DRŽAVNA SLUŽBA

EPILOG SLUČAJA BIZARNOG PODMIĆIVANJA Otkaz šefu koji je za mito dobio motorku

U Ministarstvu poljoprivrede otkriveno je ukupno troje službenika s pravomoćnim sudskim presudama
 Cropix

Rukovoditelj Ministarstva poljoprivrede koji je pravomoćno osuđen da je 2008. godine uzeo motorku za mito, u srijedu 2. travnja dobio je otkaz iz državne službe.

Potvrdili su nam to iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva poljoprivrede, i to dva tjedna nakon što je Jutarnji list otkrio priču o državnom službeniku koji, usprkos pravomoćnoj presudi i uvjetnoj zatvorskoj kazni iz 2011. godine, i dalje radi na istom radnom mjestu.

“Voditelju u Službi finalne prerade drva u Sektoru drvne industrije u Upravi šumarstva, lovstva i drvne industrije prestala je državna služba s danom 02. travnja 2015. godine. U njegovom predmetu Ministarstvo je uputilo službeni dopis s cjelokupnom dokumentacijom Ministarstvu uprave radi poduzimanja daljnjih zakonskih radnji”, odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Službenik je tako bez posla ostao čak sedam godina nakon počinjenja kaznenog djela i četiri godine nakon pravomoćnosti presude.

Prijavio ga davatelj

Naime, neimenovani rukovoditelj je 2008. godine, kao načelnik Sektora tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (ministar je u to doba bio Petar Čobanković), od jednog zagrebačkog poduzetnika, u zamjenu za informacije o dodjeli bespovratnih sredstava, tražio naknadu u obliku STIHL motorne pile vrijedne 4500 kuna, ali ga je poduzetnik prijavio USKOK-u.

Službenik je, pisao je Jutarnji list, priznao da je uzeo mito i pritom se pokajao.

Presuda nikad nije stigla do Ministarstva u kojemu je radio pa je službenik do otkrića Jutarnjeg lista ostao uredno zaposlen na svom radnom mjestu.

Putni nalozi

No njegov slučaj, doznajemo, nije bio jedini slučaj pravomoćno osuđivanih djelatnika tog ministarstva kojima je ovih dana prestala služba po sili zakona. Naime, bez posla su 25. ožujka 2015. godine ostale još dvije djelatnice. Riječ je o dvjema državnim službenicama pravomoćno osuđenima u srpnju 2014. za isto kazneno djelo - prevaru - i to na uvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci uz rok kušnje tri godine.

Riječ je o službenicama koje su godinama varale na putnim nalozima, i to na način da su obje živjele na području Zagreba, ali su pod mjesto prebivališta lažno unijele adrese izvan sjedišta Ministarstva, oštetivši time državni proračun za velik iznos.

U tijeku provjere sudskih dosjea 52 tisuće činovnika

Ministar uprave Arsen Bauk zatražio je od Ministarstva pravosuđa da u Registru kaznene evidencije provjere svih 52.747 državnih službenika, koliko ih trenutno radi u tijelima državne uprave. Kako neslužbeno doznajemo, Bauk je Ministarstvu pravosuđa dostavio OIB-ove svih državnih službenika, a njegov stranački kolega ministar Orsat Miljenić sad bi ih trebao “provući” kroz Registar kaznene evidencije i utvrditi ima li u državnoj službi još primjera činovnika protiv kojih su donesene pravomoćne presude, ali im iz nekog razloga nije prestala služba po sili zakona. To formalno-pravno ne bi smjelo biti moguće, ali slučaj rukovoditelja s pilom pokazuje da se u praksi ipak i to može dogoditi.

Naime, kako su nam potvrdili iz Ministarstva poljoprivrede, pravomoćna presuda nije pronađena u osobnom dosjeu činovnika pa Ministarstvo sve do pisanja Jutarnjeg lista o slučaju nije imalo nikakve informacije. ( D. K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:31