ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1945. UHIĆEN BIVŠI MINISTAR POLICIJE JOSIP BOLJKOVAC

FOTO Boljkovcu određeno mjesec dana pritvora: Svoj 91. rođendan proslavit će u Remetincu!

Josipu Boljkovcu određen je jednomjesečni pritvor zbog teških okolnosti nedjela za koja se tereti
 Robert Fajt / CROPIX

>> NOVO << 16:11 Hrvatsko društvo političkih zatvorenika pozdravilo je uhićenje Josipa Boljkovca. - Vi ste ovim činom prvi u slobodnoj Hrvatskoj dokazali kako zločine jednog režima ne opravdavaju zločini drugog režima, da se žrtve ne poništavaju što nažalost nije jasno niti predsjednicima države - stoji u pismu upućenom ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku.





15:44 Josipu Boljkovcu određen je jednomjesečni pritvor zbog teških okolnosti nedjela za koja se tereti. Protiv njega je pokrenuta sudska istraga, a tereti ga se po zapovjednoj odgovornosti za ubojstva 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak.

14:50 - Josip Boljkovac, bivši šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA), pred istražnom sutkinjom Jadrankom Mandušić demantirao je optužbu da je kriv za likvidaciju 21 civila u svibnju 1945. na lokaciji Vidanka-Curak.

Mesić o uhićenju Josipa Boljkovca: HDZ očajničkim potezima želi skrenuti pažnju s kriminalnih afera. Kosor: Čudi me Mesićeva izjava

Boljkovca (91) se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je kršeći pravila međunarodnog prava u svibnju 1945. godine na području Duge Rese naredio ubijanje civilnog stanovništva. Sumnjiči ga se da je kao šef Povjerenstva OZNA-e za kotar Karlovac, zapovjedio da se bez stvarnog razloga uhiti i pod optužbama da su surađivali s ustaškim vlastima, u zatvor u Dugoj Resi dovede veći broj civila s područja Duge Rese i okolnih mjesta. Po njegovoj zapovjedi, kažu u MUP-u, pripadnici podređene mu 3. čete 1. hrvatske brigade Korpusa Narodne Obrane Jugoslavije (KNOJ) su na lokaciji Vidanka-Curak hicima iz vatrenog oružja usmrtili sedam osoba čiji identitet je utvrđen i još 14 drugih za sada nepoznatih osoba.

Boljkovčev branitelj, odvjetnik Anto Nobilo, na kraju je također izjavio da njegov klijent nije kriv jer 'nije ni zapovjedao jedinicom koja je počinila zločine'. Uhićenje Boljkovca Nobilo je nazvao predizbornom predstavom za javnost HDZ-ovog ministra policije Tomislava Karamarka koji ima političkih ambicija.

- Očito je riječ o izborima jer kako drukčije protumačiti činjenicu da je starog i nemoćnog čovjeka došla privoditi hrpa specijalaca. Ne vjerujem da je sigurnosna procjena bila da bi Boljkovac mogao pružiti otpor, a ni da bi jake partizanske snage mogle napraviti juriš na Vukovu Goricu - istaknuo je Nobilo.

Odluka sutkinje hoće li se protiv Boljkovca pokrenuti istraga, a on biti zadržan u jednomjesečnom pritvoru, očekuje se tijekom poslijepodneva.

12:45 Boljkovac je dovezen na Županijski sud u Zagrebu. U tijeku je njegovo salušanje kod istražnog suca.

12:00 Točno u 11.40 Joža Boljkovac je iz svoje kuće u Vukovoj Gorici krenuo put Županijskog suda u Zagrebu gdje će biti ispitan kao osumnjičenik za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti, počinjen u svibnju 1945. u Dugoj Resi. Praćen do zuba naoružanim maskiranim policajcima uveden je na štakama u jedan od tri terenca zagrebačkih registracija.

Istražitelji su u vozila unijeli sedam, osam kartonskih kutija u kojima je bio materijal izuzet iz njegove kuće.

Odvjetnik Nobilo izjavio je da Boljkovca navodno terete za zločin koji se do sada nije spominjao. On je sa Boljkovčevim sinom Matijom nazočio pretresu.

