STUDENT DIGI AWARDS

FARMA U KONTEJNERU Riječanin Ante Toni Debelić, 19-godišnji student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta

 
Ante Toni Debelić
 Ronald Goršić / CROPIX

Ante Toni Debelić 19-godišnji student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta razvio je EcoBox, sustav pokretne farme unutar transportnog kontejnera.

Kad mu je bilo samo 16 godina, mladi je Ante roditeljima ispričao o sustavu samoodrživog vrta unutar brodskog kontejnera koji bi se brodom ili kamionom mogao transportirati bilo kamo u svijetu. Nekoliko godina nakon srednjoškolskog maštanja, promišljanja i dizajniranja prva hrvatska high-tech farma u kontejneru napokon je razvijena. Prošle godine. Eto je u Rijeci na parkiralištu u Škurinjama, šest metara duljine i 2,4 metra širine. U Rijeci je i ostatak njegova tima, glavni programer Marko Laća i glavni električar Marko Vukelić. U Zagrebu, osim njega, još je i kolegica Jana Vrsalović, studentica ZŠEM-a i marketinška stručnjakinja. Zajedno danas čine startup Grow City .

Unutar EcoBoxa sa svake se strane nalaze police na koje se polažu biljke. Uvedene su električne i vodovodne instalacije te se putem tableta ili mobitela može upravljati razinom svjetla, dozom nutrijenata, PH vrijednosti, temperature, dotoka vode i vlage. Cijeli se sustav bazira na hidroponskoj proizvodnji. Uzgoj je to biljaka samo u vodi, odnosno u hidroponskim čepovima, bez zemlje. Može se uzgajati bilo što, ali, uzimajući ekonomsku isplativost u obzir, Debelić kaže da je najisplativiji uzgoj zelenog lisnatog povrća. Zahvalan je i uzgoj začina, klica i stočne hrane. Na godišnjoj razini proizvodnja u jednom kontejneru jednaka je proizvodnji na hektaru i pol zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:12