PRIHODI OD PROVODA

FINANCIJSKA ENIGMA NA ZRĆU Partijaneri potroše 30 mil. kuna, a vlasnici ne prijave ni milijun zarade

Tri najjača kluba na Zrću godišnje državi ne uplate ni pola milijuna kuna poreza
Pag, 200712.Zrce.Aquarius after beach party.Na fotografiji: detalj sa partya.Foto: Goran Telak / CROPIX
 Goran Telak / CROPIX / (C)Goran Telak [email protected]

Koktel 40 kuna. Pizza 50 kuna. Sladoled 15 kuna. Pivo 25 kuna. Ulaznica za festival 300 kuna. Cijena provoda na Zrću možda se ne može mjeriti s onom na Hvaru, no potrošnja turista u hrvatskoj Ibizi zasigurno nije mala.

Prema nekim podacima, Zrće u sezoni posjeti više od 750 tisuća ljudi, a njihove se aktivnosti vrte oko tri kluba na novaljskoj plaži: Papaya, Aquarius i Kalypso.

Kroz blagajnu svakog od ta tri kluba prođe po desetak milijuna kuna godišnje, no prema podacima Poslovne Hrvatske, vlasnicima nakon plaćanja poreza i ostalih obveza ne ostaje ni milijun kuna dobiti.

Stalni rast prihoda

U prošloj je godini najviše zaradio klub Papaya, čiji je vlasnik zagrebačka tvrtka Mondo. Mondo je lani prijavio rekordne prihode od 11,488.341 kune, što je dva i pol milijuna više od zarade u 2010. godini. Međutim, proporcionalno su rasli i rashodi pa je ukupna dobit njegovih vlasnika, nakon oporezivanja, bila manja od 100.000 eura i iznosila je 681.443 kune.

Ako tu dobit ne reinvestiraju, već je odluče podići, dijelit će se između pet vlasnika, pa je pojedinačna zarada još manje impresivna. Ipak, ona sve vrijeme raste.

U odnosu na 2007. godinu prihodi tvrtke povećali su se za čak pet puta, no paralelno su rasli i rashodi pa je dobit danas veća samo za tri puta. Imaju šest zaposlenih radnika koji primaju prosječnu plaću od 6845 kuna.

Vlasnici Aquariusa zaradili su tek nešto manje. Prijavili su prihode od 9,156.810 kuna, a dobit nakon oporezivanja tek 521.971 kunu. Oni su najviše zarađivali 2009. godine, kad su im prihodi premašivali 10 milijuna kuna, da bi se godinu dana nakon toga smanjili za dva milijuna, a od ove su godine ponovno bilježili porast.

Primat na plaži

Iz rezultata poslovanja vidljivo je ono što posjetitelji najluđe plaže već znaju: Papaya je preuzela primat koji je nekad pripadao upravo Aquariusu.

Naime, prije samo pet godina kroz kasu Aquariusa prošlo je tri puta više novca nego u Papayi, iako je dobit na kraju godine bila manja. Lani je Aquarius, koji ima i klub u Zagrebu pa se brojke ne odnose samo na Novalju, imao 27 zaposlenika s prosječnom plaćom od samo 2801 kune, pa se može zaključiti da je riječ o konobarima.

Pioniri provoda

Kalypso, prvi klub na novaljskoj plaži koji je otvorio vrata, još davne 1988., danas najslabije posluje. Vodi ga tvrtka Cissa s Paga, koja posjeduje i nagrađivani hotel Boškinac.

Prihodi su im se, prema podacima s Poslovne Hrvatse, u odnosu na 2010. godinu smanjili za 16 posto, no dobit nakon oporezivanja povećala se i iznosi 172.115 kuna. Klub koji je pokrenuo trend partijanja na Zrću posljednjih se godina borio s gubicima, da bi napokon 2010. pokrio sve dugove i završio u plusu.

Da postoje problemi s obvezama vidljivo je iz Linićeve liste poreznih dužnika, na kojoj se našao i vlasnik Cisse Boris Šuljić s dugom od 428.697 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:45