ugovor vrijedan 150.000 kuna u bruto iznosu potpisala je 16. svibnja 2015. Predmet ugovora je “razvoj metodologije za izradu interdisciplinarnog kurikuluma srednjih strukovnih škola” kojim se obvezala izraditi nacrt metodologije na do 50 stranica, prilagodbu nacrta prema izvješću stručnjaka te izradu metodologije kurikuluma na 150 do 200 stranica.

“To je pomoć”

Jadranka Herceg nije bila raspoložena za razgovor. Više ju je zanimalo odakle nam njen ugovor i kontakt broj nego da nam objasni svoj angažman u fušu.

- Javit će vam se moj odvjetnik - poručila je.

Ivo Tunjić, načelnik Odjela za kurikulum, razvoj i praćenje u ASOO-u, 2015. i 2016. imao je tri ugovora sa srednjim školama koji su ukupno vrijedni 97.627 kuna bruto. Tako je 25. svibnja 2015. zaključio sa Strojarskom i prometnom školom u Varaždinu ugovor vrijedan 37.500 kuna bruto za “analizu potrebnih specifičnih znanja stranih jezika za područje strojarstva te metodologiju i kurikulum za nastavu stranog jezika u struci”. Drugi ugovor vrijedan 52.380 kuna bruto potpisao je 4. siječnja 2016. sa Srednjom školom “Arboretum Opeka” iz Marčana, a treći 15. veljače iste godine s Mješovitom industrijsko-obrtničkom školom Karlovac vrijedan 7747 kuna bruto.

- Riječ je vjerojatno o projektima EU koji su se nekada radili za pomoć školama pri izradi određenih dijelova kurikuluma i programa. Radili smo to kao fizičke osobe, ne kao djelatnici Agencije. Ne mogu vam ništa više od toga reći - kaže Tunjić.

Dragica Vrgoč, viša stručna savjetnica za poljoprivredu, prehranu i veterinu u Odsjeku ASOO-a na čijem je čelu Irena Ištvanić, potpisala je autorski ugovor s Poljoprivrednom školom Zagreb 26. listopada 2015. i isplaćeno joj je 46.282 kune bruto za osmišljavanje sadržaja novog modula Menadžment u agroturizmu. Ni ona nije imala komentara na naše otkriće.

- Budući da moja razina u Agenciji nije ta da bih mogla nešto komentirati i davati bilo kakve izjave, molim vas da se obratite nadležnoj službi gdje možete dobiti informacije - poručila je.

Mi smo se, naravno, obratili Agenciji, a ravnatelj Mile Živčić u razgovoru za Jutarnji poručuje kako se sve to događalo prije, da je bio upozoren na takvu praksu pa je tako svim djelatnicima poslao e-mail u kojem ih upozorava da je to neprihvatljivo. Živčić tvrdi da je nakon tog njegovog e-maila od 30. svibnja 2016., koji nam je i dostavio, takva praksa prestala. I doista, u njemu stoji kako su ga “tijekom prošlog i ovog mjeseca iz ustanova za obrazovanje odraslih i strukovnih škola upozorili” na te slučajeve i da to treba prestati jer je protuzakonito.

No Živčić je dužnost preuzeo 13. svibnja 2015., što znači da su se u njegovu mandatu događale muljaže jer su se ugovori koje posjedujemo potpisivali u 2015. i u 2016., a Živčić jest reagirao poslavši svima oštar e-mail 30. svibnja 2016., nakon što je njegova pomoćnica Martina Hundrić sličan e-mail poslala dva mjeseca prije. Ali osim tih upozorenja, afera nije prijavljena nadležnim inspekcijama Ministarstva znanosti i obrazovanja ili Ministarstvu rada, a troje od četvero ljudi iz naše priče još radi u ASOO-u na visokim pozicijama.

Iz e-maila Martine Hundrić vidi se, pak, da je vodstvo agencije znalo za tu praksu, ali nisu to prijavili, nego su pismeno upozorili da se to više ne smije događati. U tom e-mailu, koji nam je dostupan, Hundrić piše da je “primijećeno tijekom provjera izvješća da pojedini kolege Agencije rade kao stručnjaci na projektima koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda” i moli sve u DEFCO-u da joj jave ako primijete da netko i dalje radi u fušu.