- Terete ga za ratni zločin iz svibnja, ali ne za ono što se do sada pisalo po novinama. Navodno za ratni zločin koji je jedinica KNOJ-a počinila, a tvrde da je on imao zapovjednu moć nad tom jedinicom. On kaže da nije bio zapovjednik toj jedinici, da je to bila crnogorska jedinica, rekao je Nobilo te dodao:

- Drži se odlično, on je čovjek od 90 godina i bolestan. Očekujemo liječničku dokumentaciju. Dementan je, ponavlja po pet puta isto. Pod lijekovima je, teško se kreće jer je slomio kukove, jedva hoda na dvije štake po par koraka i ima niz bolesti što je normalno u tim godinama. Zabrinjava nas njegovo medicinsko stanje jer mislimo da mora biti pod stalnom liječničkom kontrolom.

- Očekujem pravdu, a ovaj spin politički nije usmjeren da bi se bilo kakva osuđujuća presuda dobila već ima druge funkcije. Nije čak ni u svrhu političke kampanje, nego se radi o tome da je bitka za HDZ počela. Ovo je novi predmet, vidjet ćemo je li po starom ili novom ZKP-u, ali to nije ona istraga iz kolovoza kada ga se već pokušalo uhititi - komentirao je Anto Nobilo, odvjetnik Jože Boljkovca koji je put Zagreba iz njegove obiteljske kuće krenuo pola sata prije svog branjenika.

10:11 Svi prilazi kući uhićenog Jože Boljkovca u Vukovoj Gorici su blokirani. Iako se na mjestu događaja ne može vidjeti ni jedno službeno policijsko vozilo te niti jedan policjac u odori, njegovo je imanje pod opsadom policijskih službenika u civilu. Sve prilaze blokiraju specijalci maskirani tzv. fantomkama koji su naoružani automatskim puškama te pištoljima. Beskompromisno odbijaju prilaze brojnim novinarskim ekipama, izbjegavajući da budu snimljeni.

Na imanju smo zapazili Boljkovčevog sina Matiju koji se ranije zvao Jugoslav te domaćicu koja je u posljednje vrijeme brinula oko uhićenog bivšeg ministra unutarnjih poslova. Očekuje se da će uskoro započeti pretres imanja u Vukovoj Gorici.

_________________________

DUGA RESA - Policija je jutros uhitila prvog hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca (91) zbog sumnje da je počinio ratni zločin krajem Drugog svjetskog rata na karlovačkom području, rezultat je to dugogodišnje istrage kojom je rukovodio Županijski sud u Karlovcu.

- Ako me uhite, bit će to znak da me se boje i da se boje prave istine . Za optužbu da sam ratni zločinac morate imati dokaze i argumente, a Karamarko ih protiv mene nema, ne može ih imati je nisam počinio nikakav zločin. Dakle, bit će to čisto političko uhićenje jer su izbori pred vratima, a oni znaju da sam ja protiv pljačkaša te da podržavam progresivnu politiku kakvu nudi “Kukuriku koalicija” - to nam je izjavio Boljkovac krajem kolovoza, kada se neslužbeno počelo najavljivati njegovo uhićenje.

Kuloarske najave da će biti uhićen poslije 1. rujna nisu se ostvarila, ali na uhićenje nije trebalo dugo čekati.

Boljkovac je očito već tada imao osjećaj da se oko njega steže obruč policijskih istražitelja, koji na karlovačkom području posljednjih godina intenzivno rade na iskapanju grobnica i istraživanju partizanskih zločina, pa je angažirao poznatoga zagrebačkog odvjetnika Antu Nobila.

- Ti koji me optužuju neka budu sretni što su sada živi, jer sam ja ljude spašavao, a ne ubijao. Nisam bio zapovjednik logora Dubovac koji je bio pod nadležnosti okružne Ozne. Nisam bio na Dubovcu, ni na Jazovki, ni na Bleiburgu - neprestano je ponavljao Joža Boljkovac.

Osim njega, za ratne zločine iz tog doba policija sumnjiči i Josipa Manolića te narodnog heroja Radu Bulata.

Dok su Boljkovac i Manolić to navodno radili kao zapovjednici Ozne u Karlovcu, odnosno Bjelovaru, Bulat je odgovoran kao jedan od partizanskih zapovjednika. Istraga partizanskih zločina na karlovačkom području počela je još 2003. godine, a do danas je otkriveno nekoliko masovnih grobnica na lokacijama Petrova gora, Babina gora, Kozjača i Vidanka, u kojima je pronađeno nekoliko stotina kostura.

Prije samo pet dana MUP nam je odgovorio kako nisu podnosili kaznene prijave niti protiv koga za zločine iz Drugog svjetskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:57