EU: I Sabor odgovoran za Glavašev bijeg u BiH

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2009. u 08:48

BRUXELLES - Europska Unija upozorila je Hrvatsku, kao i druge države regije, da moraju hitno riješiti ozbiljan problem stvoren nacionalnim zakonima o neizručenju državljana drugim državama koji se sve češće u regiji zlorabi za izbjegavanje kažnjavanja za ozbiljne zločine kao što su ratni zločini i organizirani zločin.

To upozorenje u godišnjim izvješćima o napretku, koje će se usvojiti i objaviti u srijedu, a u koje je Jutarnji imao uvid, Europska komisija upućuje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Iako samo ime Branimira Glavaša nije spomenuto u izvješću, jasno je naveden njegov slučaj kao jedan od dokaza kako je moguće izbjeći odgovornost za zločine bijegom u neku drugu državu čije se državljanstvo može dobiti i onda biti pod zaštitom te države.
Pranje novca

EK traži da Hrvatska pojača kapacitet službi za njegovo otkrivanje


U izvješću o napretku Hrvatske Europska komisija neizravno kritizira i Sabor za odgovornost za bijeg Branimira Glavaša u Bosnu i Hercegovinu.

“Sabor je ukinuo imunitet jednoj osobi osuđenoj za ratne zločine tek nakon izricanja prvostupanjske presude. Ipak, kašnjenje u donošenju te odluke omogućilo je tom zastupniku Parlamenta odlazak iz države nakon što je osuđen i proglašen krivim”.

U izvješću se objašnjava kako su ministri unutarnjih poslova i pravosuđa, kao i šef policije smijenjeni nakon ubojstva odvjetnice i novinara u Zagrebu. “Novi ministri, koji su ostali u Vladi i nakon srpnja 2009. godine, nisu članovi koalicijskih stranaka i smatrani su stručnjacima u svojim područjima”.

EU u izvješću o napretku navodi da među državama regije postoje prepreke u izručenju državljana optuženih za ratne zločine.

“To pogoršava problem izbjegavanja kažnjavanja kao što je bio slučaj visokog profila kada je osuđeni ratni zločinac imao mogućnost pobjeći iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu nakon što je stekao državljanstvo BiH iz koje ne može biti izručen”.
Pohvaljene

Hrvatska i Srbija za suradnju u suzbijanju organiziranog kriminala 

Na kraju ovog dijela izvješća o napretku od Hrvatske, kao i drugih država regije, traži se da riješe ovaj “jaz bijega od pravde, uključujući i poduzimanje koraka prema sporazumima o izručenju koji bi pokrivali slučajeve za ratne zločine”.     

EU pozdravlja poboljšanje suradnje među državama regije u razmjeni dokaza i prebacivanju nekih postupaka za ratne zločine između Hrvatske, BiH i Srbije.

Inače, u izvješćima o napretku EU ovaj put pozdravlja sve veću suradnju država regije, posebno Hrvatske i Srbije, u suzbijanju i gonjenju slučajeva organiziranog kriminala. Traži od Hrvatske da pojača napore u tom smjeru, osobito jačanjem kapaciteta mjerodavnih službi za sprječavanje i otkrivanje slučajeva pranja novca.

U tom pogledu EU je pozdravila i sve bolju suradnju Hrvatske s Europskom Unijom i kroz sudjelovanje u mnogim zajedničkim projektima i operacijama.
Augustin Palokaj

Izdvajamo