ŠUŠAK DIJELIO STANOVE

Evo kako su ustvari do stanova došli Vidošević, Zagorec, Korade, J. Kosor...

O čudnim kriterijima dodjele stanova iz vojnog fonda još devedesetih su pisali Novi list, Feral i Globus

ZAGREB - Bivši ministri obrane Gojko Šušak, Andrija Hebrang i Pavao Miljavac po vlastitom diskrecijskom pravu podijelili su ukupno 36 stanova civilnim i vojnim osobama. Njihove odluke zakonski su pokrivene člankom 16. Pravilnika o dodjeli stanova i stambenih kredita koji je 1996. potpisao ministar Gojko Šušak i koji spada u jedan od najkontroverznijih dokumenata koje je Hrvatska donijela od 1990. do danas.

Pravilnik nikad nije objavljen u Narodnim novinama, a dugo je imao oznaku vojne tajne. Široke kriterije za dodjelu stanova iskoristili su branitelji, visoki časnici, ali i civili koji nikad službeno nisu bili u Oružanim sangama, no bili su dio vladajuće strukture HDZ-a ili su joj bili bliski.

Tako su prema spomenutom pravilniku, osim Nadana Vidoševića o čijem je slučaju izvijestio Večernji list, stanove dobili Smiljko Šagolj, novinar HTV-a, Ante Beljo, predsjednik Hrvatske matice iseljenika, dr. Juraj Njavro, dr. Vesna Bosanac, Jadranka Kosor i drugi.

Današnja premijerka pravo na otkup stana od 90 kvadrata dobila je 1996.

Osim civilnih osoba, stanovi s pravom otkupa dodjeljivani su časnicima Vladimiru Zagorcu, Ljubi Ćesiću Rojsu, Miri Laci, Marinku Lioviću, Josipu Luciću, Ivanu Koradeu i drugima.

Šuškov pravilnik neustavan

Sporni Šuškov pravilnik Ustavni je sud proglasio neustavnim 2001. jer nije bio objavljen u Narodnim novinama. No, osobe koje su po tom pravilniku ostvarile stanarsko pravo svoje stanove nisu izgubile. Naime, ni odluka Ustavnog suda nije bila objavljena u Narodnim novinama. Kako javnost nije obaviještena o toj odluci, osobe koje su bile protjerane iz svojih stanova ili im je oduzeto stanarsko pravo nisu iskoristile šestomjesečni rok za vraćanje nekretnina koje su dodijeljene provođenjem neustavnog pravilnika, jer nisu ni znale da je takva odluka donesena.

MORH je naslijedio od JNA

38.226 stanova

426 poslovnih prostora

3721 garažu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:09