STRUČNJACI BRINU

EUROPI PRIJETI NAJHLADNIJA ZIMA STOLJEĆA? 'U Hrvatskoj će biti i toplije od prosjeka'

Prema trenutnim podacima Klimatološkog odjela DHMZ-a zima 2013./2014. bit će prosječna ili čak malo toplija od prosjeka, odnosno slična ili malo toplija od prošle
 Getty images

Ruska radiostanica Glas Rusije izvijestila je da Europi prijeti zima stoljeća. Naime, njemački stručnjak Dominik Jung kazao je da je gledajući meteorološke karte već sada hladno, te je istaknuo kako je moguće da ćemo se suočiti s najhladnijom zimom u proteklih sto godina.

Dodao je i kako će u siječanju i veljači temperature biti jako niske , te da više temperature možemo očekivati tek u travnju.

Razlog ovakvim prognozama navodi smanjenu aktivnost Sunca te arktičke struje koje dopiru do europskog kopna.

Ipak, prema trenutnim podacima Klimatološkog odjela DHMZ-a zima 2013./2014. bit će prosječna ili čak malo toplija od prosjeka, odnosno slična ili malo toplija od prošle.

- Svaki zimski mjesec bit će malo topliji od prosjeka, a najveće pozitivno odstupanje bit će u siječnju. I mjesec ožujak prema sadašnjim prognozama trebao bi biti prosječan, stoga se ne očekuje dugo trajanje zime - kaže meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar iz DHMZ-a te dodaje kako je sve stvar percepcije.

- Prošla zima u cjelini bila je prosječna gledajući temperature, samo rijetko u unutrašnjosti i Dalmaciji hladnija, no padalo je puno snijega pa se svima činilo da je oštra, no bila je normalna - napominje Dunja Mazzocco.

Prosječne će ove zime biti i oborine, iako ih se u Dalmaciji i na jugu Hrvatske očekuje nešto više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:49