NEUGODNA INFEKCIJA

EPIDEMIJA SVRABA U PULSKOJ BOLNICI, ZARAŽEN VEĆI DIO OSOBLJA 'Mislimo da znamo od koga je sve krenulo, propisane su protuepidemijske mjere'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2019. u 17:48

Hand of a young woman showing evidence of scabies, a skin infection caused by the itch mite Sarcoptes scabiei. The infection is typified by severe itching, particularly at night, red marks and often secondary infections. The itching is caused by secretions of the mite. The female mite burrows under the skin to lay her eggs. On hatching the young migrate rapidly from person to person by contact. The mites are killed by treatment with hexachlorophane or benzyl benzoate creams applied locally., Image: 102333574, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto
Profimedia, Sciencephoto

Šuga, svrab / Ilustracija

Među zdravstvenim djelatnicima jednog od odjela Službe za internu medicinu Opće bolnice Pula otkrivena je epidemija svraba, objavili su iz spomenute zdravstvene ustanove, a prenosi Glas Istre, koji navodi da je zaražen 'veliki dio osoblja'.

Kako kažu, izvor epidemije najvjerojatnije je oboljeli pacijent kod kojeg se postavila sumnja na svrab.

- Radi se o bolesti koja se vrlo lako prenosi u bliskom kontaktu s oboljelom osobom tijekom uobičajenih radnih procesa pružanja zdravstevne skrbi, ističu iz OB Pula, dodavši da je u suradnji sa Službom za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarnom inspekcijom obavljen epidemiološki izvid te su propisane protuepidemijske mjere.

- S obzirom na novonastalu situaciju planirani hladni prijemi i posjete na odjel bit će reducirani do završetka epidemije, javljaju iz bolnice.

Svrab ili šuga (lat. scabies) je zarazna bolest kože popraćena neugodnim svrabom i crvenkastim promjenama na koži, objašnjava Zavod za javno zdravstvo. Uzročnik infekcije je grinja pod nazivom Sarcoptes scabiei var. hominis, okrugli, mali, često oku nevidljiv člankonožac prilagođen parazitskom načinu življenja na koži čovjeka. Lako se prenosi s čovjeka na čovjeka izravnim dugotrajnijim fizičkim kontaktom, korištenjem odjevnih premeta, posteljine ili ručnika zaražene osobe.

Gravidne ženke grinje ulaze u vanjski sloj epidermisa kože (rožnati sloj) gdje stvaraju kanaliće u koja liježu jajašca koja se u nekoliko idućih dana razviju u ličinke, a nakon toga nastaju odrasli oblici koji mogu živjeti 3-4 tjedna u koži domaćina. Nepravodobnim liječenjem ženke nastavljaju s liježenjem jajašaca i cijeli ciklus se ponavlja.

Svrab je opisan još u Bibliji, a i danas se javlja svake godine kod otprilike 300 miljuna ljudi diljem svijeta. Primarni čimbenik rizika jest napučenost - tako škole, vrtići, starački domovi, bolnice i drugi oblici velikih kolektiva nerijetko predstavljaju žarište ove bolesti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo