NA MARKOVOM TRGU

FOTO: 400 LJUDI SLUŠALO DOLENČIĆA Pogledajte kako je prošla generalna proba Kolindine inauguracije

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.02.2015. u 15:12

Tomislav Krišto / Cropix

Suce Ustavnog suda glumili su pripadnici Hrvatske vojske, a pjevačica Radojka Šverko je sugestivnom izvedbom sklade "Ljubim te do bola" zaradila pljesak okupljenih građana

ZAGREB - Pripadnici povijesnih postrojbi, zborovi, solisti, znatiželjni građani, svi oni u subotu su uvježbavali ili gledali kako će izgledati nedjeljna predsjednička inauguracija Kolinde Grabar Kitarović na Markovom trgu, gdje je održana generalna proba.

I generalna proba potvrđuje da je sve spremno za inauguraciju, kaže član tranzicijskog tima izabrane predsjednice Mladen Pavić.

"Čekamo sutrašnji lijepi dan", rekao je Pavić i ponovio da će na inauguraciji biti rekordan broj izaslanstava, njih 88 od čega devet predsjednika država, četiri predsjednika parlamenta, jedan premijer, šest ministra.

Unatoč prohladnom i tmurnom danu, sudionici svečanosti, kojih će biti 400-tinjak, strpljivo su ponavljali svoje 'zadaće' pod nadzorom energičnog redatelja Kreše Dolenčića.

Sve ide super, u nedjelju će biti lijepo, svečano, mirno i nježno, baš kako takav program i treba biti, odgovorio je Dolenčić na pitanja novinarskih ekipa.

Nije želio iznositi pojedinosti nedjeljne svečanosti, otkrio je tek da će program činiti glazba i tekstovi iz hrvatske baštine s modernim dodacima. Ceremonija prisege većim je dijelom zadana, utoliko je izazovnije raditi 'dodatke', kaže redatelj koji ima puno iskustva u režiranju zahtjevnih projekata.

Pogledajte fotogaleriju s generalne probe na Markovom trgu

Dolenčić hvali brojne suradnike, kaže da svatko zna što mu je posao. "Ovdje su najbolje ekipe", rekao je.

Građani svih dobi, od djece do umirovljenika, domaći i stranci, sa zanimanjem su pratili događaje na južnoj strani crkve svetog Marka, gdje je smještena pozornica, koja još nije dobila završni izgled. Ipak, kako je dan odmicao, postalo je jasno da će ju resiti zastave Republike Hrvatske i Europske unije, predsjednički grb, stol i stolac na kojemu će prisegu potpisati predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Na tom stolu je prisegu potpisao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Fotogalerija: Policija osigurava Most slobode

Da su svi sudionici itekako posvećeni svojim zadaćama potvrđuje i predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec. Iako joj nedjeljna inauguracija nije prva, Omejec je u subotu strpljivo ponavljala protokol, s Dolenčićem dogovarala najbolja scenska rješenja. Da bi sve bilo čim vjerodostojnije, suce Ustavnog suda glumili su pripadnici Hrvatske vojske.

Svoj su posao predano odrađivali i glumci Dragan Despot, Joško Ševo, pjevačica Radojka Šverko, koja je sugestivnom izvedbom sklade "Ljubim te do bola" zaradila i pljesak okupljenih građana.

Iako medijski veteran, koji se potvrdio u nizu zahtjevnih projekata, svoju je ulogu došao ponoviti i voditelj Oliver Mlakar.

"Počašćen sam i sretan što sam dio inauguracijske svečanosti", kaže Mlakar i ističe da mu važnost nedjeljnog događaja nameće poseban osjećaj odgovornosti.

Policija kaže da su ispunjeni svi sigurnosni uvjeti za predsjedničku inauguraciju.

Načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti u MUP-u Željko Renić izjavio je da pripreme za inauguraciju idu bez ikakvih problema te da "nema nikakvih sigurnosnih zapreka za održavanje inauguracije".

Nije htio iznositi podatke o broju policajaca uključenih u poslove sigurnosti tijekom svečanosti, kazavši tek da su uključene sve ustrojstvene jednice Ravnateljstva policije i zagrebačke Policjske uprave.

Izdvajamo