KB DUBRAVA

ESCO ne želi raskinuti ugovor koji je potpisao Kolak, bolnica ide na sud

Toni Kolak (u krugu)
 / HANZA MEDIA

Saga o uštedi vode u KB Dubrava još ni izdaleka nije završena. Prije dva dana na razgovor u KB Dubrava pozvani su predstavnici ESCO tvrtke, a namjera v. d. ravnatelja Srećka Marušića bila je sporazumni raskid ugovora. No, na to ESCO tvrtka nije pristala pa će sve završiti na sudu.

“Predstavnici tvrtke odbili su mirno rješenje spora pa će KB Dubrava u skladu s nalogom Upravnog vijeća sudskim putem zatražiti poništenje ugovora”, kaže Marušić. Upravno vijeće, točnije tri “izvanbolničke” članice, Grozdana Perić, Irena Jukić i Veronika Laušin, koje su izglasale smjenu Tonija Kolaka, naložile su i upuštanje bolnice u sudski spor zbog ugovora o uštedi vode. S obzirom na to da djelatnici ESCO tvrtke i dalje rade s u bolnici, temeljem trenutno važećeg ugovora, Marušić kaže kako očekuje da sud donese privremenu mjeru kojom bi se obustavili radovi do okončanja spora. No, pravnici kažu kako je ta mjera malo izgledna.

Enormna potrošnja

Kako saznajemo, predstavnici bolnice ustraju na tome da je potpisan štetan i protuzakoniti ugovor te tvrde da je trebalo izraditi elaborat koji bi pokazao što će se sve ugraditi u instalacije da bi se postigla ušteda. S druge strane u tvrtki kažu da ne znaju je li bilo proceduralnih propusta pri potpisivanju ugovora, ali naglašavaju da on sigurno nije štetan za bolnicu, o čemu postoje dokazi u drugim ustanovama koje su zadnjih godina po istom obrascu uštedjele milijune kuna za potrošnju vode i održavanje vodovodnog sustava poput OB Karlovac, OB Varaždin, KB Sveti Duh, OB Dubrovnik, KBC Split....

“U proteklih mjesec i pol uspjelo se u KB Dubravi već uštedjeti 200.000 kuna, potrošnja vode smanjena je sa 32.000 na 24.000 kubika, a cilj je maksimalno 15.000 kubika. Poanta ugovora je da se potrošnja vode svede na barem prosječnu razinu za tu vrstu institucija. U bolnicama je svjetski kriterij potrošnja od 250 do 450 litara dnevno po krevetu, a u Dubravi se troši oko 1900 litara. Uz uštedu od oko 8 milijuna kuna godišnje, bolnica ne bi trebala plaćati ni održavanje sustava, za što svake godine potroši oko dva milijuna kuna”, objašnjava Željko Strunje, savjetnik ESCO tvrtke. Premda je problem s enormnom potrošnjom vode poznat još od 2008., rješenja nema. U tih gotovo desetak godina iz cijevi i slavina KB Dubrave isteklo je uzalud čak 45 milijuna kuna.

Pismo Vladi

Paralelno teku razna “dopisivanja” i razgovori, a prema nekim informacijama, uključena je i Vlada gdje je navodno stiglo nekoliko informacija i obavljeno nekoliko razgovora ne bi li se promijenio tijek događanja vezanih uz ugovor koji je izazvao pravi rat između ministra Milana Kujundžića i bivšeg ravnatelja Tonija Kolaka. Polovicom prošlog tjedna navodno je i Institut Hrvoje Požar dostavio u Vladu stručno mišljenje o spornom ugovoru u kojem se tvrdi da je ‘ugovor dobar za bolnicu’! Taj je institut prije nekoliko godina već radio projekt energetske uštede u bolnici pa poznaje situaciju, uključujući i prekomjernu potrošnju vode koja je u KB Dubrava pet puta veća od prosjeka.

U Vladu je stiglo i pismo iz ESCO koja traži razgovor i najavljuje moguće odštete ne odradi li ugovor jer, tvrde, uvučeni su u sukob bez temelja.

Neki izvori govore i da su u Vladi lopticu odgovornosti prebacili na članice vijeća koje su “aktivirale anonimnu prijavu” i prihvatile mišljenje Ministarstva o protuzakonitosti ugovora samo zato da se smijeni ravnatelj Kolak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:58