ZARAZA

EPIDEMIJA U OSJEČKIM VRTIĆIMA ZATEKLA ODGOJITELJICE 'Ove bolesti među djecom u nekim ustanovama nije bilo više od 15 godina...'

 Ilustracija / Profimedia, Sciencephoto RM

U pojedinim se osječkim predškolskim ustanovama ovih dana ponovno pojavio šarlah, a odgojiteljice kažu kako ga u nekim vrtićima nije bilo više od 15 godina. Osječki pedijatri kažu kako se šarlah pojavljuje kao redovita zarazna bolest u jesen, samo što je posljednjih godina nešto manje izražen, piše Glas Slavonije.

- Posljednje dvije ili tri godine imali smo nešto veću epidemiju vodenih kozica u Osijeku, a nešto manje oboljelih do šarlaha. No, šarlah je tu svake godine i tipičan je za ranu jesen. Nije rijetkost zamijeniti ga s nekom drugom bolesti zbog osipa, pa često dok ne napravimo krvne pretrage sumnjamo u šarlah, a ispostavi se da to nije ta bolest. Inače, ovih je dana nešto veći broj oboljele djece od enterovirusa, s tipičnim simptomima kao što su povišena tjelesna temperatura, bol u trbuhu i povraćanje.

Sada je vrijeme i enteroviroza i roto virusa te šarlaha i kozica. Onda će u prosincu doći do kratkotrajnog smanjenja intenziteta oboljelih. To je vrijeme kada naglo zahladi, a novi val oboljelih opet možemo očekivati u siječnju kada krene sezona gripe - objasnila je osječka pedijatrica dr. med. Vlatka Krizmanić.

Šarlah izaziva bakterija - beta-hemolitički streptokok skupine A. Infekcija je praćena grloboljom, glavoboljom, povraćanjem i groznicom. Streptokok također proizvodi toksine (otrove) koji izazivaju crveni osip i crvenilo lica, a prema kojemu je šarlah dobio ime. Razdoblje inkubacije je kratko, od jedan do tri dana, rjeđe dulje. Osip se obično pojavljuje unutar dva dana trajanja bolesti i može trajati do tjedan dana. Obično počinje oko vrata, ispod ruku, ili na preponama, i zatim se širi tijelom. Dlanovi i tabani obično su pošteđeni. Osip je svijetlocrven, s malim kvržicama, pa to izgleda kao "brusni papir".

Često se pojavljuju crvene linije na kožnim pregibima oko vrata ili laktova. U roku od deset dana koža će se početi ljuštiti kao da je opečena suncem. Šarlah je najčešći u dobi od četiri do osam godina. Danas se šarlah liječi antibioticima (penicilin ostaje lijek izbora). Zapravo, antibiotici također sprječavaju pojavu komplikacija i širenje šarlaha na drugu djecu i članove obitelji. Treba reći i da je šarlah rijedak u djece mlađe od dvije godine zbog prisutnosti majčinih protutijela.

Kod sumnje na šarlah važno je otići liječniku kako bi se dobio pravilan tretman, a bolest traje tjedan ili manje, piše Glas Slavonije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:44