DISKRIMINATORNA MJERA

EUROPSKA POVJERENICA RAZRIJEŠILA DVOJBE 'Stranci imaju pravo na isti iznos dječjeg doplatka kao i domaći radnici'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2018. u 14:20

Osijek, 160708.
Hrpa eura - ilustracija za mito i korupciju.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

 

Povjerenica Marianne Thyssen danas je uputila službeni odgovor zastupnici Dubravki Šuici vezano za inicijativu kojom se namjerava smanjiti visina dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika.

Naime, eurozastupnica Šuica u lipnju se po drugi put obratila Europskoj komisiji tražeći objašnjenje o poduzetim koracima za sprječavanje diskriminatorne inicijative u pojedinim državama članicama Europske unije kojom bi se smanjio dječji doplatak za djecu stranaca diljem Europske unija, a danas je stigao i službeni odgovor Komisije.

Radi se o inicijativi kojom se namjerava smanjiti visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čije obitelji ne žive u toj zemlji te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive, odnosno standardu zemlje iz koje gostujući radnik dolazi.

Šuica je u pitanjima naglasila kako bi usvajanje takvih mjera za posljedicu imalo podjelu unutar Europske unije, a djeca stranaca čije obitelji ne žive u istoj državi bila bi svrstana u kategoriju građana drugog reda. Marianne Thyssen, povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage, izjavila je da će Komisija pregledati mjere država članica o kojima je riječ i ispitati njihovu usklađenost s pravom EU.

Potaknuta istupom jednog njemačkog zastupnika u Europskom parlamentu za obnovom ove inicijative, zastupnica Šuica u lipnju je ponovo uputila pismeno pitanje Komisiji tražeći obrazloženje o poduzetim koracima kako bi se spriječilo usvajanje ovih diskriminatornih mjera, na što se danas oglasila i povjerenica Thyssen:

“Uredbama Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti utvrđuju se zajednička pravila za plaćanje obiteljskih naknada za članove obitelji radnika koji borave u državi članici koja nije nadležna država članica radnika. U skladu s tim pravilima mobilni radnici imaju pravo na jednake dječje doplatke kao i domaći radnici, bez obzira na to gdje je prebivalište djece.” Također je naglasila kako “Komisija pomno prati stanje te će preispitati austrijske mjere u pogledu njihove usklađenosti s pravom EU-a ako budu donesene i stupe na snagu.”

Tendencije za uvođenje ove diskriminatorne mjere prisutne su u Njemačkoj, Austriji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji te bi njihovim usvajanjem bio zahvaćen i znatan broj hrvatskih građana i njihove djece, stoji u priopćenju iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo