VIDEOKONFERENCIJA

Europski ministri raspravljali o socijalnim mjerama i demografskim izazovima

Josip Aladrović
 Ronald Goršić / CROPIX

Ministri rada i socijalne politike EU raspravljali su u utorak na neformalnoj videokonferenciji o socijalnim mjerama i demografskim izazovima u okolnostima zdravstvene krize.

Europski ministri slažu se da je potreban "koordiniran pristup na nacionalnoj i europskoj razini te zajednički odgovor na krizu u vidu kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje zaposlenosti i demografskih mjera za zaštitu onih dobnih skupina i regija najviše pogođenih krizom", navodi se u priopćenju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Hrvatski ministar rada Josip Aladrović rekao je da su europski ministri "iskazali odlučnost u daljnjem suočavanju s posljedicama ove pandemije na gospodarstvo, tržište rada i sustave socijalne skrbi."

Na neformalnom virtualnom sastanku koji je organiziran na inicijativu hrvatskog predsjedništva sudjelovali su još potpredsjednica za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica, povjerenik za poslove i socijalna prava Nicolas Schmit te predstavnici socijalnih partnera na razini EU.

Nadležni ministri i ministrice predstavili su niz mjera koje su provedene ili se planiraju provesti u članicama EU u okolnostima pandemije koronavirusa i razmijenili stajališta o demografskim izazovima, navodi se u priopćenju.

Mjere uključuju uvođenje modela skraćenog radnog vremena, oslobođenja od poreznih davanja, državni zajmovi za male i srednje poduzetnike, mjera potpore samozaposlenima u vidu privremenog oslobođenja od plaćanja doprinosa ili najamnine te mjera potpore za sezonske radnike i radnike u poljoprivredi.

Europska komisija uskoro bi trebala objaviti Izvješće o utjecaju demografskih promjena, a hrvatska ministrica za demografiju Vesna Bedeković očekuje da se ono objavi "što je prije moguće kako bi pronašli najučinkovitiji način suočavanja s tim promjenama", dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:42