ODRŽAN SASTANAK

FER i AKD kreću u zajedničke istraživačke i razvojne projekte

Nastavno na potpisani sporazum FER-a i AKD-a koji se odnosi na suradnju na zajedničkim istraživačkim i razvojnim projektima te apliciranje na natječaje EU fondova iz područja IRI-ja, u AKD-u je održan sastanak, gdje su okupljenima predstavljena informacijska, tehnološka i napredna tehnička rješenja te proizvodi iz područja identiteta i sigurnosti te usluga koje AKD pruža u bankarskoj i telekom tržišnoj niši.

Imajući u vidu širok portfelj usluga AKD-a, naprednih IT rješenja, s predstavnicima Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, Zavoda za elektroničke sustave i obradbu informacija, Zavoda za elektroakustiku, Zavoda za automatiku i računalno inženjerstvo, Zavoda za primijenjeno računarstvo, Zavoda za radiokomunikacije te Zavoda za telekomunikacije se razgovaralo o konkretnim budućim projektima, a koji će uključivati zajednički rad na pripremi i realizaciji razvojno-istraživačkih projekata u zemlji i inozemstvu, uključivanje AKD-a kao dionika nastavnih aktivnosti FER-a, međusobne savjetodavne aktivnosti te druge oblike suradnje u ostvarivanju zajedničkih interesa.

Dekan FER-a Mislav Grgić istaknuo je kako mu je drago da su FER i AKD u vrlo kratkom roku nakon potpisanog sporazuma došli do razgovora koji će rezultirati konkretnim ugovorima i omogućiti da se krene u realizaciju zajedničkih projekata.

Jure Sertić, glavni direktor AKD-a, naglasio je kako će prvi rezultati ove suradnje biti vidljivi u skorom razdoblju. „Kao poduzeće od posebnog državnog interesa AKD doživljava organizacijsko-poslovnu transformaciju te je danas jedna ozbiljna informatička tvrtka koja veliki napor ulaže u razvoj i edukaciju stručnih kadrova. Lider smo u Republici Hrvatskoj u području razvoja rješenja temeljenih na elektroničkom identitetu građana i kao takvi smo upisani na listu posebnog povjerenja Europske unije. Fakultet elektrotehnike i računarstva nam je vrlo blizak i kompatibilan te smatram kako imamo iznimno dobre šanse za zajedničke uspješne projekte“, dodao je Sertić.

Sertić je, shvaćajući svu važnost ulaganja u znanstveno-istraživačko-razvojne projekte i njihov utjecaj na razvoj konkurentnog gospodarstva najavio kako će AKD već u sljedećoj godini izdvojiti neophodna financijska sredstva kojima će pomoći razvoju kapaciteta istraživačke zajednice, potaknuti istraživačku infrastrukturu, te pomoći resursima za provedbu istraživanja i prijenos znanja i tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 07:31