KRAH INICIJATIVE

EKSPRESNA PROPAST IDEJE O KOALICIJI LIBERALNIH STRANAKA Dalija Orešković prozvala samog inicijatora: 'Kriv je HSLS, ne žele iz saveza s HDZ-om'

Dalija Orešković
 Marko Todorov / CROPIX

“Sasvim iskreno, mislim da neće biti ništa od koalicije liberalnih stranaka, koje bi tvorile treći blok na idućim parlamentarnim strankama. Šteta, jer su moje analize pokazale da bi HSLS, Start i Pametno osvojili barem pet saborskih mandata i bili u mogućnosti utjecati na formiranje buduće Vlade”, ispričao je u razgovoru za Jutarnji list Dario Hrebak, predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke i hvaljeni gradonačelnik Bjelovara.

Dario Hrebak pozvao je prošlu subotu stranke političkog centra da se na parlamentarnim izborima ujedine, s obzirom na to da imaju sličnu političku agendu. Iako su mediji snažno popratili Hrebakovu inicijativu, nakon svega tjedan dana izgleda da ipak nema ništa od novog liberalnog saveza. Kamen smutnje je to što je HSLS dio vladajuće koalicije iz koje neće izići prije izbora. To nam je potvrdio i bjelovarski gradonačelnik:

“Ako smo liberali, tada ne možemo postavljati uvjete, nego bismo trebali vidjeti što nas povezuje i kakav je naš cilj. Ne prihvaćam argument da je suradnja liberala nemoguća jer će HSLS još šest mjeseci podržavati HDZ”.

Međutim, ako se pita Daliju Orešković, upravo je HSLS-ova suradnja s HDZ-om crta koju ne mogu prijeći u Startu: “Korupcija je glavni problem u državi, a HDZ je simbol korumpiranosti. Zbog toga, ako HSLS podržava HDZ-ovu Vladu, to znači da podržavaju i korupciju, i da s njima ne možemo surađivati. Šteta, jer sam uvjerena da je ovoj državi potreban treći politički blok, ali to ne mogu biti oni koji drže na životu aktualnu vlast”.

Kad se radi o trećem bloku, je li to možda Mirando Mrsić, koji najavljuje takvu inicijativu?

“Ne”, decidirana je Dalija Orešković, “Mrsić je dio poznatih političkih struktura. Nije jamac borbe protiv korupcije, a nije ni političar koji će birače uvjeriti da glasaju za njegovu opciju.”

Slična reakcija stiže i iz stranke Pametno.

“Pametno potiče suradnju s političkim opcijama koje slično razmišljaju i dijele iste vrijednosti”, kazat će predsjednica Marijana Puljak te dodati da poštuju “sve aktivnosti koje gospodin Hrebak provodi kao gradonačelnik Bjelovara. Pozdravljamo i njegov izbor za predsjednika stranke, ali činjenica je da je HSLS i dalje dio vladajuće koalicije s HDZ-om i dok su u toj poziciji, to nam je prepreka za bližu suradnju.” Pametno radi na okupljanju progresivnih političkih opcija koje bi bile protuteža krivim politikama.

Najgora stvar koja bi se Hrvatskoj mogla dogoditi jest koalicija HDZ-a i SDP-a. Zato je važno u Sabor izabrati nove ljude koji će biti garancija promjena.Ali to neće biti liberalni blok koji je predlagao Dario Hrebak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23