BALONI U ZRAKU

FOTO: 74. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA SPLITA 'Treba znati da bi Split bez partizana danas zahvaljujući Paveliću bio talijanski, a ne hrvatski grad'

 
 Duje Klarić / HANZA MEDIA

U organizaciji Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita te u suradnji s Udrugom veterana Domovinskog rata i antifašista - Split u petak je svečano obilježena 74. godišnjica oslobođenja Splita od fašističke okupacije.

Program svečanosti počeo je na Groblju Lovrinac gdje je na Spomen kosturnicu boraca NOR-a položeno cvijeće, te na Narodnom trgu (Pjaci) na kojoj se osim polaganja cvijeća pred Spomen pločom Dana oslobođenja Splita izveo prigodni performans na štandarcu, gdje je zalijepljena hrvatska trobojnica s datumom oslobođenja. Na kraju programa na Pjaci u zrak je pušteno na desetine šarenih balona.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Splita Josip Milat izrazio je nadu da će ovakvih proslava oslobođenja Splita biti dok postoji grad. Istaknuo je kako tim obilježavanjem žele podsjetiti one pojedince, grupe i političke stranke koje smatraju da Dan oslobođenja Splita od fašizma i fašističkog terora ne spada u najznačajnije datume u njegovoj povijesti.

"Zalažemo se za to da se 26. listopada 1944. godine napiše na štandarcu, jer se treba znati da bi Split bez antifašističke borbe i partizanske oslobodilačke vojske danas zahvaljujući Paveliću bio talijanski, a ne hrvatski grad. Ne bi bilo ni štandarca, ni hrvatskog jezika, kulture, a kome bi onda izražavali svoje domoljublje. Split je grad u kojemu je dvije trećine stanovnika bilo izloženo zvjerskim torturama njemačkih, talijanskih i ustaških zločinaca. Split je grad koji je dao pet tisuća života za slobodu boreći se protiv fašizma", poručio je Milat.

Podsjetio je kako Split nema trga, a ni ulice koji označavaju pijetet prema tim žrtvama, dok u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma "stanuje centrala najveće stranke", izrazivši nadu da će i Split uskoro dobiti takav trg ili ulicu.

Na obilježavanju 74. godišnjice oslobođenja Splita u ime grada su bili predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić i savjetnik gradonačelnika za komunalu i mjesnu samoupravu Ivica Grubišić Gire. Svečanost je završila središnjom proslavom u Muzeju Grada Splita gdje je održana svečana akademija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:45