OCJENJIVALI IH AMERIKANCI

FOTO: BORBENA GAĐANJA I RAKETIRANJA Hrvatski piloti na poligonu u Slunju prvi puta samostalno pucali iz moćnih helikoptera Kiowa

 
 T. Brandt / MORH

ZAGREB - Hrvatski piloti iz vojarne u Zemuniku prvi su puta od 12. do 17. rujna samostalno izvodili taktička borbena gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, na vojnom poligonu u Slunju.

Prije toga, tijekom kolovoza, piloti Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) Oružanih snaga RH iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" izvodili su borbena gađanja i raketiranja pod vodstvom američkih instruktora, izvijestili su u nedjelju iz Ministarstva obrane RH.

T. Brandt / MORH

Američki timovi ocjenjivali su efikasnost, brzinu, točnost i broj naleta iz kojih su ostvareni pogodci na ciljeve, a gađanja i raketiranja provedena su u dnevnim i noćnim uvjetima. Ocjenjivanje je uključivalo i zasebne rezultate iz sve četiri vrste naoružanja kojima su piloti izvodili gađanja i raketiranja (puškostrojnica, nevođena raketna zrna, raketiranje trenažnim laserski vođenim raketama i pucanje iz osobnog oružja iz helikoptera).

T. Brandt / MORH

Cijeli proces od prilaska i uočavanja cilja, gađanja i raketiranja, navođenja drugog helikoptera i izvedbe napada dio je procedura i taktičkih postupaka osposobljavanja hrvatskih letačkih posada za provedbu specijalnih operacija, naglasili su iz MORH-a te dodali kako su tablice pogodaka hrvatskih pilota i ovaj put ostale visoko popunjene u rubrikama izvrsnosti.

T. Brandt / MORH

Nakon taktičkih borbenih gađanja i raketiranja hrvatski piloti će ući u završnu fazu osposobljavanja za instruktore letenja na helikopterima OH-58D Kiowa Warrior i dobiti certifikate kako bi dalje kao obučavatelji nastavili obučavati druge hrvatske pilote. Isto vrijedi i za zrakoplovno-tehničko osoblje.

Nakon stjecanja osposobljenosti za instruktore, hrvatskim pilotima predstoji još faza osposobljavanja za probne pilote nakon čega prestaje i sudjelovanje američkih instruktora u obuci na Kiowama.

T. Brandt / MORH

Američki obučavatelji zrakoplovnih tehničara naglasili su kako su impresionirani uigranošću timova hrvatskih zrakoplovnih tehničara po svim elementima pripreme helikoptera, a u prvom planu isticali su stručnost, brzinu i sigurnost hrvatskih zrakoplovnih tehničara, jer su se gađanja i raketiranja odvijala danonoćno uz učestala slijetanja i polijetanja Kiowa zbog nadopune streljiva i goriva te izmjene posada.

Hrvatski zrakoplovni tehničari već sad su u potpunosti i na svim razinama održavanja samostalno preuzeli održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, no, američki timovi zrakoplovno-tehničkog održavanja ostat će u bazi Zemunik do kraja godine kao stručna pomoć i logistika, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 16:10