IZDALI PRIOPĆENJE

Europska radiodifuzijska unija (EBU) nada se brzom rješenju spora između HRT-a i HND-a

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.03.2019. u 17:11

Zagreb, 160216. Zgrada Hrvatske radiotelevizije na Prisavlju.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

S Hrvatske radiotelevizije u ponedjeljak su prenijeli priopćenje Europske radiodifuzijske unije (EBU) koja izražava zabrinutost zbog, kako kažu, bojkota HRT-a u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva te raznih civilnih udruga i političkih stranaka, nakon čega je "HRT-u bio zabranjen pristup jednoj medijskoj konferenciji", ali se i nadaju da će sve nesuglasice između HRT-a i HND-a biti riješene u idućim danima.

"Snažan javni servis važan je za zdravu demokraciju i sve što javnosti uskraćuje pristup tome štetno je za cijelo društvo. Zabrinuti smo zbog bojkota HRT-a u organizaciji HND-a i raznih udruga civilnog društva i političkih stranaka, zbog čega je HRT-u bio zabranjen pristup jednoj medijskoj konferenciji", poručuju iz EBU-a.

Pritom misle na bojkot HRT-ovih programa koji zazivaju neke stranke, među prvima SDP, 30-ak udruga te sindikati, kao i na postupak SDP-ovog saborskog zastupnika i čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, koji je nedavno s konferencije za novinare izbacio ekipu nacionalnog radija i televizije koji je, priključujući se bojkotu, nazvao "najgorim javnim servisom u Europi".

Naknadno se ispričao za taj postupak, izrazivši žaljenje jer nije mislio ništa "osobno" prema ekipi HRT-a, već je ogorčen medijskom kućom u kojoj rade, a zbog čega su se priključili bojkotu te u SDP-u ne daju izjave za HRT. Taj njegov postupak osudili su i iz HND-a, navodeći kako ni na koji način ne podržavaju "arbitrarno zatvaranje vrata i onemogućavanje pristupa novinarima i novinarkama na terenu, iz koje god medijske kuće oni dolazili".

"Bojkot koji je prije nekoliko dana zajedno s nizom organizacija civilnog društva i sindikatima pokrenuo GONG, ne podrazumijeva i cenzuriranje novinara, a upravo je to SDP-ov zastupnik danas učinio", poručio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

EBU: Javni servisi moraju svoju dužnost obavljati slobodno i bez ograničenja, pozdravljamo Bačićeve istupe

Iz EBU-a ističu kako javni servisi, kakav je HRT-ov, moraju imati pravo svoju dužnost obavljati slobodno i bez ograničenja.

''Vjerujemo da javni servisi moraju imati pravo da svoju dužnost obavljaju slobodno i bez ograničenja kako bi gledatelji i slušatelji imali pristup najvažnijim vijestima i informacijama. Pozdravljamo javne istupe glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, koji poziva na razrješenje trenutačnih nesuglasica. Također pozdravljamo HRT-ovu stalnu posvećenost slobodi izražavanja i ustrajnost u neovisnom izvještavanju. Nadamo se da će sve nesuglasice između HRT-a i HND-a biti riješene u idućim danima i nudimo svoju potporu razvoju otvorenog dijaloga između svih uključenih strana'', zaključuju u priopćenju.

Svoje nezadovoljstvo radom i uređivačkom politikom HRT-a prošle je subote u prosvjednoj šetnji središtem Zagreba izrazilo i više od tisuću prosvjednika, uglavnom novinara, koji su se odazvali HND-ovo prosvjednoj akciji pod sloganom "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!".

Pred Vladom, Ministarstvom kulture, Sveučilištem u Zagrebu, Gradskom upravom iznijeli su svojih osam zahtjeva kojim, kako tvrde, žele stati na kraj teškom stanju u kojemu se trenutno nalaze novinari i njihove medijske kuće te novinarstvo u RH uopće, a posebno cenzuri i tužbama te drugim pritiscima na novinare. Među tim zahtjevima je i onaj da se razriješi vodstvo HRT-a i hitno izmijeni Zakon o HRT-u.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo