OKONČAN SKUP

FOTO: BLEIBURG PUN POLICIJE, ZAVRŠILA KOMEMORACIJA Na misi, unatoč zabrani koruške biskupije, ipak sudjelovao i jedan hrvatski biskup

 
 Ronald Goršić / CROPIX

Skup na Lojbaškom polju pored Bleiburga u znak sjećanja na ubijene vojnike postrojbi tzv. NDH protekao je bez većih incidenata i s mnogo manje sudionika od najavljenog, priopćila je koruška policija u subotu u Bleiburgu.

Jedna je osoba privedena zbog nacističkog pozdrava.

„Na skupu se okupilo oko 10.000 osoba što je za trećinu manje od očekivanog. I na dva prijavljena prosvjeda protiv skupa na Lojbaškom polju je došlo manje sudionika od očekivanog, ukupno oko 100 osoba“, priopćila je Koruška policijska uprava a prenosi Austrijska novinska agencija (APA).

Mediji navode da je zabrana dijeceze Gurk-Klagenfurt za održavanjem mise, što podrazumijeva zabranu biskupima da drže misu, izbjegnuta tako što je obraćanje krčkog biskupa Lovre Kušćevića najavljeno kao „govor“.

Prema izjavi suca Christiana Liebhausera-Karla, privedena je jedna osoba koja je nakon završetka skupa podigla desnicu u zrak u znak tzv. Hitlerovog pozdrava.

Na samom skupu nije bilo „policijski relevantnih događaja“, kako je priopćio glasnogovornik Policijske uprave Koruška Ralph Dionisio.

Prošle godine je zabilježeno sedam privođenja koje su rezultirale s pet presuda zbog isticanja zabranjenih simbola. Prema sucu Liebhauseru-Karlu izostanak izgreda na ovogodišnjem skupu je rezultat prošlogodišnjeg odlučnog djelovanja policije.

Prema informacijama policije ove godine je bilo i znatno manje prodavača znakovlja i obilježja.

Od 1. ožujka ove godine austrijski zakon koji brani isticanje simbola zabranjenih organizacija proširen je i na znakovlje NDH.

------------------------

Ovdje možete pročitati kako je proticala komemoracija u Bleiburgu iz minute u minutu

14:45 Austrijska policija zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu, piše N1.

Jedna osoba uzdigla je ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, kažu. Vode ga u zatvor u Klagenfurt, javlja reporterka N1.

------------------------

13:48 Skup na Bleiburgu je završio, sudionici se razilaze, a u policiji kažu da nije zabilježen nijedan incident.

Na kraju komemoracije intonirana je hrvatska himna, a tek na kraju su pročitana imena visokih izaslanika, no to je od strane okupljenih dočekano prilično ravnodušno, uz tek pokoji aplauz. Slijedi još polaganje vijenaca.

------------------------

13:18 Miisa se bliži kraju, ia predstavnici organizatora obilaze sudionike noseći bijele platnene vreće u koje skupljaju milodare. Očekuje se još i islamski obred, ali dio sudionika polako se počeo razilaziti.

Propovijed je na svetoj misi, inače, održao krčki biskup Ivica Petanjak, no to navodno nije predstavljalo problem lokalnoj biskupiji koja je, kao što je poznato, zabranila biskupima služenje mise, s obzirom da je misu formalno služio mons. Fabijan Svalina.

Među okupljenima su viđeni i Milijan Brkić te Miro Kovač.

------------------------

12:07 Sudionici još uvijek ulaze na prostor komemoracije, uskoro bi trebala započeti sveta misa. Voditeljica službenog programa najavila je okupljenima da će se nakon mise prikupljati milodari koji bi trebali biti iskorišteni za pokrivanje troškova organizacije, 's obzirom da su iz dobro nam znanih razloge ove godine jako povećani'.

Na skup je došla i eurozastupnica Ruža Tomašić koja je zaradila glasan aplauz okupljenih.

Sve i dalje protječe bez ikakvih incidenata.

------------------------

11:47 Procesija je s Loibacha došla na samo Blajburško polje, koje je potpuno ispunjeno sudionicima komemoracije. Stigla je i štićena kolona koja je dovezla najavljene izaslanike Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. U ime Sabora došao je Ante Sanader, u ime Vlade Lovro Kuščević i Tomo Medved, a iz Ureda predsjednice Anamarija Kirinić.

Među poznatim licima, naš reporter uočio je predsjednicu stranke Neovisni za Hrvatsku Brunu Esih, nezavisnog saborskog zastupnika Željka Glasnovića, Mostovog zastupnika Miru Bulja, Vladimira Šeksa... Viđeni su i predsjednik HSP-a Karlo Starčević i televizijski voditelj Velimir Bujanec.

