ZORAN MILANOVIĆ

‘Epidemiologija je mumbo jumbo. Ragnar iz Piska? On je lažov! Ajde dečko, završi fakultet. Neki‘

Činjenica je da cjepivo štiti od teških oblika bolesti, i to je to, rekao je Milanović
Predsjednik RH Zoran Milanović
 Marko Todorov/Cropix

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije koji se obilježava 10. srpnja, predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je danas Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Nakon toga komentirao je aktualne teme.

- Činjenica je da cjepivo štiti od teških oblika bolesti, i to je to. Ljudima moraš pokazati da se isplati cijepiti. Mora biti neki benefit. Ne znam zašto se Vlada ne vrati u svoju zgradu, svi su cijepljeni - rekao je.

Što se tiče nedosljednosti Nacionalnog stožera i njihovih poruka, Milanović je kazao da o tome treba puitati glavnog komunikatora stožera.

image
David Matthew Smith i Zoran Milanovic.
Marko Todorov/Cropix

Dodao je i što misli u kojem bi trenutku cijepljenje moglo postati obavezno.

- Teško će cijepljenje postati obvezno. Nisam rekao nemoguće, ali jako teško. To bih podržao da to Sabor dvotrećinskom većinom certificira. Od početka se zadire u ljudske slobode jer je ovo izvanredno stanje od početka. No ako u izvanrednom stanju niste dosljedni, nije dobro, kazao je.

image
Zoran Milanović
Marko Todorov/Cropix
image
Milko Jakšić i Zoran Milanović
Marko Todorov/Cropix

- Prestanite me stalno pitati što je Stožer rekao. Kako ću ja sad nekome reći – cijepi se, inače ćeš na cestu. To se tako ne radi. Ovo ne bu dobro išlo, ako se ljudima ide zavrtati ruku. To nije pravi način. U ovoj cijeloj sagi oko koronavirusa jedino što me fascinira je kako je struka izumila lijek. No ovi naši eksperti, epidemiologija i to, sve to je mambo-jumbo, rekao je Milanović kojemu je, inače, supruga epidemiologinja.

Dodao je i kako uvođenje obaveznog cijepljenja nije nemoguće, ali da bi bilo teško.

- Siguran sam da bi Peđa to podržao, da ne bi išao u nekakav konflikt bez veze. Ovdje se od početka zadire u ljudske slobode. Stožer živi u prostoru političkih mogućnosti, rade što im nalogodavci kažu, to nema veze sa strukom od prvog dana, što ne znači da neki ljudi koji tamo djeluju nisu stručni, ali to ne smiju pokazati, kaže.

Odgovarao je ponovno i na pitanja o Vrhovnom sudu.

- Ja sam pokušao s jednom viskokvalificiranom stručnjakinjom, vidjeli ste kako je to prošlo. Uvrede, laži, podmetanja. Sve to podriva povjerenje, rekao je Milanović i dodao da traži novu osobu za čelo Vrhovnog suda.

- Tražim, to ćete vidjeti, ali počeo sam tražiti tek nakon što je Đurđević srušena u Saboru, rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na 'ekstetični bonus Dalmacije', točnije na svoj odgovor novinaru Borisu Dežuloviću.

- Želio sam reći da je Ragnar iz Piska lažov. Dežurni Ragnar je lagao o mojim odnosima s braniteljima, odlaskom u šator, laže o tome tko je koga zaposlio. Ne možete tako raditi, rekao je.

Kazao je da ne vrijeđa Dalmatince.

image
Milko Jakšić i Zoran Milanović
Marko Todorov/Cropix

- Neću dopustiti hajku, balvane. Nema da svjetina prodire u privatnu imovinu najvećeg probisvjeta, ja nemam privatne imovine. Gdje je država, HDZ. Tko je davao dozvole i suglasnosti tom nesretnom starcu. Srušite. Ja nemam vlast. Čovjek mi je donirao simbolički da se razotkrije, rekao je Milanović.

- Ragnar laže, vrijeđa. Gadi mu se Hrvatska, Jugoslavija, Beograd, Split mu je odvratan. Ajde dečko, završi fakultet. Neki, zaključio je Milanović.

Milanović obišao centar izvrsnosti za napredne materijale na Ruđeru

Predsjednik Republike Zoran Milanović obišao je u petak Znanstveni centar izvrsnosti za napredne materijale i senzore Instituta Ruđer Bošković, izrazio pohvale onome što je vidio i uvjerenje u dobre rezultate istraživanja.

Postoje veliki, jaki i bogati, ne možemo se i ne trebamo se s njima mjeriti, ali u nekim segmentima Institut je stvarno dobar, kazao je Milanović i dodao da su ulaganja u znanost fascinantna i velika.

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacije predsjednik je razgledao trenutno najveće i najsloženije eksperimentalno postrojenje u Hrvatskoj - sustav Tandem akceleratora, koje se nalazi u sklopu Laboratorija za interakcije ionskih snopova Zavoda za eksperimentalnu fiziku IRB-a.

Ovo je primjer dobre strane Europske unije, bez tih novaca, pametnog ulaganja i dobrog menadžmenta, koje očito na Institutu postoji zadnjih godina, projekt ne bi bio moguć. Ako nisi majstor zanata, ova tehnika ne služi ničemu, rekao je Milanović.

Ravnatelj Instituta David Matthew Smith istaknuo je kako je ovo trenutak kada se možemo podsjetiti na važnost znanosti u svakodnevnom životu, od telefona do električnog automobila i medicinskih istraživanja.

Nismo se u stanju baviti današnjim izazovima, od covida do klimatskih promjena, ako nemamo dugogodišnji rad na temeljnim istraživanjima, upozorio je Smith dodavši kako to možda nije uvijek vidljivo.

Sretni smo zbog investicije koju je omogućila Europska unija preko Strukturnih i investicijskih fondova i nadamo se da ćemo ih pretvoriti u neka nova znanja. Uvjereni smo da će se investicija višestruko vratiti, kaže ravnatelj Ruđera. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:56