SADRŽAJAN DAN

FOTO: BOGATI PROGRAM U CENTRU ZAGREBA PRIVUKAO BROJNE GRAĐANE Predsjednica podržala dvije akcije pa sa suprugom Jakovom popila kavu

 
 Goran Mehkek / Cropix

Zagrebački Cvjetni trg i ovo je subotnje jutro bio središte raznih događanja, a brojnim su se građanima pridružili i predsjednica Republike s mužem te gradonačelnik Zagreba.

Kako je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, udruga Sve za nju, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Grad Zagreb organizirali su javnozdravstvenu akciju pod nazivom Uhvati ritam. U akciju povodom Međunarodnog mjeseca borbe protiv raka dojke uključili su se i Nastavni zavod za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ i Klinički bolnički centar Zagreb.

Na Cvjetni su stigli predsjednica republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović s mužem Jakovom Kitarovićem i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Predsjednica je s mužem i društvom popila kavu.

Akcijom se skreće pozornost na važnost ranog otkrivanja raka dojke i odazivanja žena na pozive na besplatnu mamografiju iz Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke te na važnost optimalnog liječenja i skrbi o bolesnicama.

Osim toga predsjednica i gradonačelnik pridružili su se ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću u povorci od Cvjetnog trga do Tesline koju je vodio Mario Petreković. Radi se o preventivnom projektu nazvanom Dan bez mobitela u prometu, a ministar Božinović podržao je projekt kao izaslanik predsjednika Vlade RH. Stigla je i državna tajnica za promet u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Naime, upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela koje je provela Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika.

‘Kad problemu posvećujemo samo njegov, nacionalni dan, postaje jasno da je riječ o važnom pitanju, u čijoj se pozadini krije velika opasnost koju ne smijemo zanemarivati niti olako shvaćati’, rekao je ministar Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:16