OBRAČUN MINISTARA

EUROPSKI PREDSTAVNIK SMIRUJE SUKOB ‘Rasprava o HGK ne vodi se po europskim standardima’

Hrvatska gospodarska komora u Zagreb dovela šefa udruženja europskih komora
 Davor Pongračić/CROPIX

Sukob dvojice ministara - HNS-ova Ivana Vrdoljaka i SDP-ova Gordana Marasa oko Hrvatske gospodarske komore (HGK) ušao je u novu fazu, u kojoj cijela priča sve više dobiva i europski predznak. Zagreb je, naime, posjetio Richard Weber, predsjednik Eurochambresa, udruženja gospodarskih komora iz cijele Europe.

Iako se Weber u aktualnom sporu između ministra gospodarstva Vrdoljaka i ministra poduzetništva i obrta Marasa nije otvoreno htio stavljati ni na jednu stranu, iz njegovih je poteza i poruka jasno da predstavljaju vjetar u jedra prijedlogu Vrdoljaka i njegova tima. Vidi se to već i po tome što se predsjednik Eurochambresa nije sastao s Marasom: mogućnost sastanka s njim u kraćem razgovoru za Jutarnji najavio je tek za sljedeći posjet Hrvatskoj. S druge strane, Webera je, osim Luke Burilovića, predsjednika HGK, jučer primio i Vrdoljak, ali i predsjednik Sabora Josip Leko.

Neovisnost o politici

- S europske točke gledišta, želim naglasiti da poslovna zajednica što je moguće više mora biti neovisna o politici, na što često upozorava i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker - poručio je Weber za Jutarnji, dodavši kako se u Bruxellesu i cijeloj Europi pozorno prati razvoj događaja oko HGK.

- Komore postoje kako bi služile gospodarstvu, odnosno poduzetnicima, pa sam u tom kontekstu iznimno zabrinut u kojem se smjeru razvija rasprava o HGK, odnosno prijedlogu novog zakona o njoj, jer je stvar otišla predaleko. Rasprava je potpuno izvan etabliranih europskih standarda. U toj raspravi svako uplitanje politike ne dolazi u obzir - dodao je Weber, što je prenijela i HGK u svom jučerašnjem priopćenju.

Sukob Vrdoljaka i Marasa oko HGK, podsjetimo, eskalirao je kada su oba ministra krenula ‘krojiti’ svoj prijedlog novog Zakona o HGK. Vrdoljak je pritom naglašavao da je upravo njegovo ministarstvo nadležno za HGK, dok je Maras, s druge strane, poručivao da najveći dio članova HGK čine mali i srednji poduzetnici, koji su pak dio njegova resora.

Vrijeme za reforme

No, nesuglasice među njima nisu stale samo na tome. Oba ministarstva, doduše, naglašavaju kako žele reformirati komorski sustav, ali njihovi pristupi toj reformi prilično su udaljeni. Dok Vrdoljak, na jednoj strani, nastoji zadržati obavezno članstvo tvrtki u HGK, ističući kako se radi o staroj instituciji koja je potrebna hrvatskom gospodarstvu, Maras, s druge strane, traži da se malim poduzetnicima omogući izbor hoće li biti članovi HGK ili neće.

Weber je, pak, skloniji postupnom reformiranju komorskog sustava u Hrvatskoj. U razgovoru za naš list poručio je da je za reforme potrebno vrijeme, a naglasio je i važnost poštivanja procedure usvajanja propisa.

HKG sličan austrijskom

- Reforme se ne mogu provesti preko noći - istaknuo je Weber. Kada je riječ o obveznom članstvu u HGK, šef Eurochambresa poručuje kako u Europi postoji više različitih modela organizacije komora, a oni ovise o povijesti, kulturi i drugim faktorima. Ipak, ocjenjuje da je hrvatski komorski sustav sličan onome u Austriji i Njemačkoj, u kojima je članstvo obvezno. Dodaje i da iskustva europskih zemalja pokazuju da su sustavi s obveznim komorskim članstvom rezultirali manjom nezaposlenošću mladih.

- Upravo se u ovoj krizi pokazalo koliko su komorski sustavi bitni za gospodarstvo, a posebno za male i srednje tvrtke. Što god da bude odlučeno, nužno je dati dovoljno vremena za tranziciju, kako ne bi došlo do urušavanja sustava što će u konačnici najviše naštetiti upravo poduzetnicima - poručio je Weber, a prenijela je HGK.

Različiti prijedlozi

Kako god bilo, dva ministarstva nastavljaju s “guranjem” svojih prijedloga novog zakona o HGK. I dok su u Ministarstvu gospodarstva zadovoljni ocjenama koje je dao Weber, u čemu očito vide jačanje svojih pozicija u bitki za HGK, izvori u Ministarstvu poduzetništva i obrta kažu da Weberovu posjetu ne treba pridavati prevelik značaj.

- On je predsjednik nečega što je zapravo nevladino udruženje. U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, Vlada piše zakone. Pitanje HGK nije pitanje europskih propisa, a kada bi to i bilo, konzultirali bismo se s Europskom komisijom - poručuje naš sugovornik iz Ministarstva poduzetništva i obrta.

Upozorava i da je članstvo u nacionalnim gospodarskim komorama u 21, od ukupno 28 članica EU, dobrovoljno. Dobrovoljno je i članstvo komora u Eurochambresu.

Nova odgoda usvajanja Zakona o HGK

U ovom je trenutku još nejasno kada bi se prijedlog novog Zakona o HGK mogao naći u Banskim dvorima. Naime, oba ministarstva i dalje “brane” svoje zakonske prijedloge, a pred Vladom se treba naći zajednički prijedlog, što znači da Vrdoljak i Maras moraju, kako je to od njih zatražio i premijer Zoran Milanović, postići kompromis. Iz Marasova tabora pritom se može čuti kako će inzistirati da zajednički prijedlog sadrži hitnu proceduru u usvajanju zakona i dobrovoljnost članstva za male poduzetnike. S druge strane, iz Ministarstva gospodarstva i dalje poručuju kako je pitanje HGK u njihovoj domeni i da ostaju pri svom dosadašnjem prijedlogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:16