NEZAKONITI IZVORI NOVCA

EKSKLUZIVNO USKOK: Sanader potrošio 6 milijuna kuna u 4 mjeseca

Rješenje obrazlaže zbog čega je blokiran ured u Šarengradskoj koji su Sanaderi kupili u studenom 2009.
 CROPIX

ZAGREB - Fimi-Media ostvarila je protupravnu korist od najmanje 44 milijuna kuna na temelju poslova koje su državna poduzeća i ministarstva davali toj tvrtki po nalogu premijera Ive Sanadera. Od ta 44 milijuna, samom Sanaderu predano je najmanje 28 milijuna kuna.

Naglo bogaćenje

To su službeni podaci navedeni u rješenju Županijskog suda poslovni broj 5.Kir-Us-488/10, koje je u posjedu Jutarnjeg lista. Riječ je o prvom dokumentu iz kaznenog postupka protiv 16-okrivljenog Ive Sanadera koji je dostupan javnosti, a mi smo ga pribavili na potpuno legalan način, uz plaćeni biljeg i žig. Iako je kazneni postupak protiv Sanadera tajan, ovo je rješenje postalo javno nakon što ga je Županijski sud poslao Općinskom na provedbu.

SVE O UHIĆENJU IVE SANADERA PRATITE NA SPECIJALU JUTARNJEG.HR!

Rješenje je doneseno 9. prosinca 2010. na temelju zahtjeva USKOK-a koje je na Županijski sud stiglo istog dana. Rješenjem se određuje privremena mjera blokade ureda u Šarengradskoj 1 u Zagrebu, gdje se nalazi sjedište tvrtke Alia Savjetovanje.

U obrazloženju tog rješenja navodi se za što je točno osumnjičen Ivo Sanader i zašto treba blokirati imovinu tvrtke Alia Savjetovanje.

“USKOK obrazlaže da je XVI-okrivljeni Ivo Sanader osobno, preko supruge, odnosno trećih osoba , kao i pravnih osoba čiji je suosnivač, u vremenu od svega cca 4 mjeseca (nakon ostavke na mjesto premijera, op. a.) raspolagao novčanim sredstvima od cca 6,000.000 kuna. (…)

Nezakoniti izvori

Sve navedeno jasno upućuje na sumnju da su sredstva, utrošena na osnivanje trgovačkih društava i stjecanje nekretnina na ime trgovačkog društva Alia Savjetovanje, pribavljena iz nezakonitih izvora”, navodi se u obrazloženju odluke Županijskog suda i zaključuje: “… postoje zakonski razlozi da ta imovina u kaznenom postupku bude predmet oduzimanja…”

Petnaest dana nakon što je dao ostavku, 16. srpnja 2009., Ivo Sanader i Mirjana Sanader sa 300.000 kuna u gotovini osnivaju tvrtku Perbujac, navodi se u ovom rješenju suda. Zatim 8. rujna 2009. oboje s novih 300.000 kuna osnivaju još jednu tvrtku, Alia Savjetovanje. U studenom 2010., navodi se u rješenju, Ivo i Mirjana Sanader prebacuju svoje poslovne udjele u obje tvrtke na Stevena Vatroslava Brkicha.

Nije plaćeno kreditom

Ali samo dva mjeseca nakon osnivanja tvrtke Alia Savjetovanje, 9. studenoga 2009., ta je tvrtka kupila poslovni prostor u Šarengradskoj 1 za 5,823.637 kuna. USKOK sumnja (a te sumnje u ovom rješenju potvrđuje i Županijski sud) da taj stan nije plaćen kreditom Zagrebačke banke, kako je navedeno u kupoprodajnom ugovoru, jer se ne poklapaju sljedeći datumi: prodavatelj nekretnine, tvrtka Kaić d.o.o., 13. studenoga 2009. izdao je tabularnu ispravu u kojoj tvrdi da je Alia Savjetovanje u cijelosti isplatila kupoprodajnu cijenu. A Zagrebačka banka upisala je hipoteku 4. ožujka 2010., četiri mjeseca nakon te tabularne isprave.

“To upućuje na sumnju da su za osnivanje predmetnog trgovačkog društva i stjecanje predmetnih nekretnina korištena sredstva iz drugih izvora, a ne iz zakonitih izvora, odnosno kredita”, navodi se u rješenju Županijskog suda. Sud prihvaća USKOK-ovu sumnju o “nesrazmjeru između prihoda okrivljenog Ive Sanadera i njegove imovine u bankama, nekretninama te poslovnim udjelima”.

Školovanje u Americi

Prihodi Ive Sanadera od 2000. do danas iznosili su oko 2,1 milijun kuna, a prihodi Mirjane Sanader u istom razdoblju iznosili su oko 1,4 milijuna kuna, navodi USKOK pozivajući se na podatke iz Porezne uprave. Kad se tome doda ušteđevina koju je naveo u imovinskoj kartici, “proizlazi da bi XVI-okrivljeni dr. Ivo Sanader i njegova supruga u posljednjih deset godina od prihoda i nasljedstva ostvarili najviše 4,500.000 kuna”.

USKOK u istoj rečenici napominje da od toga treba oduzeti troškove života i osobne potrebe četveročlane obitelji, kao i troškove školovanja jednog djeteta u Americi. Iz te računice proizlazi nesrazmjer sa 6 milijuna kuna koje je bračni par Sanader, prema USKOK-ovim sumnjama, potrošio samo u četiri mjeseca 2009.

2,1 milijun kuna: Prihodi Ive Sanadera od 2000. do danas po poreznoj kartici

1,4 milijuna kuna: Prihodi Mirjane Sanader od 2000. do danas po poreznoj kartici

4,5 milijuna kuna: Maksimum koji su mogli ostvariti od prihoda i nasljedstva od 2000. do danas

6 milijuna kuna: Novac koji su supružnici Sanader potrošili u četiri mjeseca 2009.

Odvjetnik: Sanader će pobiti sve optužbe

Sanader intenzivno radi na pripremi obrane kojom će pobiti sve optužbe, najavio je njegov austrijski odvjetnik Werner Suppan austrijskim medijima.

Suppan je izjavio da Sanader nema opranog novca u Austriji te da će pobiti i optužbe za pranje novca u istrazi koju protiv njega provode austrijska tijela.

- Postoji prijava jedne tirolske banke u kojoj gospodin Sanader ima novac. Taj novac zaradio je u Austriji, gdje je zarada i oporezivana. Radi se o novcu od poslova u 80-ima. To se lako može provjeriti. Stoga smatram da od ovog postupka neće biti ništa - izjavio je Suppan. Osvrnuo se i na Sanaderovo nepristajanje na skraćeni postupak izručenja Hrvatskoj. - Sanaderovi hrvatski odvjetnici do danas nisu dobili uvid u spis u Zagrebu. Kao odvjetnici savjetovali smo ga da na skraćeni postupak pristane tek kada nam budu poznati svi detalji optužbi iz predmetnog spisa - rekao je Suppan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:39