TURSKI ŠEF DRŽAVE

ERDOGAN NA PRESICI S PREDSJEDNICOM 'Želim da gospodarska razmjena između Turske i RH dosegne milijardu dolara'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.04.2016. u 19:29

Boris Kovačev / EPH

Nakon bilateralnih razgovora dvoje državnika na Pantovčaku je održalo konferenciju za medije

Točno u 17 sati turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i njegova supruga Emina došli su na Pantovčak, gdje su ih dočekali  Kolinda Grabar-Kitarović i njen suprug  Jakov Kitarović.

Nakon svečanog dočeka i razgovora, dvoje državnika održalo je press konferenciju, prije koje je potpisano nekoliko međudržavnih sporazuma.

Predsjednica Grabar-Kitarović izrazila je zadovoljstvo što je predsjednik Erdogan stigao s velikim izaslanstvom od više od stotinu poduzetnika. Rekla je da je fokus razgovora bio upravo na bilateralnoj suradnji i investicijama u Hrvatsku, suradnji u energetici, prometu i ostalim područjima.

Predsjednica je rekla da podržava tursko približavanje EU, te kako je Turska naš partner iz NATO saveza. Također nada se i uspješnoj trilateralnoj suradnji između Hrvatske, Turske i BiH.

Razgovarali su i o migrantskoj krizi, a predsjednica se nada daljnjoj još snažnijoj suradnji vezanoj kako za humanitarni aspekt čitave krize, tako i onaj sigurnosni te suradnji na razmjeni informacija vezanih uz eventualnu terorističku prijetnju.

- Stotinu godina islama u Hrvatskoj važna je sastavnica ovog posjeta, naglasila je na kraju predsjednica.

Predsjednik Erdogan je rekao kako je već bio u Hrvatskoj u svojstvu premijera, no koliko vidi, u posljednih se deset godina puno toga promijenilo.

Rekao je kako želi da gospodarska razmjena između zemalja dostigne milijardu dolara te kako mogućnosti suradnje nisu ni izdaleka iscrpljene. Naglasio je važnost prometne suradnje, pogotovo je spomenuo hrvatske luke. Rekao je i kako je stiglo puno turskih poduzetnika, a posebno se razgovaralo o prirodnom plinu i plinovodima.

Vezano za stabilnost na Balkanu, predsjednik Erdogan je naglasio važnost trilateralne suradnje Hrvatske, Turske i BiH. Također, razgovaralo se o pitanju terorizma, a predsjednica je pohvalila sve što Turska čini po tom pitanju.

Za sutra je organiziran gospodarski forum te druga događanja vezana uz sto godina islamske zajednice radi čega se predsjednik Erdogan posebno zahvaljuje na pozivu da posjeti Hrvatsku.

- Ima li konkretnih naznaka što se može očekivati od sutrašnjeg gospodarskog foruma? Koje su to konkretne stvari te kako Hrvataka može pomoći Turskoj u procesu europske integracije? - upitao je novinar HRT-a.

Predsjednica je odgovorila: 'Zalagat ćemo se za ukidanje viza za Turske građane, ali i za hrvatske građane koji posjećuju Tursku.'

Što se tiče turske integracije u Europsku uniju, predsjednica je rekla da iako sustavi dvaju zemalja nisu isti, hrvatsko iskustvo svakako će pomoći.

Što se posebno važnih gospodarskih područja tiče naglasila je energetiku, poljoprivredu, pogotovo izvoz goveda, zatim izgradnju infrastrukture (Končar već posluje s Turskom), zatim područje turizma i turskih ulaganja u turizam te potrebu razmjene turista. Posebno je naglasila važnost uvođenja avionske linije Istanbul-Dubrovnik, barem u ljetnim mjesecima. Tu je i vojno obrambena suradnja jer Hrvatska ima sjajnu opremu, ali i suradnja u pogledu obuke i slično, navela je predsjednica.

Uslijedilo je pitanje novinara turske televizije: 'Prvo pitanje vezano je uz građenje novog [turskog] ustava te ugrađivanje dijela o sekularizmu, a drugo je pitanje kakvo je vaše očekivanje od europskih zemalja vezano uz sirijske izbjeglice?

Predsjednik Erdogan je odgovorio: 'Još kao premijer imao sam isto mišljenje kao i danas. Pri osnivanju naše stranke, držali smo se jasnih principa i stavova: država ima ulogu da se prema svim vjerama odnosi na isti način. Kad smo osnivali našu stranku, analizirali smo sekularne sisteme i neke smo dijelove unijeli u naš sistem. No, rasprave koje se vode na tu temu su samo skretanje s pravih tema. Što se tiče izbjeglica nismo, niti ćemo ikad zatvoriti vrata ljudima koji bježe pred bombama. To je prije svega naša humana dužnost. No, Turskoj je u tome potrebno više pomoći i europske zemlje bi Turskoj trebale pružiti više raznovrsnijih oblika potpore', zaključio je Erdogan čime je okončana press konferencija.

Izdvajamo