FOTOGALERIJA: Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije

Prostor komemoracije svako malo nadlijeće policijski helikopter, sigurnosne mjere su snažne, ali zasad nema ni najmanjeg incidenta. Nije uočeno nijedno zabranjeno obilježje, sudionici uglavnom nose hrvatske zastave, slike Gospe i križeve.

Policija na više punktova sve snima, a na nekoliko je lokacija postavljena i obavijest da je prostor pod video nadzorom.

------------------------

11:19 Komemoracija u povodu 74. godišnjice Bleiburške tragedije, koja je proteklih tjedana bila pod velikim pritiskom javnosti, počela je po uobičajenom programu na Loibaškom polju pored Bleiburga.

Komemoracija je počela molitvom kod hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu nakon čega će krenuti procesije prema Bleiburškom polju, gdje će se održati misa i potom molitva za islamske vjernike, a završit će polaganje vijenaca kod Spomen-obilježja.

Manifestacija se odvija po neizmjenjenom programu u odnosu na prethodne godine, i potrajai će tri sata, ali prvi put neće uključivati političke govore, pa čak ni nazočnost najviših predstavnika vlasti.

Komemoracija je okupila velik broj sudionika, ali i policije, a prostor je označen upozorenjima da je pod video-nadzorom. Nije uočeno da sudionici imaju nedopuštene simbole, nose samo hrvatske zastave.

------------------------

10:55 U 11 sati počinje molitva u Loibachu, a nakon toga povorka ide do Blajburškog polja gdje će biti održana misa. Kako nam javlja naš reporter, ima jako puno policije, a svi sudionici to komentiraju.

- Zašto ih je toliko, zar nas se boje?, rekao je jedan od sudionika.

Policija je okupljenima preko razglasa pročitala pravila, koja uključuju niz zabrana, od nošenja spornih uniformi do isticanja zabranjenih amblema i bilo kakvih fašističkih obilježja.

Na samom ulazu u Bleiburg i organizatori su istaknuli sva pravila, ove godine je zabranjeno i dosad tradicionalno trgovanje suvenirima, koji su često uključivali ustaško znakovlje, a organizatori su sve sudionike zamolili da se 'prijezirno' odnose prema onima koji pravila ne budu poštivali.

------------------------

Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, održava se u subotu, a program počinje oko 11 sati.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bit će saborski zastupnik i predsjednik Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Ante Sanader. U ime Vlade RH na središnjoj komemoraciji nazočit će ministar uprave Lovro Kuščević te ministar branitelja Tomo Medved, a izaslanica predsjednice Republike na komemoraciji bit će predstojnica njezinog ureda Anamarija Kirinić.

Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, neće biti političkih govora. Kako nam je javio naš reporter iz Bleiburga, oko 10 sati već se skupio poveći broj ljudi, a organizatori očekuju da će ih doći oko 15.000.

U prijepodnevnim satima organiziran je i jedan manji prosvjedni skup, a najavljen je i još jedan protuprosvjed.

Među protuprosvjednicima su i pripadnici Radničke fronte, koji su na svojoj Facebook stranici objavili fotografiju traktora s jugoslavenskom zastavom uz status 'Pozdrav iz Bleiburga'.

Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup.

Program komemoracije počinje u 11 sati molitvom kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega kreće procesija prema Bleiburškom polju. Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju započinje u 12 sati svetom misom, a u 13,35 sati bit će održana molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi te će u 13,45 sati biti polaganje vijenaca.

Program završava u 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše.

Prosvjed Zelenih i antifašista protiv komemoracije na Lojbaškom polju prošao bez incidenata

U središtu Bleiburga u subotu u 11 sati bez incidenata održan je prosvjed protiv komemoracije žrtvama Križnog puta u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo pedesetak ljudi, a nadgledalo isto toliko austrijskih policajaca.

Tijekom jednosatnog prosvjeda članovi Zelenih i Antifašističke akcije održali su govore u kojem su istaknuli nužnost zabrane komemoracije na Lojbaškom polju koju smatraju skupom zagovaratelja nacizma.

Prosvjedu se pridružilo i desetak antifašista iz Austrije i Slovenije te stanovnika Bleiburga.

Prosvjednici su nosili transparente s natpisima 'Nikad više' i 'Za zabranu ustaških i nacističkih susreta' na njemačkom i slovenskom jeziku.

Skup koji je organizirao bivši zastupnik stranke Zeleni Karl Oellinger trebao se održati na Lojbaškom polju na kojem se održava komemoracija žrtvama Križnog puta, ali je prosvjed iz sigurnosnih razloga premješten u središte Bleiburga.

Koruška policija je ranije ovog tjedna najavila da će pojačati sigurnosne mjere za vrijeme održavanja komemoracije kako bi se spriječile provokacije koje bi mogle prerasti u sukobe.

Početkom tjedna neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao ''krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva'' te da taj skup na kojem se očekuje 15.000 ljudi predstavlja ''ozbiljan rizik za javni red''. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 01:27