TURSKI ŠEF DRŽAVE

ERDOGAN BIO I S OREŠKOVIĆEM Turska uskoro u RH otvara ured svoje razvojne agencije, slijedi investicijska ofenziva

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.04.2016. u 17:12

Goran Mehkek / EPH

Hrvatski premijer Tihomir Orešković sastao se u Banskim dvorima s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i tom prigodom najavio reforme koje će uvelike olakšati uvjete poslovanja i omogućiti sigurno okruženje investitorima.

Orešković je na sastanku kazao da je Hrvatskoj u osobitom interesu ojačati gospodarsku suradnju s Turskom i povećati robnu razmjenu. U tom smislu najavio je reforme koje će uvelike olakšati uvjete poslovanja i omogućiti sigurno okruženje investitorima, priopćeno je iz Banskih dvora.

Erdogan je rekao da je zadovoljan posjetom Hrvatskoj i naglasio da jedan od dokaza odličnih bilateralnih odnosa dviju zemalja nazočnost 600 poslovnih ljudi na današnjem hrvatsko-turskom gospodarskom forumu.

Spomenuo je velike mogućnosti proširenja suradnje u energetici, turizmu, poljoprivredi i na vojnom području, te je još jednom naglasio da je cilj ostvariti milijardu dolara u robnoj razmjeni dviju zemalja. Turske tvrtke već su godinama prisutne na hrvatskom tržištu i namjeravaju povećati investicije, a Erdogan je najavio i namjeru da turska razvojna agencija otvori svoj ured u Zagrebu.

Uvjeren će broj turista iz Turske porasti nakon ukidanja viznog režima, što je predviđeno postignutim dogovorom između Europske unije i Turske. Turske tvrtke već su godinama prisutne na hrvatskom tržištu i namjeravaju povećati investicije, a predsjednik je najavio i namjeru da turska razvojna agencija otvori svoj ured u Zagrebu.

Erdogan je uvjeren da će broj turista iz Turske porasti nakon ukidanja viznog režima, što je predviđeno postignutim dogovorom između Europske unije i Turske, navode Banski dvori u priopćenju.

Ponovio je i svoju jučerašnju izjavu nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović da Turska neće zatvoriti svoju granicu za sirijske izbjeglice. Za zbrinjavanje izbjeglica Turska je do sada izdvojila preko 10 milijardi dolara, kazao je Erdogan, i u tom kontekstu ocijenio da obećana pomoć Europske unije nije dovoljna.

Orešković je pozdravio revitalizaciju odnosa Europske unije i Turske te naglasio da se Republika Hrvatska zalaže za provođenje postignutog dogovora s Europskom unijom o izbjeglicama.

Obje su zemlje zainteresirane za stabilnost u regiji, a Hrvatska i Turska imaju osobitu odgovornost za očuvanje sigurnosti, mira i stabilnosti jugoistočne Europe, zaključila su dvojica državnika.

Izdvajamo