TKOJE ODGOVORAN?

FILM KOJI JE FINANCIRAO HAVC BEZ DOKAZA OPTUŽUJE HV ZA MASAKR PSIHIJATRIJSKIH BOLESNIKA I HENDIKEPIRANIH Za to djelo smo dali 250.000 kuna

 Screenshot

Danski dokumentarni film “15 minuta - Masakr u Dvoru”, koji je lani predstavljen na Sarajevo Film Festivalu, kao i na brojnim drugim festivalima, te na programu Radiotelevizije Srbije, a koji je HAVC financirao sa 250.000 kuna, trenutačno je u ponovnoj montaži kako bi se mogao javno prikazati u Hrvatskoj!

Snimka danskih vojnika

Dokumentarni film danskih autora Georga Larsena i Kaspera Vedsmanda napravljen je u koprodukciji s hrvatskom tvrtkom Nukleus film, a govori o zločinu u Dvoru koji se dogodio 8. kolovoza 1995., kad je ubijeno sedmero psihijatrijskih bolesnika i hendikepiranih osoba.

U filmu je prikazana snimka danskih vojnika iz mirovnih snaga UN-a koji su se nalazili 30-ak metara od samog mjesta zločina.

Na snimci se vidi grupa vojnika kako prolaze kroz kukuruzište i prilaze mjestu gdje su bolesnici. Nakon toga čuju se pucnjevi, a snimljeni vojnici potpisani su kao hrvatska vojska.

O kontroverznom filmu jučer se razgovaralo i u Studiju 4 HRT-a, a HRT-ov novinar Dražen Majić istaknuo je da do danas nije otkriveno tko je počinio taj stravičan zločin.

HAVC nije dao dozvolu

- U blizini je bilo mnogo vojnika svih vojski, a danski vojnici bili su promatrači. Grupa vojnika koja je snimljena u filmu kako prolazi kroz žito deset minuta prije zločina potpisana je kao hrvatska vojska i time bez ikakvih dokaza optužena za zločin. Radi se o prevari - a tu je prevaru financirao Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) sa 250.000 kuna - rekao je novinar Dražen Majić.

Hrvoje Hribar, predsjednik HAVC-a, kaže, pak, kako je film 1. rujna 2015. javno emitiran bez njihovog odobrenja, čime je prekršen ugovor između HAVC-a i Nukleus filma. Isto tako, bez znanja HAVC-a, film se odmaknuo od prvotnog scenarija.

- Treći problem je revizijsko izvješće o projektu. HAVC ne može spriječiti takvu povredu. Producent je kao prekršitelj ostao bez zadnje rate financijske potpore, a prethodno isplaćena sredstva u ovom su trenutku upitna - kaže Hribar i dodaje kako je groteskno da ga novinar HRT-a proziva jer je HRT bio uključen u cijeli predmet od početka.

Dodaje da je doradu filma zatražio HAVC te naglašava kako će se ‘pokazati gotov film, uključivo ‘deleted scenes’, odnosno scene izbrisane u postupku montaže.

Protiv svih onih koji su omogućili stvaranje tog filma, kaznenu prijavu sisačkoj policiji podnio je branitelj Ivica Pandža Orkan, i to zbog činjenice da je HAVC dao novac za film u kojemu je jedan od glavnih sugovornika Mile Novaković, zapovjednik vojnih postrojbi tzv. Srpske Krajine, kojeg je MUP tražio na tjeralici zbog ratnih zločina.Hribar kaže kako se Orkan nije uzalud uznemirio te napomenuo kako u ranijoj verziji filma postoje netočnosti i nedosljednosti.

Upitna vjerodostojnost

- Pokojni general Novaković se ne spominje u scenariju, on je neobično iznenađenje ovog filma. No ne postoji zakon protiv pojavljivanja ratnih zločinaca u filmovima. Postoji etičan pristup takvom pojavljivanju, i tu je danski film nejasan. Zato ga sad popravljaju - kaže.

Dodaje da film nije na vrijeme pokazan onima kojima je morao biti pokazan, prema slovu ugovora i pravilnika.- Financirali smo film o danskom majoru koji je s bataljunom dobro naoružanih vojnika čučao kao zec, dok su 20 metara dalje ubijali nemoćne civile s posebnim potrebama, po nacionalnosti Hrvate i Srbe.

Taj major je slika čitave Europe koja godinama nije poduzela ništa da se zaustavi ubijanje - smatra Hribar.

Siniša Juričić, producent u Nukleus filmu, jučer je bio bez komentara na sve ove ozbiljne zamjerke filmu. Umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Bruno Čavić tih je dana na tom području zapovijedao dijelom snaga, a kako je ispričao u Studiju 4 Hrvatske televizije, u centru Dvora vidjeli su kolonu izbjeglica. Kaže kako su neki od njih otvorili vatru na hrvatske vojnike te kako je tada počela borba u naseljenom mjestu.

- Počeli smo se povlačiti prema Kostajnici. Tijekom noći stanje se smirilo, u zoru je počeo njihov kontranapad, a mi smo se vratili do ulaska u Dvor. Ujutro je počela naša ofenziva. Bitno je naglasiti da toga dana tamo nije bilo pripadnika HV-a. To govori o tome koliko je film “realan” - ispričao je jučer za Jutarnji list Bruno Čavić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:36