141. HRVATSKA STRANKA

'ELITE KOJE SE SMJENJUJU NA VLASTI DOVELE SU NACIJU U BEZNAĐE' Kujundžić osnovao stranku Hrvatska zora stranka naroda

U pozadini osnivanja moje stranke nije taština, to govore oni koji su u politiku ušli iz želje za uzimanjem, a mi smo tu da bismo davali, rekao je HDZ-ov disident Kujundžić koji je okupio 287 članova.
Zagreb, 200713.Hotel Westin.U hotelu Westin odrzala se osnivacka skupstina politicke stranke Hrvatska zora stranka naroda. Za predsjednika stranke izabran je nekadasnji HDZ-ovac Milan Kujundzic.Na fotografiji: Milan Kujundzic.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - Nova politička stranka - Hrvatska zora stranka naroda (HZ), kojoj je na čelu HDZ-ov disident Milan Kujundžić, osnovana je danas u hotelu Westin.

Na osnivačkoj skupštini okupilo se 287 osnivača nove stranke, a Kujundžić je poručio da je riječ tek o jezgri političke akcije.

Za Kujundžićeva zamjenika na skupštini je izabran Milan Petrak, za potpredsjednike stranke izabrani su Darko Chudy, Vinko Hrkać i Tomislav Vujeva, a izabrano je i desetoročlano Predsjedništvo i druga stranačka tijela.

Hrvatska zora stranka naroda je 141. politička stranka u Hrvatskoj.

Kazao je kako su ga novinari ovih dana ispitivali hoće li među osnivačima nove stranke biti poznatih. "Ja sam rekao - svi su poznati. To su oni koji rade na poljima i na moru, u tvornicama i bolnicama, dok su oni koje vi nazivate poznatima loši đaci i nesvršeni studenti, neradnici koji su svojom lukavošću ušli u politiku", kazao je Kujundžić, poručivši da će Hrvatska zora napraviti politički zaokret i takvima reći - dosta je bilo, što ste uzeli, uzeli ste.

"Ovo je samo jezgra i prethodnica, a za nama će ići najbolji. Trebamo sve koji su odani hrvatskoj zastavi, a koji su se dokazali radom i redom, bez predrasuda o svjetonazorima, ljevicama i desnicama", poručio je Kujundžić.

Političke elite koje se smjenjuju na vlasti prozvao je da su zbog osobnih interesa i nedostatka vizije Hrvatsku gurnuli u višestruku krizu vlasti, industrijsku, financijsku i krizu morala, prouzročili gubitak povjerenja u politiku i naciju doveli u beznađe.

"Oni nemaju viziju ni ideju, vraćaju se u prošlost i oživljavaju nadmašene mitove i podjele, rušeći pomirbu koju je osmislio i provodio Franjo Tuđman. Nebrigom za gospodarski razvoj i raslojavanjem društva, oni guše duh i dah nacije", rekao je Kujundžić.

Dvije vodeće stranke optužio je za umjetno stvaranje bipolarne političke scene. "Navodno postoje samo dvije stranke, koje poručuju da nitko osim njih nema šanse, a mi poručujemo - njihovo je vrijeme prošlo", kazao je.

Poručio je da Hrvatska zora stranka naroda nudi nov pristup politici.

"Lišeni smo svakog osobnog interesa i koristoljublja i vjerujem da će nam se pridružiti svi koji znaju da neće biti budućnosti za našu djecu, ako danas ne izgradimo temelje na kojima će počivati država i domovina Hrvatska. Ne smijemo potrošiti svoju baštinu i ostaviti djeci opustošenu zemlju i beznađe", rekao je Kujundžić.

Sandra Šimunović/CROPIX

Kazao je i da je utemeljenje nove stranke neizbježno. "Na to su nas natjerale političke elite. U pozadini osnivanja Hrvatske zore stranke naroda nije želja i taština. To govore oni koji su u politiku ušli iz taštine i želje za uzimanjem, a mi smo tu da bismo davali", poručio je Kujundžić, uvjeren da će HZ osloboditi sputanu energiju i potencijale hrvatskog naroda, kakvi su se pokazali u Domovinskom ratu.

Kao najvažniju zadaću nove stranke istaknuo je borbu protiv siromaštva i iseljavanja mladih ljudi i obitelji, a na suradnju je pozvao sve nezavisne kandidate s proteklih europskih i lokalnih izbora, udruge i sindikate.

Najavio je da će njegova stranka uvesti većinski izborni sustav za palamentarne izbore i osnažiti narodni referendum, koji bi, kaže, morao biti obvezujući za upravna tijela.

Nazočnima na osnivačkoj skupštini podijeljen je dokument u kojem se navodi se da će Hrvatska zora stranka naroda biti odana načelima narodne demokracije i njegovati vrijednosti kršćanske baštine, da će se boriti protiv političke korupcije, usmjeravati financijski sektor da kapital veže uz rad, poticati natalitet i zaštitu obitelji.

Stranka se protivi zakonskom izjednačavanju drugih životnih zajednica s obitelji, koja, ističe se u tekstu, počiva na rodnom zajedništvu muškarca i žene.

Obećavaju i korjenite promjene obrazovnog sustava, brigu za starije, uz oslanjanje na stvaralačku snagu mladih, jačanje zajedništva među svim Hrvatima i posebnu potporu Hrvatima u BiH.

Najavljuju i predan dijalog s drugim strankama i građanskim udrugama, s ciljem postizanja nacionalnog konsenzusa oko svih važnih političkih i društvenih pitanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:21