ZAŠTIĆENI PROIZVOD

EUROPSKA UNIJA DALA SLUŽBENU OZNAKU Ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Istre od sada je i hrvatsko i slovensko

 Goran Šebelić / CROPIX

Ekstradjevičansko maslinovo ulje iz Istre dobilo je i službeno europsku oznaku zaštićenog podrijetla, temeljem zahtjeva koji su Europskoj komisiji prije dvije godine zajedno podnijele Hrvatska i Slovenija.

Europska komisija u srijedu je u službenom listu EU objavila izvedbenu uredbu kojom se djevičanskom ulju iz Istre priznaje status proizvoda sa zaštićenom oznakom podrijetla, što znači da se jamči da je proizvedeno na točno određenom geografskom području Istre u obje države, od tamo prerađenih maslina, objavilo je slovensko ministarstvo za poljoprivredu.

Spor riješen mirenjem

Hrvatska je 2016. samostalno pri Europskoj komisiji prijavila registraciju Istarskog ekstradjevičanskog ulja, na što je Slovenija uložila prigovor, tumačeći da je 2007. pri Europskoj komisiji registrirala svoje "ekstradjevičansko maslinovog ulja slovenske Istre", te da bi priznavanje posebnog hrvatskog ulja sličnog naziva moglo potrošače dovesti u zabunu.

Nakon preporuke Komisije da se obje države o tome dogovore, spor je riješen mirenjem, pa se odmah ušlo u zajedničku nominaciju za ekstradjevičansko ulje iz Istre, a postupak je sada okončan objavom Komisijine uredbe u Službenom listu EU.

To je drugi uspješan slučaj zajedničkog nastupa dviju susjednih država u registriranju prehrambenih proizvoda u Europskoj uniji, nakon što su Hrvatska i Slovenija na isti način dobili europsku oznaku zaštićenog podrijetla za istarski pršut, dok mirenje nije uspjelo oko zaštite vina teran i varaždinskog zelja na koje polažu pravo obje države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:04