FIMI-MEDIA

EPILOG NAJVEĆE KORUPCIJSKE AFERE U POVIJESTI Kada bi Sanader mogao izaći iz zatvora

Zagreb, 030314.Zupanijski sud na Zrinjevcu. Nastavak sudjenja bivsem premijeru Ivi Sanaderu i drugima u slucaju Fimi Media. Na fotografiji: Ivo Sanader.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Potvrdi li Vrhovni sud presude Ivi Sanaderu (61), a do sada je osuđen zbog afera Ina, za ratno profiterstvo, odnosno aferu uzimanja provizije od Hypo banke, te za izvlačenje novca preko “Fimi Medije”, ukupno bi, objedinjavanjem kazni, mogao dobiti najviše 15 godina zatvora, kolika je maksimalna kazna za kaznena djela koja su mu se u ovim postupcima stavljala na teret, pojašnjavaju pravni stručnjaci s kojima smo jučer razgovarali, piše Slobodna Dalmacija.

Za “predaju” Ine Mađarima, te za proviziju od Hypo banke, Sanader je osuđen na jedinstvenu kaznu od deset godina, dok je za “Fimi Mediju” osuđen na devet. Čekaju ga još i suđenja za aferu “Planinska”, te aferu “Dioki”.

U aferi “Planinska” optužen je da je Stjepanu Fioliću, izdašnom financijeru HDZ-a, pomogao da zgradu u Planinskoj ulici 2009. godine proda Ministarstvu regionalnog razvoja po znatno višoj cijeni od tržišne, u čemu su mu pomogli još i tadašnji ministar Petar Čobanković te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka povećala vrijednost zgrade za duplo od tržišnog, na 79,9 milijuna kuna.

U aferi za prodaju struje “Diokiju”, tvrtki svojeg tadašnjeg bliskog suradnika i prijatelja Roberta Ježića, Sanader se tereti da je “Diokiju” omogućio kupnju struje po povlaštenoj cijeni, te da je “Diokiju” osigurao kredit od 15 milijuna kuna od strane HEP-a.

U svim tim postupcima ključni su iskazi svjedoka, odnosno iskazi pokajnika koji su nagodbama dobili znatno blaže kazne. U aferi “Planinska” nagodio se Petar Čobanković i dobio kaznu društveno korisnog rada, a krivnju je po optužnici priznao i Stjepan Fiolić, koji se nada da će mu priznanje sud uzeti u obzir prilikom izricanja kazne. U aferi HEP-Dioki optuženi su još i Ivan Mravak, tadašnji direktor HEP-a, kao i sam Robert Ježić.

Mravak je u istrazi priznao krivnju. Robert Ježić bio je krunski svjedok protiv Sanadera u optužnici za uzimanje mita pri privatizaciji Ine. I Ježić i Sanader su nakon podizanja optužnice odbacili kriminal koji im se stavlja na teret, a početak suđenja zbog Ježićevih je zdravstvenih problema odgođen za svibanj ove godine.

Maksimalna kazna za sva ta djela koja se Sanaderu stavljaju na teret je 15 godina zatvora, pa je to i najveća kazna koja mu može biti izrečena objedinjavanjem presuda, naravno uz uvjet da zaista bude pravomoćno osuđen u svim tim slučajevima.

Od kazne se oduzima vrijeme provedeno u pritvoru. Kada se sve izračuna, zbroji i oduzme, Ivo Sanader bi, opet uz uvjet da bude pravomoćno osuđen, mogao zatražiti uvjetni otpust iz zatvora nakon odslužene dvije trećine kazne. Dakle, za nekih desetak godina, ako epilog svih suđenja bude maksimalna kazna zatvora, piše Slobodna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:56