Neprihvatljivo

- Moj je mandat počeo 13. svibnja 2015. i istina je da sam na samom kraju 2015. i početkom 2016. čuo za tu praksu, da djelatnici Agencije sklapaju ugovore s korisnicima projekata koji se poslije pojavljuju kod nas u DEFCO-u. I kad sam to čuo, poslao sam službeni e-mail u kojem upozoravam sve djelatnike da je sklapanje takvih ugovora s bilo kojom institucijom gdje se posao odnosi na bilo što što je u našoj nadležnosti neprihvatljivo i da za takav angažman nemaju moju suglasnost - pojašnjava ravnatelj. Dodaje da se time krše odredbe Zakona o radu i Etički kodeks Agencije te kako je naložio svojoj pomoćnici da mu javi ako se takva praksa nastavi.

- Nakon toga do danas nismo imali niti jedan takav ugovor. Usudim se neskromno reći da sam prekinuo takvu praksu - tvrdi ravnatelj.

Priznaje da nije istraživao tko je što radio za druge naručitelje prije nego što je preuzeo dužnost, a kada smo mu rekli o kojim se iznosima radi, šokirao se.

- Jasno sam dao do znanja da takve pojave neću tolerirati. Tko bi to napravio, snosio bi posljedice. Ponavljam, nisam istraživao što je bilo u prošlosti niti sam znao za te iznose koji su šokantni. Potpuno sam zatečen i moram vidjeti hoće li MZO reagirati - kaže.

Bivši ravnatelj ASOO-a Ivan Šutalo kratko je poručio kako mu je to prvi glas i da je za takvo nešto doznao u svom mandatu, da bi sigurno reagirao.

Ministarstvo zatražilo objašnjenje i kreće u “češljanje” svih agencija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) tek je nakon našeg upita zatražilo istragu afere i tvrde da nisu znali da je takva praksa prisutna, pa će sada “zatražiti od svih agencija očitovanje o angažiranju zaposlenika na projektima koji su u djelokrugu poslova tih agencija”.

- Također, Ministarstvo će podsjetiti agencije na odredbe Zakona o radu, kao i na reperkusije nepoštovanja tih odredbi te tražiti očitovanje na koji su način u poslovnim procesima agencija uspostavljeni mehanizmi sprečavanja zloporabe položaja i ovlasti - rekli su nam u MZO-u te dodali da im je apsolutno u interesu poštivanje zakona i fiskalna odgovornost prema sredstvima državnog proračuna.

Upit smo MZO-u poslali prošli petak, nakon čega su oni odmah zatražili očitovanje ravnatelja i jučer su poslali odgovor kako kreću u istragu svih agencija.

- Aktualni ravnatelj očitovao se istaknuvši kako je odmah nakon što je uočio da se takve situacije događaju, kako bi spriječio takva postupanja, poslao upozorenje na sve radnike agencije upozorivši na odredbe Zakona o radu, nužnost poštivanja Etičkog kodeksa te je jasno istaknuo kako djelatnici nemaju njegovo odobrenje za sklapanje takvih i sličnih poslova - kažu u MZO-u.

Dodaju kako je ravnatelj upravo radi kontrole takvog ponašanja zadužio pomoćnicu za provedbu strukturnih instrumenata gđu Hundrić da sa svojim kolegama nastavi pratiti eventualno pojavljivanje radnika Agencije na projektima drugih korisnika.

- Zbog toga je gđa Hundrić tražila od svih djelatnika u DEFCO-u da joj dojave ako se u dokumentaciji drugih korisnika pojavi ime nekog od radnika Agencije. U očitovanju ravnatelj ističe kako nakon navedenih upozorenja (pisanih putem maila i usmenih na redovitim kolegijima) nije zabilježen niti jedan angažman radnika Agencije na projektima koji su predmet provjere ustrojstvene jedinice DEFCO - poručuju iz Ministarstva Blaženke Divjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 18:26