PROSLAVLJENI GLAZBENIK

FINANCIJSKI SLOM PJEVAČKE LEGENDE Darko Domijan Poreznoj i poduzetniku duguje čak 700.000 kuna

Darka Domijana, koji se proslavio hitovima ‘Ulica jorgovana’ i ‘Sedam suza’, tužio je V. Š.
Zagreb, 140113.Glazbenici i njihova druga zanimanja.Na fotografiji: pjevac i odvjetnik Darko Domijan.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markičević / CROPIX

Darko Domijan (62), odvjetnik, legendarni pjevač i direktor jednog zagrebačkog staračkog doma čini se da „pretače iz šupljeg u prazno“. Bankovni računi njegovih odvjetničkih usluga, prema podacima Poslovne Hrvatske, blokirani su vrtoglavih 1280 dana. U međuvremenu je izvođač popularnog hita 'Ulica Jorgovana' završio i na stupu srama kao porezni dužnik 'težak' 326 tisuća kuna, a po prvi puta se našao i sa druge strane sudske klupe i to zbog 50 tisuća eura. Domijana je, naime, prijavio za prevaru V.Š., poznanik iz Svetog Ivana Zeline koji nije ni slutio da će pjevačev hit „Sedam suza“ proživljavati na vlastitoj koži. Nakon što ga je zastupao u jednoj odvjetničkoj parnici bez naknade, osjećao mu se dužan.

Nenaplativa zadužnica

-Domijana sam upoznao preko prijatelja, a do tada sam samo slušao njegove pjesme. Bio je čovjek od riječi. Za moju obitelj i mene bio je pojam. Kad se našao u problemima, priskočio sam mu u pomoć i to kada nitko nije htio. Poslovanje mu nije bilo solventno. Prikupio sam sa više strana 50.000 eura i beskamatno mu ih posudio prije četiri godine. Do danas sam vidio tek 7500 kuna, a Domijan mi je poručio: „Potražuj putem suda, ali znaj da sam ja na sudu doma i borit ću se svim sredstvima!“. Sada se sudimo.Iskreno? Želim mu da dobije na lotu, da stane na noge, da mi vrati moj novac i da ga više nikad ne vidim ni ne čujem - priča nam zelinski poduzetnik koji je od pretrpljenog stresa i podizanja kredita da vrati drugim ljudima novac koji je ustupio Domijanu, izgubio desetak kilograma. Lihvario ga, napominje, nije, ali naglašava kako nakon svega pjevač nije ispao fer pogotovo što mu je „garantirao“ zadužnicom na 500.000 kuna koja je bila nenaplativa obzirom da je račun bio prazan.

-Ima ga posvuda, pjeva, bavi se odvjetništvom preko drugog odvjetničkog ureda. Izlika za posudbu novca bila je za ulaganje za neka zemljišta. Spominjao je Split, Karlovac, ali i da nekolicinu zemljišta otkupljuje povoljno od malih ljudi. Obećavao mi je povrat mog novca. Sve su to očito bile izlike. Doveo nas je u zabludu - prisjeća se još razočarani poduzetnik.

Osim sudske parnice u kojoj potražuje svojih 50.000 eura s kamatama, taj zelinski poduzetnik, alarmirao je i DORH pa je Domijana tužiteljstvo, zbog navodne prevare, pozvalo na razgovor!

Sam Domijan, pak, ima drukčiju verziju događaja, ali ne negira spornu posudbu novca.

Direktor staračkog doma

-To je privatna stvar između mene i tog gospodina. Bio sam u DORH-u na razgovoru prošle godine u kolovozu. Istina je da sam od njega posudio novac, ali u više navrata a ne odjednom. A jedan ugovor s njim sam potpisao pod prijetnjom. Lihvario me od početka 2003. i rekao je da će me diskreditirati kao odvjetnika. Prijavio me Komori koja slučaj razmatra. Poznamo se desetak godina, a on tvrdi da poznanstvo traje upola manje. Do sad sam mu vratio oko 80.000 eura samo kamata jer sam mu mjesečno plaćao 2500 eura.I da, dugujem i državi. Do prije godinu dana sam bio u sustavu PDV-a a nisam trebao biti, pa mi je obračunat PDV na PDV. Uložio sam žalbe i čekam. Situacija je takva da 80% odvjetnika životari, a samo pet posto njih se uspije naplatiti. Recesija me pojela - nevoljko o problemu govori nam Darko Domijan koji je u odvjetništvu 20-ak godina. U slobodno vrijeme živi za glazbu, ali od glazbe nema novčanog zadovoljstva. Ujedno obnaša i direktorsku 'proforme' ulogu u jednom zagrebačkom staračkom domu, a koji vodi majka jednog od pljačkaša kojeg su prije gotovo jednog desetljeća ubili policajci nakon razbojništva.

-Ne znam kako gospodin Domijan može tvrditi da je 50 tisuća eura zbroj više pozajmica kad na Ugovoru o zajmu ovjerenom kod javnog bilježnika Nives Mrčelić 14.srpnja 2011. stoji da mu je moj klijent isplatio u cijelosti navedeni iznos. Dakle, Domijan je u dogovorenom roku isplatio tek dva posto dugovanja iz čega proizlazi da se radi, a što smo naveli u kaznenoj prijavi, o alibi uplatama radi lažnog prikazivanja namjere vraćanja pozajmice - ističe poduzetnikov odvjetnik Milko Križanović.

U kaznenoj prijavi stoji da je Domijan 14.srpnja 2011.godine s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi u iznosu od 50.000 eura, prilikom sklapanja Ugovora o zajmu, doveo ga zabludu lažno mu predočavajući vraćanje duga i to u dvije etape - 30.siječnja i 30.lipnja 2012.godine. Kao jamstvo mu je, navodi se u prijavi, Domijan predao zadužnicu od 500 tisuća kuna koja je bila nenaplativa jer na istoj nije bilo novčanih sredstava. Ono što je Domijan učinio tek je vraćanje 7500 kuna koje mu je u tri navrata dao tijekom 2012.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:22